Verslag ronde 3

 

Voor iedereen die, na het lezen van al die objectieve verslagen, wel eens gedacht heeft: “Nou zo iemand als Ron, die kunnen wij wel gebruiken in ons team” heb ik hier de eerste vijf zetten van zijn partij, met zwart tegen Frans Ooms:
1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.d4 exd4 4.Pxd4 Lc5 5.Le3 Pf6??  Na vijf minuten was het over en uit. Slechts voor de vorm heeft de lijdensweg nog anderhalf uur aangehouden.

Wordt vervolgd.

 

Thriller te het Bellefort,

U heeft nog een verslag tegoed van de externe ronde tegen de Triple-Pion. Welaan: Flip, onze grote leider, speelde op bord zeven tegen Henny Valks die op d4 antwoordde met Hollands en g6.  Henny bouwde veel druk op de koningsvleugel op dus probeerde Flip het maar eens aan de andere kant, je moet wat tenslotte. Op zet 22 beging hij een kleine misser, waar Henny geen gebruik van maakte. Zie ook: Carlsen-Anand, Sotsji 2014, partij 6 zet 26, ik mag daar graag naar verwijzen. Omstreeks datzelfde moment had Luca de zaal reeds gedesillusioneerd verlaten. De toedracht heb ik nog niet weten te achterhalen, het resultaat wel. Tijd om de zaak op scherp te zetten.
Ik besloot op mijn vijfde zet een afgrijselijke blunder te maken en ik zal u hier uitleggen waarom. Ons team is geneigd tevreden te zijn met een half punt per partij en alles meer dan vier-vier als een meevaller te beschouwen. Handhaven in de tweede klasse is het adagium. Daar is ons land niet groot mee geworden. Waar is die VOC-mentaliteit gebleven? (En Balkenende zelf?). Het gevolg is dat Hans en ik op het laatst de kastanjes uit het vuur mogen halen in een uiterste poging het matchpunt veilig te stellen. Zie het verslag van de vorige ronde. Maar is het niet onze taak om, nu het eerste team al jaren met zichzelf worstelt, de eer van Eindhoven hoog te houden door te proberen hen in te halen of tenminste naderbij te komen? Dit alles ging door mij heen toen ik 5…Pf6?? speelde. Zo! Dat zal ze leren!

Intussen aan bord acht. Ton had zijn opening goed verprutst. Iets gemist of verkeerde volgorde in een Siciliaan. Wat normaal is overigens; zoek uw eigen partijen er maar eens op na. Hij kwam gedrongen te staan, gooide de boel open ten koste van een kleine kwaliteit en mocht van geluk spreken dat zijn tegenstander hem nog liet rokeren.

Hans aan bord vier heeft een partijfragment opgestuurd, waarin hij verslag doet van zijn partij tegen Loek van Rey. Hans laat zich niet intimideren door een paar honderd puntjes ratingverschil zoals u ziet. We speelden overigens tegen Triple-Pion – had ik dat al verteld?- en zij zijn met het oog op deze wedstrijd een half jaar tevoren geïnfiltreerd in onze interne competitie, niet wetende dat Hans sindsdien al hun zetjes heeft vastgelegd en bestudeerd. Daarvan plukten hij en wij nu de vruchten. En Hans zijn zelfvertrouwen heeft ook een fikse oppepper gekregen, zodat de intramurale behandeling nu voorzichtig afgebouwd kan worden.
Tussenstand: 1–1. Maar virtueel 4–2 voor hen.

Duizendmaal excuses. Ik vergeet in de haast dat Peter de maandag daarvoor vooruit had gespeeld en ons al op voorsprong had gebracht. Ik citeer bijna letterlijk: Peter
R(oozemond) kreeg bij zijn vooruitgespeelde partij op de clubavond een Konings-Indiër tegen van de hand van Peter B(ouma). De partij kreeg een redelijk rustig positioneel karakter, waarbij zwart probeerde het plan …f5 voor te bereiden maar hier niet echt in slaagde. Daardoor kreeg Peter R de overhand in het centrum en kwam hij een tikkeltje beter te staan. Uiteraard ging dit allemaal niet zonder nadenken, en rond zet dertig was voor beide spelers de zandloper ver leeg. Rond dit moment liet Peter R de teugels ook iets te ver vieren waar hij ofwel het centrum dicht had moeten schuiven, ofwel een aanval op de zwarte koning had moeten beginnen. Daardoor kon Peter B een pionnetje in het centrum winnen en kreeg hij wat activiteit op de damevleugel. Wit wist het echter goed dicht te houden waardoor er voor zwart moeilijk een plan te vinden bleek. Ondertussen kon PR rustig nadenken over hoe het pionnetje teruggewonnen kon worden. Met de tijd wegtikkend koos PB daarom maar voor een aanval op de koningsvleugel met …h5, waarbij eigenlijk vooral zijn eigen koning op de tocht kwam te staan. Peter R won rond zet veertig een toren en kon de schaakjes van Peter B pareren, waarna die op zet 46 opgaf. Al met al niet zo spectaculair als wat er de daaropvolgende zaterdag plaatsvond in Bellefort, maar zeker een interessante partij. Wellicht voer voor de volgende teamtraining.”
Bovendien was Peter ook nog eens lijfelijk aanwezig tijdens de apotheose van de strijd; over teamgeest gesproken!

Waar waren we gebleven? Ewout en Karel. Ewout in zijn nopjes met zijn geliefde Italiaans kon op een gegeven moment kiezen tussen de korte en de lange rokade. Hoewel Frits in de vorige Raadsheer een lans gebroken heeft voor de lange rokade, weerhield het ver opgerukte pionnenfront op de damevleugel Ewout terecht ervan die kant op te gaan. Zijn tegenstander had al vroeg in de partij (op de vierde zet!) kort gerokeerd. Ewout hield beide opties tien zetten lang open, maar koos de juiste. Even tussendoor: u herinnert zich vast nog wel de partij tussen Victor Knorre en Mikhail Chigorin, Sint Petersburg 1874, ken uw klassieken. Knorre rokeerde kort op zet vier, niet wetende dat Euwe zelf later zou zeggen: “Het verdient aanbeveling in het Italiaans niet te snel te rocheren”. (Ik, als taalpurist, niet als meesterschaker, beveel dat overigens  in geen enkele opening aan.) De partij duurde veertien zetten. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat Knorre nog een zwakke zet deed, maar wel een van het type zoals ze 115 jaar later nog steeds plegen te doen. Opzoeken en naspelen zou ik zeggen. Dat waren andere tijden, terug naar de onze. De lopers waren afgeruild op e6, de f-lijn was half open: “Met f4 wilde wit de stelling wat openen. Vlak daarna de keuze om een f5 toe te laten met een onvermijdbaar paard op g6. Moeilijk weg te krijgen en daarom dus maar ruilen op f4. Daarmee kwam het paard toch op f5 omdat ik mijn pion op d4 met e5 moest dekken.” (Wat ging er door je heen, Ewout?) Over de f-lijn werden alle torens geruild en ook de dames verdwenen van het bord.

Ton had intussen verloren; de rokade bracht geen verlichting. Alle stukken werden afgeruild en Ton belandde in een beroerd passieve stelling, van waaruit zijn tegenstander moeiteloos wist te winnen. Ton zag toch een lichtpuntje: als hij een half punt of meer haalt verliest het team, als hij verliest wint het team. Ik zal de statistieken er nog eens op na slaan en als er inderdaad voldoende correlatie is, voorstellen om Ton voortaan aan het eerste bord op te stellen.
Stand 2–2 met Ron op -10 (Fritz) en Flip op -4 (Fritz).

Laat Karel maar schuiven: In een vlakke partij werd veel geruild maar in het eindspel had ieder nog loper, paard en zes pionnen. Karel ging er eens goed voor zitten en sloeg het remiseaanbod af. (Kijk, dat zien wij graag). Hij had meer ruimte en dacht op de rechterflank door te kunnen drukken, vergat daarbij echter zijn pionnen op de damevleugel: zwart kreeg twee vrijpionnen!

Ik besloot de ongelijke strijd op te geven om te zien of ik mijn teamgenoten aan kon moedigen. Op mijn eigen bord was na de vijfde zet al weinig eer meer te behalen. Ik beklom een aan de rand van het lokaal strategisch opgestelde tafel waar vanuit ik de slagvelden kon overzien. Wat ik zag ontnam mij bijkans de adem en het werd mij zwaar te moede (Napoleon 1815, ik mag daar graag naar verwijzen): Karel strijdend tegen oprukkende vrijpionnen, Flip in een hopeloze-stuk-achter-stelling en bij Ewout iets volslagen onduidelijks maar objectief (wat is dat?) remise.

Karel slaagde er op wonderbaarlijke wijze in met paard en koning twee verbonden vrijpionnen onschadelijk te maken en juist op tijd terug te zijn. Dit ging ten koste van zijn eigen pionnen, maar ook de laatste zwarte pion kon met wat kunst en vliegwerk tegen een paard geruild worden: remise en één zorg minder, maar nog steeds een punt achter. 3½ – 2½.

Op zet 38 had Flip een pionnetje kunnen snoepen maar dacht iets beters te zien en kwam op zet 45 een vol stuk achter. Hier pakken wij de draad weer op. Iedereen dacht dat Flip volkomen verloren stond. Flip meldde mij later dat het meeviel: Zijn computer gaf niet meer dan -3,98 (!) dus geen aanleiding tot paniek…
Wij, onnozelen, meenden toch echt dat er iets aan de hand was. Vóór ons pleitte dat Henny maar juist de tijdcontrole had gehaald op de veertigste zet en ook nu weer in tijdelijke nood was. De torens waren geruild en Flip trok met zijn vrije a-pion richting achterste rij. Henny kon natuurlijk zijn loper geven voor de pion maar zag dat niet, liet zijn loper zelfs insluiten en deed nog wat gruwelijk slechte zetten. Flip promoveerde met schaak en Henny’s vlag op vallen. De stand was weer gelijk. Henny werd door zijn teamgenoten zo ongeveer gekielhaald,
hetgeen Teun Kremers niet kon zijn ontgaan en je zag bij hem de druk toenemen. Aan Ewout zagen wij slechts wat rammelende ledematen, maar zijn paard sprong over het bord dat het een lieve lust was. Misschien wel iets te enthousiast. Peter en ik waren inmiddels op Karels bord (buiten het zicht, hoor) Ewouts stelling aan het analyseren en zagen de winst niet. Er verdwenen wat pionnen. Onder andere de verst verwijderde vrijpion waardoor de koning van Ewout een stukje dichter bij daar waar het gebeurde kwam te staan. Wat leuke, tijd vretende paardzetjes van Ewout, wat kleine foutjes van Teun (Druk? Tijdnood? Feit is dat we met zes ESV-ers rond het bord stonden) en tenslotte een fout waardoor zijn koning Ewouts voorste pion niet meer kon bereiken en Ewout risicoloos zijn e-pion kon slaan. En wij zagen het. En Ewout zag het. En Ewout sloeg toe!

Ron van Hoogstraaten

P.S. Wilt u het ook zien? De volledige partij van Ewout staat op de website.

 

Klasse 2D; Ronde: 3; Datum: za 2014-12-13
 
Triple-Pion 1
 
 
Eindhoven 4
 
 
1.
Bouma,P.(Peter)
1850
Roozemond,P.(Peter)
1723
0
1
2.
Berndsen,J.F.(Jochem)
1847
Troisi,L.(Luca)
1
0
3.
Rey van,L.(Loek)
1763
Reusink,J.G.(Hans)
1526
0
1
4.
Ooms,F.L.H.M.(Frans)
1716
Hoogstraten van,R.J.M.(Ron)
1551
1
0
5.
Zegers,P.J.M.(Pieter)
1521
Jeurissen,K.G.M.(Karel)
1632
½
½
6.
Kremers,T.(Teun)
1627
Snoeck,E.(Ewout)
0
1
7.
Valks,H.J.M.(Henny)
1559
Stomps,B.W.P.(Flip)
1490
0
1
8.
Vink,R.C.A.(René)
1471
Storcken,A.J.A.(Ton)
1500
1
0

3 gedachten over “Verslag ronde 3

  1. Ron, wat ging er door mij heen ? Simpel, het paard op f5 kon ik nog verjagen met g6, nadat ik h6 met Kh7 had gedekt. (Wellicht is dit toch niet het antwoord waarnaar je op zoek was). Complimenten voor het verslag ! Het duurde even na wat teasers, die de spanning vast opbouwden. Volgens mij moest je na je eigen korte partij en lijdensweg, toch je creativiteit kwijt. Dat is gelukt ! Volgende keer toch liever ook weer op het bord.

  2. Die Ron is dus inderdaad een veelbelovende speler met een grote toekomst, ook al laat hij wel eens een steekje vallen.
    Zie bovengeciteerde partij waarin mijn tegenstander op de vijfde zet ipv van Pf6 zijn Dame naar f6 speelde.
    Vervolg:6.c3,Dg6. 7.Pd2,Pf6 (nu wel !). 8.Df3, o-o. 9.Pxc6 en zwart geeft op.
    Ik zal zijn naam niet noemen, maar hij is al een halve eeuw een zeer gewaardeerde eerste team-speler! Dus Ron, vooral zo doorgaan!!!

    • Ik kreeg gisteren meteen al een ongelovige reactie, maar het is echt waar gebeurd op een clubavond op 15/12/2008 tegen iemand van wie ik daarvoor en daarna nog nooit gewonnen heb…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *