Verslag ronde 8

Eindhoven 1: verslagen en ingestort

 Een wedstrijd, die cruciaal was om niet te degraderen, maar we hebben 6,5-3,5 verloren. Het resultaat had, zonder overdrijven, evengoed 7-3 voor ons kunnen worden. Nu zal slechts een wonder ons nog kunnen redden: als we tegen Charlois een ‘walkover’ hebben en met heel grote cijfers gaan winnen (9-1, 8-2) en de twee andere degradatiekandidaten met soortgelijke cijfers gaan verliezen. 

Hoe verliep de wedstrijd? 

Er waren al enkele tegenvallers voor de wedstrijd: Frans Kuijpers was flink ziek, kon nauwelijks op zijn benen staan. Bas kreeg een heel droevig telefoonbericht toen we station Utrecht aankwamen: zijn schoonmoeder moest dringend opgenomen en geopereerd worden in het ziekenhuis. Haar toestand was slecht. Gelukkig hoefde hij niet meteen naar huis, maar echt lekker voelt zo’n nieuws niet. Jos Sutmuller vertelde me dat 2 jaar geleden Eindhoven 9-1 tegen Paul Keres had gewonnen. De sfeer was zeer ontspannen, de teamleden waren bezig voor de partij veel moppen te vertellen. Een goede tip, leek me. Echter toen we aankwamen bij Paul Keres, het eerste wat opviel was, dat hun team in een kring stond, elkaar moppen gingen vertellen en sommige leden hadden al de slappe lach…

Ondanks alles speelden we een bijzonder spannende wedstrijd. Tot kort voor het einde leek me de overwinning voor Eindhoven realistisch. Op bord 1 had Bas met wit een goede opening, al was het nog niet helemaal duidelijk of hij echt veel voordeel had. De tegenstander voelde zich niet helemaal thuis in het Grünfeld-structure en maakte in tijdnood een grote positionele blunder, waardoor zijn toren op h8 ingesloten bleef. Bas opende soepel de stelling met een d5 doorbraak en het punt was binnen. Erg knap, ondanks de thuissituatie kon hij zijn hoofd koel houden. Op bord 2 had Frans Kuijpers een Nimzo-Indisch Sämisch variant met zwart, die door de tegenstander ondanks de lange bedenktijd verkeerd aangepakt was. Frans greep al snel zijn kans om initiatief te nemen en had groot voordeel. Echter voelde Frans zich helemaal niet lekker en op een gegeven moment kon hij niet meer helder denken en bood – hoe droevig ook – heel verstandig remise aan. Op bord 3 kon ik een sterk gespeelde partij bewonderen van Fred Hallebeek, die in een groot drama eindigde. Fred had met wit de Ponziani opening op bord en hij had de hele partij de touwtjes in handen. Hij bereikte een eindspel met een pion meer, wel met torens en ongelijke lopers op het bord. Technisch gezien niet makkelijk, maar waarschijnlijk wel winnend. Vlak voor het einde grote ophef op het bord, Fred had een stuk in 1 zet weggegeven en kon de partij opgeven. Het was niet te geloven: voor Fred niet en voor het team niet. Op bord 4 had ik (Erika Sziva) na een goeduitziende Moderne verdediging met zwart, plotseling serieuze problemen. Mijn tegenstander heeft zijn ontwikkelingvoorsprong mooi opgebouwd in een eindspel met een toren en loperpaar, tegen toren en paard en loper. Erg vervelend om te spelen. Af en toe maakte hij echter wat mindere zetten, waardoor ik steeds kansen bleef houden. Toch had hij zelfs een vrije a pion en na de eerste tijdnood heb ik het overwogen om het op te geven, omdat ik geen redding meer zag. Ik kon het echter niet opbrengen om op te geven (de hele teamwedstrijd was nog spannend en ik wilde het zo lang mogelijk rekken), dus ik heb 20 minuten de tijd genomen om kracht te verzamelen en als hij de winnende zet zou spelen op te geven. Hij speelde echter weer een mindere zet, waarna het niet duidelijk was, wat het winnende plan zou zijn voor hem. Hij probeerde me zo hard te kraken dat ik tussendoor met mijn pionnen door kon lopen en hij een stuk moest offeren om me tegen te houden. Met nog 3 minuten voor de rest van de partij had ik niet in de gaten dat ik moest verhinderen dat hij een vesting kreeg voor zijn koning. Dus ik koos het verkeerde plan en daarna moest ik alsnog remise geven met een stuk meer. Al met al een verdiend resultaat. Thuis bleek dat het eindspel misschien toch niet eens gewonnen was voor hem.

