Verslag ronde 5

De kater van Hintham

Teamleider Flip moest op de wedstrijddag schansspringen in Garmisch-Partenkirchen, en omdat ook Peter en Ron verhinderd waren, had hij de tegenpartij verzocht of hij zijn partij vooruit mocht spelen. Dat werd geregeld, dus Flip op een vrijdagavond gewapend met routebeschrijving op zoek naar ‘De Biechten’ in Hintham/Rosmalen. Hij miste duidelijk een ervaren kaartlezer en nam op een gegeven moment te vroeg een afslag naar rechts welke uiteindelijk overging in een fietspad. Hij dacht daar te kunnen keren, maar kwam met zijn rechter wiel in een greppel terecht waar hij onmogelijk nog uit kon komen. Het linker achterwiel van Flips auto hing namelijk een meter boven de grond. Gelukkig trok dit de aandacht van twee passanten die de politie belden, en zij op hun beurt weer een takelwagen.  SBS 6 was er als de kippen bij om opnamen te maken voor hun reality programma Hart van Nederland (indrukwekkende beelden, inmiddels een hit op YouTube!). De takelwagen had moeite om de plek des onheils te vinden, maar eenmaal ter plaatse stond Flip binnen een paar minuten met zijn neus weer in de goede richting. Toen Flip de politieagenten er fijntjes op wees dat hij teamleider van Eindhoven 4 was en geacht werd zijn partij te spelen, hebben zij hem gelijk een VIP geëscorteerd naar de speelzaal.

Conform de regels had Bert wel de klok gestart en daar stond bijna een uur op. Volgens eigen zeggen is Flip zijn tegenstander niet met een mok te lijf gegaan, hierbij waarschijnlijk refererend aan de jongste trend binnen de schaakscene (?!), maar snel begonnen. Volgens Flips Fritz ging de partij tot de 29e zet gelijk op, maar daarna verloor onze man een pion welke in het eindspel met enkel pionnen de beslissing bracht. We begonnen derhalve met een 1-0 achterstand.

Op het laatste bord stonden de stukken vrij snel weer in hun beginstand, maar de spelers waren in geen velden of wegen te bekennen. Later vernam ik dat Paul had verloren. In een Italiaanse opening nam Paul op de 7e zet al de verkeerde afslag, werd gedwongen tot keepen, maar kon verlies niet afwenden. Stand 2-0.

Ton speelde naast mij op het 6e bord. Met een schuin oog zag ik dat Ton twee pionnen achter stond, maar even later dat hij een vrijpion, ondersteund door twee torens, veilig naar de overkant bracht. Naast Ron en Jules blijken wij nóg een dichter binnen onze gelederen te hebben, want Ton verwoordde zijn triomf als volgt: “Siciliaans lijkend, Parmazaans blijkend, door off’rfout toereikend”. Ton gaf ons in ieder geval weer hoop. Stand 2-1.

Jos, van het derde, had zich bereid verklaard ons te komen versterken. Dat laatste nam hij zeer letterlijk, want toen hij bij mij in de auto stapte vertrouwde hij mij meteen toe dat hij zichzelf had verplicht om te winnen. Zo’n instelling bevalt me wel en dit soort mensen geef ik graag een lift. Onder de zware morele druk om te moeten winnen zette Jos zich schrap tegen een tegenstander die een 100% score had en daarmee uiteraard topscorer was van de 2e klasse (dit is inmiddels voltooid verleden tijd). Na een gelijk opgaand begin veroorloofde wit zich via dameruil een geïsoleerde dubbelpion waardoor Jos op een permanent voordeeltje kon bogen. Bovendien had hij het loperpaar. Toen wit met een toren op avontuur ging en achterlangs probeerde om van Jos’ damevleugelpionnen te snoepen zag hij over het hoofd dat Jos zijn toren kon insluiten. Dat leverde nog eens een kwaliteit op die zwart enkele zetten later teruggaf voor een eenvoudig gewonnen eindspel. Hiermee had Jos aan zijn plicht voldaan waarvoor dank en graag tot een volgende keer! Stand 2-2.

Rinus speelde weer zijn roemruchte Weens. Ik laat hem zelf even aan het woord: “met wit tegen Koos Hendriks, die het Weens niet goed afhandelde waarna ik na zeven zetten een enorme stelling had, dat ging zo: 1. e4 e5 2. Pc3 Pf6 3. f4 Pc6 ? 4. fxe5 Pxe5 5. d4 Pc6  6. e5  Pg8 7. Pf3 d6

Rinus-Koos EXT 2013-02-16

Stelling na 7…d6

Ik maakte nu de fout te gaan nadenken ipv meteen 8. Lc4 te doen met als gevolg dxe5 9. 0-0 exd4 10. Lxf7+  en deed heel bang Le2, waarna ik zeer attent moest spelen om niet te verliezen, maar winnen was er niet meer bij”.  Stand 2½-2½.

Op bord vierde speelde Karel tegen de sterkste speler van HMC 5, Mari van Ooijen. Al snel werd de druk op de centrumpionnen opgevoerd en om niet helemaal in de verdediging te geraken, moest Karel een pion geven. Later won hij een kwaliteit en kwam daarmee goed te staan. Winst zat er helaas niet in, omdat de pionnen in elkaar werden geschoven. Daartoe werd tot remise besloten. Stand 3-3.

Tja, en dan uw verslaggever, alias plaatsvervangend teamleider. Mijn tegenstander opende met 1…Ph6? (vraagteken van Fritz, maar wat weet die er nu van?. ) en ik was meteen uit mijn openingstheorie. Na 1…Ph6 ging mijn opponent verder met …g6,…f6, …e6, …d6 etc., en daarachter speelde hij een beetje met zijn stukken op de 7e en 6e rij. Ik heb nog even op het wedstrijdformulier gekeken of de zwartspeler misschien Michael Basman was, maar hij bleek Eric Merx te heten. Mijn plan was gezonde zetten spelen, dus het centrum bezetten met pionnen, stukken ontwikkelen, rocheren en dan zou alles wel goed komen, dacht ik. Niet dus, want ik werd geruisloos van het bord geschoven. Nu heb ik Fritz lang geleden al in de ban gedaan, en dat bevalt me goed, maar voor deze partij heb ik ‘m weer eens van stal gehaald. En wat bleek? Op de 2e zet stond wit al veel beter (±, niet te geloven toch?) en op de 6e zet heb ik verzuimd een gewonnen stelling te bereiken door het centrum open te breken met d5 (zwart had nog niet gerocheerd). Dit speelde ik op de 8e zet, maar toen hoefde het niet meer. Zwarts pionnen kwamen als een stoomwals mijn koningsstelling binnen, ik offerde nog een stuk voor twee pionnen om het tij te keren, maar dit offer wakkerde zwarts aanval alleen maar aan. Na de partij vertrouwde mijn tegenstander mij toe dat hij een hekel heeft aan theorie, maar dat had ik na zijn eerste zet al begrepen. Stand 4-3. Ai!

Gingen wij nu verliezen? Neen! Als laatste was Pieter nog aan het werk. Hij had tijdens de partij positioneel voordeel verworven door stukkenruil op f6. Zwart was gedwongen met de g-pion terug te slaan, hetgeen hem een dubbelpion opleverde. Pieter blokkeerde deze met zijn eigen f-pion, bezette de g-lijn waarna zwarts koning zijn toevlucht moest zoeken op h8. Deze verlamde koningsvleugel gaf Pieter ruimte om zijn voordeel uit te breiden, ook materieel, want het volgende eindspel kwam op het bord: zwart K+T en onze man K+T+ 3 verbonden vrijpionnen en als bonus een voorsprong op de klok. Niemand twijfelde er nog aan, dat wij uiteindelijk de punten zouden gaan delen met onze op papier sterkere tegenstander. Pieter deed het rustig aan, heel verstandig, nooit overhaasten in het eindspel. Enkele zetten later vond iedereen die het goed met Eindhoven voor had, dat Pieter het wel héél rustig aan deed. Onrust sloop in de Eindhovense gelederen en gelijktijdig opwinding in die van HMC. Wat was het geval? Pieter maakte absoluut geen progressie. In het begin speelde hij zowel de koning en de toren op en neer en later enkel nog de koning tussen de a5 en b5, met pionnen op a4, b4 en c5. Niemand begreep waar Pieter mee bezig was, ook de spelers van HMC niet, maar hun gezichten straalden steeds meer hoop uit. Uit hun geroezemoes vingen we steeds vaker de termen “herhaling van zetten”, “drie keer dezelfde stelling”, en uiteraard “remise” op. Toen Pieter weer zijn koning verzette, i.p.v. een pion richting promotieveld  te dirigeren, zei zijn tegenstander slechts “remise” waarna Pieter hem de hand schudde. Onbegrip en ongeloof streden om het hardst, terwij de HMC-ers een vreugdedansje maakten. Ik weet het, de beste stuurlui staan nog altijd aan wal, maar deze pot had gewonnen moeten worden!

Hans Reusink

  

Klasse 2C Ronde: 5; Datum: 2013-02-16
5
HMC Calder 55
5
5
Eindhoven 45
5
5
5
5
5
1.
Hendriks,J.W.M.C.(Koos)
1750
Koevoets,M.A.C.(Rinus)
1786
½
½
2.
Krogt van der,B.(Bart)
1742
Rensen,J.H.G.M.(Jos)
1823
0
1
3.
Kramer,A.(Bert)
1760
Stomps,B.W.P.(Flip)
1526
1
0
4.
Ooijen van,M.(Mari)
1784
Jeurissen,K.G.M.(Karel)
1601
½
½
5.
Merx,E.F.C.(Eric)
1624
Reusink,J.G.(Hans)
1482
1
0
6.
Peters,J.M.F.(Jos)
1547
Storcken,A.J.A.(Ton)
1483
0
1
7.
Smits,J.C.(Marc)
1569
Ameiden van,P.(Pieter)
1435
½
½
8.
Oosterhuis,E.O.(Ekko)
1575
Schaffer,P.H.M.J.
1393
1
0

1 gedachte op “Verslag ronde 5

  1. Pingback: Uitslagen zaterdagcompetitie | Eindhovense Schaakvereniging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *