Verslag ronde 1

ESV1 boekt gedegen overwinning in 1e ronde

Met de aanwinsten Julien Sohier – welkom!- en Luuk die weer terug is in die Heimat hebben we nu een team dat toe is aan promotie. Daar is iedereen het eigenlijk over eens. Na een doordeweekse warming-up, waar vooral het strategische schaken aan bod kwam, was onze Mannschaft goed voorbereid en kon in de goede spirit aan de wedstrijd beginnen.

Helaas gaf teamcaptain Fred niet het goede voorbeeld door zeer snel in een verkeerde opening te belanden (Konings-Indisch) en dat lag hem helemaal niet. Met een tijdelijk offer probeerde hij tegenkansen te creëren maar dat viel tegen. Het eindspel was glad verloren.

Alessandro wist de stand weer recht te trekken. Hij koos voor een Engelse opstelling waar zoals wel vaker bij wit 3 pionneneilandjes van 2 ontstaan en bij zwart 2 van 3. De zwarte stelling was iets dynamischer en door actief stukkenspel kon daarna door afruil op g2 materiaal gewonnen worden. Dat was de reden dat Alessandro de strategietraining kon missen, hij beheerst de praktijk hiervan al lang!

Een tweede tegenvaller was aan bord 2. Luuk had zijn vertrouwde Siciliaanse Sveshnikov op het bord. Het motto was aanvallen op de koningsvleugel, en dat deed hij naar hartenlust. Maar op de damevleugel ging wel minstens een pionnetje verloren. De druk ligt dan bij zwart: de aanval moet doorslaan. Ook door de tijdsdruk lukte dit niet en ging het witte materiaaloverwicht te zwaar wegen. Analyse achteraf liet zien dat Luuk veel beter had gestaan. Tsja, en dat ondanks de training op woensdag. Daarom verplicht het hele boek van Valeri Beim lezen genaamd Lessons in Chess Strategy!

Frans maakte de stand wederom gelijk door in een principiële Open Spanjaard te drukken op de zwakke velden. Ook op woensdag wist Frans de strategische opgaven goed op te lossen! Het kostte zwart te veel materiaal en het eindspel met Paard en pionnen was een kolfje naar zijn hand.

Toen was het 2-2, maar mooie stellingen resteerden.
Julien wist vanuit een Siciliaanse opening zijn voordeel langzaam te vergroten. Veld d6 speelde hier een sleutelrol: er verscheen een pion en die werd even later ondersteund door een pion op c5. De damevleugel van zwart was behoorlijk lek en een mataanval dreigde. Zwart had geluk om nog dames te kunnen ruilen, maar verloor wel een pion. Maar ook zonder dames was het met de vrijpion op d6 totaal kansloos voor zwart, die zich daarom maar mat liet zetten.

Jos had een ingewikkelde stelling die moeilijk te boordelen was. Weliswaar veel ruimtevoordeel op de damevleugel, maar waar is de winst? Met een paar slimme damezetten kon hij pionnen veroveren. Dat is dan voor Jos wel genieten zo’n stelling met zowel materiaal als strategisch voordeel. Het had nog even kunnen duren, maar met de koning op h6 kon hij ook nog mat zetten.

Toen was het dus 4-2 met Bas en Ankit nog bezig.
Bas kreeg een interessante opening voorgeschoteld, met 1.d4 d5 2.c4 Lf5. Het idee van zwart is om hiermee het paard op b1 te ruilen en dan met de dame op d5 terug te slaan. Het lukte Bas om enig voordeel te bereiken met Da4+ en later b4 met initiatief op de damevleugel. De pion op c6 werd zwak en na Le2-f3 niet meer te verdedigen. Wit moet dan nog wel nauwkeurig spelen, maar ook een kwaliteitsoffer kon de uitslag niet veranderen. Een mooie rechtlijnige partij van Bas!

Als laatste was Ankit bezig met een toreneindspel. Steeds een pionnetje voor en op het eind zelfs 2, maar het zijn wel de beruchte a- en h-pionnen. Het deed me meteen denken aan de beroemde partij Fischer-Botvinnik, die uitvoerig is geanalyseerd in My 60 memorable games. Maar vreemd genoeg – hoe is het mogelijk – kent de jeugd tegenwoordig de klassieke literatuur niet meer! In elke stelling wordt gezocht naar concrete zetten om in het voordeel te komen. Is dat de invloed van stappen-cultuur? De a-pion werd door Ankit geofferd om met de h-pion verder te komen. Ik dacht dat hij even gewonnen had gestaan, maar zijn toren bleef voor de pion, en zijn koning kon niet schuilen voor de schaakjes. Uiteindelijk werd het dus toch remise. Eigenlijk was dat een meevaller, want de opening leek zeer goed voor wit uit te pakken. Maar Ankit toont keer op keer zijn goede instelling als vechter en dat levert goede resultaten op. In totaal een mooie ruime overwinning en dat geeft hoop voor de volgende rondes!

Team captain Fred

 

Klasse 2D; Ronde: 1; 2013-09-21

T Paul Keres 2 2089 Eindhoven 2219
1. Jan Jaap Janse 2193 FM Bas van de Plassche 2396 0 1
2. Willem van de Fliert 2142 FM Luuk van Kooten 2357 1 0
3. Elmer van Veenendaal 2113 Julien Sohier 2249 0 1
4. Simon Kronemeijer 2084 Ankit Majhi 2095 ½ ½
5. Colijn Wakkee 2045 IM Frans Kuijpers 2232 0 1
6. Erik Oosterom 2101 FM Fred Hallebeek 2188 1 0
7. Mark Uildriks 2015 Jos Sutmuller 2160 0 1
8. Evert van Heel 2022 Alessandro di Bucchianico 2077 0 1

2 gedachten over “Verslag ronde 1

  1. Gefeliciteerd met de mooie overwinning.
    Ik vind het geweldig dat vroeger alle veertien jarige schakers op de hoogte waren van de klassieke literatuur. Doodzonde dat de stappen-cultuur hier een einde aan heeft gemaakt!

  2. Pingback: De eerste ronde extern | Eindhovense Schaakvereniging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *