Verslag ronde 5

DJC Stein 1 – Eindhoven 1

Na het gelijke spel tegen De Pion was de wedstrijd tegen het sterke DJC Stein (een club met 5 FM’s en maar liefst 7 externe teams) een mooie testcase om te zien of het ingezette herstel van ESV 1 zou doorzetten.

Ik (Alessandro) heb maar gedeeltelijk naar partijen kunnen kijken omdat ik zelf in een zware partij was verwikkeld. Geluk had Bas wel goed het verloop van alle partijen in de gaten kunnen houden. Onderstaand verslag is dus voor het grootste deel gebaseerd op wat Bas heeft gezien. Zelf vond hij dat hij niet zo veel had gezien van de overige partijen maar dat was slechts bescheidenheid van zijn kant.

De wedstrijd begon gunstig met een snelle overwinning van Erika. Haar tegenstander speelde zijn Londenopstelling (1 d4 2 Pf3 3  Lf4) vrij tam. Van tevoren had Erika aangegeven er tegenop te zien om net als in de vorige ronde tegen dat systeem te spelen omdat het zo moeilijk is spel te maken. Dit probleem lost Erika inventief op door Pfd7 te spelen gevolgd door snel e5 en f5.  Wit gaf zonder reden met dxe5 het centrum op. Na f5-f4 werd vervolgens niet alleen de witte loper op h2 begraven maar stonden wits stukken zo onhandig dat hij ook nog eens een kwaliteit moest inleveren. Met praktisch dus een toren meer was het verder kinderlijk eenvoudig voor Erika.

Ik dacht dat Frans iets minder uit de opening zou komen maar door op het goede moment het juiste stuk te ruilen kwam hij toch comfortabel met gelijk spel uit de opening. Toen zijn tegenstander al te laconiek speelde kwam Frans in een middenspel zonder dames met een venijnige dreiging over de lange diagonaal . Die dreiging wist hij om te zetten in bezit van het loperpaar voor hemzelf en een geïsoleerde d-pion voor zijn tegenstander. Helaas verdween zijn grote voordeel na een ongelukkige zet waarna er snel tot remise werd besloten omdat er voor beide partijen niets meer in zat.

We raakten onze voorsprong kwijt toen Mykola verloor. Hij was heel slecht uit de opening gekomen toen een poging iets creatiefs te bedenken in een bekende stelling mislukte. De zwarte zwartveldige loper bleek niet buitengesloten te kunnen worden en zorgde voor een sterke dreiging die Mykola een pion kostte. De combinatie van pionverlies en een gebrek aan samenwerking van zijn stukken leidde tot een hopeloos eindspel.

Met de tijdnood in aantocht leek het voor ons toch niet goed te gaan. Luuk was goed uit de opening gekomen en had zijn tegenstander met een achtergebleven c-pion opgezadeld. Hij wikkelde af naar een beter eindspel maar liet toen een toren zijn stelling binnendringen. Dat had hij wel gezien maar hij dacht dat zijn tegenstander zijn b-pion niet kon pakken omdat dan diens paard ingesloten zou worden. Dat was echter niet het geval. Bas was moeiteloos uit de opening gekomen en had lang de theorie gevolgd. Nadeel van die openingsvariant is echter dat er weinig spel in zit voor beide partijen. Hij wist echter dat zijn tegenstander van aanvallend spel houdt en waarschijnlijk iets zou proberen wat niet bij de stelling paste. Dat gebeurde niet en Bas kreeg remise aangeboden van zijn tegenstander. Op dat moment was René in een zwaar gevecht verwikkeld dat nog alle kanten op kon. Jos was goed uit de opening gekomen en goed gebruik gemaakt van een ongunstig gepositioneerd paard op c6  en een vroege opmars g5 van zijn tegenstander. In het middenspel kwam zijn tegenstander echter goed terug en was het niet zeker welke kant deze partij op zou gaan. Zelf had ik direct na de opening een correct pionoffer gebracht maar helaas niet het juiste plan in gedachten. Mijn tegenstander verdedigde zich uitstekend en mijn compensatie verdween snel in opkomende tijdnood.

Al met al reden voor mij om Bas te adviseren het remise-aanbod niet aan te nemen. Dat pakte goed uit want Bas kwam langzamerhand steeds beter te staan, opende de h-lijn en bracht zoveel dreiging in de stelling dat zijn tegenstander zich genoodzaakte actief te worden. Dat werkte echter averechts en Bas kwam gewonnen te staan. Een fout in tijdnood van Bas had de partij bijna nog doen kantelen, maar gelukkig voor ons zag de tegenstander van Bas dat niet waardoor we weer op voorsprong kwamen : 2 1/2 – 1 1/2 . Dat werd 3 1/2 – 1 1/2 toen Luuk een vrije a-pion wist te creëren. De koning van Luuk werd naar voren gejaagd en in tijdnood zag het er gevaarlijk uit, maar Luuk wist bekwaam uit de schaakjes te lopen. Zijn vrijpion leverde een stuk op wat snel tot winst leidde.

Dat betekende dat er na de tijdnoodfase nog 3 partijen bezig waren. De partij van René was van een scherpe stelling met tegengestelde rokades waarin René steeds beter kwam te staan overgegaan in een eindspel. René ging strijdvaardig remise uit de weg, maar kwam toen terecht in een eindspel van een sterk paard tegen een enigszins zwakke loper. Dat speelde hij actief en ik hoopte dat zijn actieve koning voldoende compensatie zou bieden maar dat bleek niet zo te zijn. De tegenstander van René speelde heel nauwkeurig en wist met mooie manoeuvres het eindspel te winnen waardoor de stand 3 1/2 – 2 1/2 werd. Gelukkig maakte Jos toen een eind aan de onzekerheid. In tijdnood had hij handiger gespeeld dan zijn tegenstander en was daardoor weer heel goed komen te staan. Zijn tegenstander probeerde zijn zetten kracht bij te zetten door hard de klok in te drukken maar dat hielp natuurlijk niet. Jos bleef kalm, won via een fraaie truc een pion en wikkelde af naar een pionneneindspel waarin hij net een tempo genoeg had om te winnen. Daarmee was de winst binnen en was mijn eigen partij alleen nog van belang voor de bordpunten. Ik had in tijdnood nog een kans gemist om beter te staan toen ik naliet mijn mooie loper voor een paard te ruilen. Dat zag er erg onlogisch uit, maar nadere analyse leerde dat het verdwijnen van het paard op d5 ondanks de 2 extra pionnen op de damevleugel mijn stukken zo actief zouden maken dat ik voordeel had kunnen bereiken.  Daarna overzag mijn tegenstander een gunstige afwikkeling naar een dame-eindspel op de 38e zet. Met mijn 40e zet en nog minder dan 1 minuut bedenktijd voor ons beiden stelde ik mijn tegenstander voor keuze af te wikkelen naar een dame- of een toreneindspel. Hij koos voor een toreneindspel dat er op het eerste gezicht heel goed uitzag voor hem.  Ik kon dit toreneindspel echter door actief te spelen remise houden. Daarmee werd de eindstand 5-3 en hadden we ons eerste overwinning van dit seizoen binnen. Ik dacht dat we daarmee ook zouden stijgen op de ranglijst maar dat bleek niet het geval te zijn. Ook Landau Axel en Dubbelschaak wonnen (Dubbelschaak zelfs met 7 1/2 – 1/2) waardoor we nog steeds met deze 2 clubs onderaan staan. Dat betekent dat het nog spannend blijft in deze poule waarin de krachtsverschillen klein zijn.

Bas van de Plassche en Alessandro Di Bucchianico

DJC Stein 2150 Eindhoven 2207 3 5
1. FM Lennert Lenaerts 2142 FM Luuk van Kooten 2345 0 1
2. Fabian Miesen 2242 FM Bas van de Plassche 2373 0 1
3. Nicola Grecuccio 2209 Mykola Pechenizkiy 1 0
4. Ynze Mengerink 2118 IM Frans Kuijpers 2215 ½ ½
5. Stefan Spronkmans 2055 Alessandro di Bucchianico 2005 ½ ½
6. René van Hassel 2108 Rene Moonen 2150 1 0
7. FM Jozef Simenon 2215 Jos Sutmuller 2161 0 1
8. Stefan Simenon 2114 WGM Erika Sziva 2203 0 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *