Verslag ronde 5

Vorig seizoen verloren wij met 7 – 1 van HMC dus dit jaar moest het haast wel beter gaan. Bovendien hadden wij het team versterkt met Wendy Huang. Welkom Wendy!Aan de onderste borden werd ruimschoots aan die verwachting voldaan. Helaas waren onze toppers niet in staat genoeg punten te verzamelen voor de eindoverwinning en verloren wij met het kleinst mogelijke verschil: 3½ – 4½.

Een impressie van het strijdgewoel:

Over de partij van Flip valt weinig te vertellen. Na twintig correcte zetten bood zijn tegenstander remise aan. Flip wist niet goed hoe verder te gaan en heeft het aangenomen.

Peter is van nature erg bang van jeugdige tegenstanders en wist bovendien zijn rating niet. Desondanks kon hij na een paar zetten al op voordeel komen. Hij kreeg zijn dame op e5 en de loper op c3, zo laat hij ons weten. Rutger Smulders stond onder druk en besloot te rokeren met mat op g7 als gevolg. Zo was Peter na een half uurtje klaar.

Pieter meldde dat zijn partij snel vergeten mag worden. Zie hier waarom:

Roeland is terug van weggeweest:

Na afwezigheid in verband met een stage in Noorwegen mocht ik mijn kunsten vertonen in een externe partij. Al snel bleek dat ik me had laten inspireren door de Noren. Wel te verstaan door een specifieke Noor Magnus Carlsen. In de opening blunderde ik namelijk een stuk. In ruil hiervoor kreeg ik twee pionnen. Mijn tegenstander koos een passieve voortzetting en bleef met zijn stukken op de achterste rijen staan, terwijl mijn stukken langzamerhand wat actievere velden wisten te vinden. Het verwerken van de mentale klap uit de opening had echter veel tijd gekost. Hierdoor speelde ik te snel en dus te onnauwkeurig. Ik liet de paarden van mijn tegenstander toe mijn stelling binnen te komen. In combinatie met een toren ontnamen zij mijn koning van alle velden resulterend in schaakmat. (Magnus Carlsen wist zijn partij tegen Gawain Jones overigens te winnen, dus misschien moet Roeland zich nog maar wat meer laten inspireren.. ,red.)

De partij van Wil aan het eerste bord met zijn eigen commentaar en een kleine analyse. Hij speelde op het eind om remise te maken..

Vandaag treden we aan tegen de koploper van onze competitie. Dat wordt dus geen makkelijke dag. Mijn tegenstander speelt met wit en heeft een rating van dik 100 punten meer. Maar verder geen stress.
Hij speelt een heel rustige partij (damegambiet) en ik wacht geduldig af totdat hij met een aanval komt. Op de tiende zet ruilt hij een paard op e4 wat mij een heel licht voordeel geeft. Maar ook kopzorgen want nu staat mijn pion op e4 moederziel alleen. Gelukkig, maar ook wel wat vreemd, valt hij die pion niet aan en kan ik op zet vijftien mijn pionnenstructuur weer herstellen door mijn tweede paard af te ruilen. Cees speelt op de damevleugel alle pionnen dicht en ik heb maar weinig bewegingsruimte. Dan verhuis ik mijn dame naar de koningsvleugel en bied remise aan (natuurlijk heb ik eerst Flip gevraagd of ik dat mag doen). Cees neemt het echter niet aan en dus speel ik verder. Even later weet ik een pionnetje te bemachtigen maar dat gaat ten koste van mijn goede loper. De loper op de witte velden kan alleen verdedigen, maar aangezien ik op remise speel is dat ook voldoende. Na 49 zetten bied ik nogmaals remise aan en deze keer gaat hij er wel mee akkoord. Nou maar afwachten wat de rest doet.

Wendy debuteerde in ons team en speelde goed. Helaas voor haar bleef haar tegenstander ook alert en kon met zijn vrijpion de druk op haar stelling zo ver opvoeren dat ze tenslotte moest opgeven. Zelf zegt ze er dit over:
Ergens in het middenspel maakte zwart een foutje en verloor een pion. Uiteindelijk had zwart zijn pion weer terug gewonnen en hij had een gevaarlijke vrijpion. Op de 30e zet was Td3 een betere zet voor mij zodat ik later misschien nog ergens Td8 kon doen en proberen om het paard in te sluiten. Zwart kwam uiteindelijk ook binnen op de 1e lijn en zat schaakjes te geven zodat hij een dubbele aanval kon doen. Ik gaf op de 48e zet op.

Paul is nergens bang voor, zeker niet voor ratingverschillen en probeert er altijd het beste van te maken. Zijn tegenstander investeert een stuk voor twee pionnen en een kansrijke koningsaanval (zeker als hij daar de loper in plaats van het paard gegeven had) Bij de geringste aarzeling van Bart ziet Paul zijn kans schoon en begint stukken af te ruilen. Als Bart dan ook nog ‘achteruit’ gaat schaken grijpt Paul het initiatief en boekt de mooiste overwinning van de dag.

 

 

 

Eindhoven/Son & Breugel 4

HMC Calder 4

Dijck van, W. (Wil) 1619 Zelst van, C. (Cees) 1750 ½ – ½
Wildemans , R. (Roeland) 1532 Mollema , H. (Henk) 1592 0 – 1
Hoogstraten van, R.J.M. (Ron) 1513 Hovers , T.J. (Theo) 1618 ½ – ½
Huang , W. (Wendy) 1600 Merx , E.F.C. (Eric) 1581 0 – 1
Dam van, P.J. (Pieter) 1433 Smetsers , J.C.L.M. (Joep) 1472 0 – 1
Stomps , B.W.P. (Flip) 1439 Peters , J.M.F. (Jos) 1491 ½ – ½
Schaffer , P.H.M.J. (Paul) 1381 Krogt van der, B. (Bart) 1649 1 – 0
Aalst van der, P.J. (Peter) 1357 Smulders , R. (Rutger) 1172 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1484 Gemiddelde Rating: 1541 3½-4½