 

P. Hommerson – E. Sziva

Wit: g2, a6, Lg4, Lg5, Kb4
Zwart: g3, f4, Pc4, La7, Kc6

68… Pe5 69. Lxf4 Pd3 70. Kc3 Pxf4 71. Lc8 Pd5+ 72. Kd2 Pc7 73. Lb7+ Kb6 74. Ke2 Pxb6 75. Lxb6 Kxb6 76. Kf1 en remise, want zwart kan de witte koning van de velden f1 en e1 niet wegjagen.

 

Jan Veerman, die net terug was van een prachtige cruise vakantie, koos voor een geweigerde Benko met wit. Hij had simpelweg een betere stelling, maar er volgden enkele slappe zetten van zijn kant en dat kun je helaas in een Benko je niet veroorloven. Toen werd hij kansloos overspeeld. Nog een drama op bord 6: Alessandro di Bucchianico stond met zwart een volledig stuk voor, al had zijn tegenstander wat aanval met vervelende tactische mogelijkheden en moest de stelling goed aangepakt worden. Een uitermate lastige stelling in tijdnood. Alessandro dacht nog een stuk te kunnen winnen, maar dat klopte helaas niet en toen werd het best ingewikkeld en hij heeft het zelfs verloren. In de analyse bleek dat er meerdere momenten waren dat Alessandro een sterkere zet had en een volkomen gewonnen stelling. Op bord 7 de volgende tegenvaller: Jos Sutmuller had een degelijk opgebouwde Bogo-Indisch met wit. Loperpaar tegen paardpaar. Met een doorbraak kon hij de stelling openkrijgen en met een vrijpion op h6 leek het dan snel bekeken. Echter miste hij een paar keer de sterkste zetten en na 6 uur spelen waren de ‘fut en de tijd op’ (om Jos te citeren) en met 46 seconde had hij nog net genoeg tijd om remise aan te bieden. Op bord 8 hadden we gelukkig wel weer een krachtige overwinning van Jan Cox. Hij had zwart tegen een Konings-Indisch met g3. Hij kon met Pa5 de witte c4 pion aanvallen en wit kon het moeilijk dekken. De volgende keer dat ik ging kijken heeft hij al op h1 de tegenstander matgezet. Duidelijke taal! Boris Friesen kreeg 1… Pc6 voorgeschoteld en kwam in een mindere stelling terecht. Er was een moment dat hij pion f2 kon offeren en tegenspel zoeken op de ‘a’ lijn. Maar deze kans greep hij helaas niet en toen was het snel bekeken. Nog iets stoms op bord 10: Jan Vosselman had een prima stelling en dwong de tegenstander een kwaliteit te geven. Helaas, keek Jan niet diep genoeg, want die kwaliteitsoffer leek winnend te zijn voor zijn tegenstander.

Aangeslagen verlieten we de toernooizaal. Al vond Jos  bijvoorbeeld niet erg dat we ietsje lager gaan spelen en makkelijkere tegenstanders gaan krijgen. Ik denk dat het merendeel van het team hier niet blij mee is. Het is dus niet definitief, theoretisch kan het nog, maar de kans schat ik op minder dan 1%. 

Heeft iemand een idee hoe je een wonder geregeld krijgt?!

Erika Sziva

 

T Paul Keres 2239 Eindhoven 2152
1. FM Hugo ten Hertog 2368 FM Bas van de Plassche 2404 0 1
2. Jan Breukelman 2259 IM Frans Kuijpers 2230 ½ ½
3. IM Xander Wemmers 2399 FM Fred Hallebeek 2200 1 0
4. Paul Hommerson 2280 WGM Erika Sziva 2249 ½ ½
5. Gerben Veltkamp 2203 Jan Veerman 2128 1 0
6. Willem van de Fliert 2121 Alessandro di Bucchianico 2078 1 0
7. FM Mark Smits 2226 Jos Sutmuller 2157 ½ ½
8. Bert Both 2167 Jan Cox 2006 0 1
9. Dirk de Beer 2220 Boris Friesen 2055 1 0
10. Andries Mellema 2149 Jan Vosselman 2014 1 0

1 gedachte op “Verslag ronde 8

  1. Pingback: Uitslagen externe | Eindhovense Schaakvereniging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *