Verslag ronde 4

Pim Blijlevens (1871) – Ad van Rijsewijk (1878) 

Ad speelde op bord 1 tegen Pim Blijlevens met de zwarte stukken de Slavische verdediging. Na de opening was een gelijkwaardige stelling ontstaan waarin wit wat meer ruimte had. Zwart kon de h-lijn openen voor de aanval, maar die kwam echter niet van de grond. In een gecompliceerde stelling raakte zwart de weg kwijt in de berekeningen en verloor zomaar een stuk. Er werd nog even doorgespeeld, maar het werd al snel hopeloos en zwart gaf op. 

Arnoud de Graaf (1846) – Hans Reusink (1482)

Gezien vorige opstellingen had ik gerekend op Han Saft (1752), dat scheelt toch bijna 100 Elo-punten.  Han Saft is oud-lid van onze vereniging en in die tijd analyseerden en trainden wij nog wel eens samen, dus geen onbekende voor mij. Ook Arnoud de Graaf bleek een oude bekende en wel van het open Eindhovens kampioenschap van 1994. Ik deed toen mee als huis-, tuin-, en keukenschaker, wist nauwelijks hoe de stukken gingen, en de uitslag laat zich raden. Harrie Steures was destijds onze onvolprezen wedstrijdleider die met zijn scherpe blik desalniettemin mijn talent bespeurde en mij vroeg of ik lid van de vereniging wilde worden. En aldus geschiedde.

Dan nu de partij, de 4e met zwart voor mij op rij, en na drie overwinningen had ik er erg veel vertrouwen en zin in. Jos kwam nog even kijken en zag dat het goed was. De partij ging inderdaad gelijk op waarbij de strijd zich ontspon op de damevleugel. Rond de 15e zet was ik de theorie van Roman Dzindzichashvili even kwijt (hoe kan dat ook anders met zo’n naam?!) en leed ik tempoverlies. Op de 20e zet maakte ik een kostbare fout. Ik verloor ‘slechts’ een pion, maar dat was wel mijn b-pion, essentiëel voor behoud van mijn positie op de damevleugel. Door het wegvallen van mijn b-pion werd wits b-pion een vrijpion welke ik enkel ten koste van veel materiaalverlies kon stoppen. In het teambelang bood ik nog remise aan, maar Arnoud had in de loop der jaren blijkbaar goed bijgeleerd.

Ron van Hoogstraaten (1489) – Onno Marsman (1713)

Onno was duidelijk een maatje te groot voor mij, althans deze avond, want ook nu heb ik weer wat geleerd. Ik speelde een gambiet waarbij ik op zet zeven, geheel volgens plan, een pion inlever, maar waarbij ik op zet negen de bijbehorende compensatie ook inlever. Dat nu, kan niet de bedoeling zijn.
In het volle besef dat ik mijn gambiet weer eens voortijdig verprutst had besloot ik het initiatief terug te veroveren door middel van een kwaliteitsoffer. Je bent tenslotte  geen gambietspeler om je daarna langzaam van het bord te laten vegen. Enfin, dat kon de stelling niet hebben en Onno sloeg mijn aanval moeiteloos af, nam in enige zetten het initiatief, een stuk en het heft in handen, waarna ik enigszins beschaamd op kon geven. Ik moet toegeven, eveneens beschaamd, dat ik het niet erg vond dat Ad en Hans ook verloren; het zou dit seizoen de vierde keer zijn dat mijn partij het verschil tussen winst en verlies voor mijn team kon betekenen. Mensen, mensen: als ik mezelf niet eens meer durf op te stellen is straks mijn carrière in de knop gebroken…

 

Avond C1 Ronde: 4; Datum: 2012-12-03
5
Eindhoven B5
5
5
Mierlo-Geldrop A5
5
½5
5
5
5
1.
Rijsewijk van,A.(Ad)
1878
Blijlevens,W.J.H.(Pim)
1871
0
1
2.
Coenen,A.P.(Albert)
1851
Saft,H.W.(Han)
1752
½
½
3.
Reusink,J.G.(Hans)
1482
Graaf de,A.(Arnoud)
1846
0
1
4.
Hoogstraten van,R.J.M.(Ron)
1489
Marsman,O.H.M.(Onno)
1713
0
1

1 gedachte op “Verslag ronde 4

  1. Pingback: Uitslagen avondcompetitie | Eindhovense Schaakvereniging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *