Verslag ronde 1

Strijdlust

Tja, dan ben je de nieuwe teamleider van ESV 1 en dan mag je een verslag schrijven. Als relatief nieuw lid kwam ik er tijdens de ALV achter dat dit verslag direct meedingt om de “gouden veer”. Een prestigieuze prijs voor het beste verslag. Met die druk op mijn schouders begin ik dan ook aan dit verslag. Maar hoeveel groter zou die druk wel niet zijn geweest als ik als kersverse teamleider ook een eerste nederlaag had moeten meedelen aan de trouwe ESV-lezer? Hiermee geef ik natuurlijk meteen weg dat we niet verloren hebben, dus qua spanning in het verslag zal ik wel wat gouden-veer-punten verliezen. Daartegenover staat dan weer dat de gespannen lezer weet dat er een happy end zal zijn.

Maar oke, terug naar het verslag. Hoe bouw je dat op? Lekker gestructureerd per speler of van de hak op de tak op en neer? Naar mijn idee heb je toch eerst een beetje een overkoepelend thema nodig. Iets dat het bij elkaar praat. Zo kwam ik uit bij de titel “strijdlust”. Het was een beetje alsof de start van het seizoen in werd gegaan vol frisse moed en energie,niks van dat benauwde en gewoon lekker aanvallen! Dat gold overigens net zo goed voor onszelf als onze sterke tegenstanders. En juist die strijdlustige instelling maakte het dat we met alle 8 borden de tijdnoodfase ingingen en de uitslag voor mij nog totaal onvoorspelbaar was.

Neem bijvoorbeeld de partij van Jeroen. Als nieuwe aanwinst voor het eerste team stak hij de ambitie voor een vol punt niet onder bank of, in dit geval, stoel. In deze stelling heeft hij met zwart net snel ruimte gepakt in het centrum. Zijn tegenstander had er duidelijk geen zin om van het bord geduwd te worden en dus besloot hij niet geheel onlogisch met 14.g4 het spel op scherp te zetten. Er volgde een mooi gevecht waar Jeroen zeker niet het mindere van het spel had. Toch was het zijn tegenstander die stukje bij beetje terrein terug won. Jeroen had nog een kans op eeuwig schaak, maar na die niet te pakken was het toch zijn tegenstander die Jeroen in het eindspel tot overgave dwong.

Evenmin zag het er lang niet goed uit voor Jan. Na een chaotische opening waar de theorie al snel geen rol meer speelde zaten er over het hele bord zwaktes in beide stellingen. Jan zat echter al behoorlijk krap in de tijd en werd dan ook langzaamaan op de knieën gedwongen. Toch wist zijn tegenstander in een complexe stelling het voordeel niet uit te breiden en vocht Jan zich terug tot een gelijke stelling en dwong remise af.

Er werden nog 2 remises gespeeld. Op bord 1 mocht Bas aantreden tegen Jan van Mechelen. Jan speelde vorig jaar nog bij de Pion uit Roosendaal waar hij toen in de wedstrijd tegen ESV 1 mij van het bord tikte. Zijn agressieve opzet zag er vooral erg gevaarlijk uit en ik weet zeker dat menig speler niet lekker achter het bord had gezeten met dat snel naderende witte leger. Gelukkig is Bas niet een van die spelers, want hij rokeerde zelfs naar die pionnen toe. Een paar zetten na die rokade blies Bas de witte stelling geheel thematisch in het centrum op en bereikte hij een gewonnen stelling. Helaas verslikte hij zich op het einde en liet hij eeuwig schaak toe. Zie hieronder zijn mooie centrumbreek.

Zelf mocht ik tegen Ivan Utama, de teamleider van ’t Pionneke. Ik werd al snel opgezadeld met een geïsoleerde damepion en je weet wat dat betekent: aanvallen. Met zo’n geïsoleerde damepion zit je namelijk nogal met een positionele zwakte. Wits plan was daarom eenvoudig, namelijk om stukken te activeren en lichte stukken (goede verdedigers) te ruilen. Daar had ik geen zin in en dus begon ik wat aan de witte stelling te sjorren. De strategie lukte, want zijn koningspionnen kwamen naar voren. Met wat kansjes hier en daar in een erg interessant eindspel verzandde de stelling in de tijdnoodfase in een gelijk toreneindspel. Toch was ik op dat moment erg tevreden met het resultaat omdat het halfje op dat moment ineens genoeg leek voor de teamwinst. Hier het moment dat mijn tegenstander vol voor de winst gaat met het door mij al gehoopte 17.g4!?.

Dan de rest. Want daar werden de volle punten gepakt! Positief verrast was ik toen ik na mijn tijdnoodfase ineens volle punten zag genoteerd aan bord 7 en 8. Alessandro had aan bord 8 zijn tegenstander in de opening een positioneel minnetje aangesmeerd. De muur die zijn tegenstander optrok bleek vooral erg statisch, waardoor Alessandro de kans kreeg om op de damevleugel de aanval in te zetten. Met het gesloten centrum probeerde zijn tegenstander hetzelfde op de koningsvleugel. Zonder veel problemen werd die poging afgestopt en niet lang daarna overspoelden Alessandro’s stukken door de damevleugel heen en zo was het volle punt binnen.

Mykola speelde op bord 7 met zwart uiterst solide tegen de bekende ESV’er Paul Aben. Helaas voor Paul wilde hij de winst iets te graag, want met een breekzet werd vooral zijn eigen koningsstelling verzwakt. Mykola bleek uiterst scherp en voerde de druk mooi op totdat hij het punt kon incasseren.

Tot slot de kroon voor de koning van de strijdlust. En voor wie is die? Het oordeel is aan u. Want zowel Jos als Dolf lieten een eigen staaltje strijdlust zien. Jos kreeg al snel een mooi ruimtevoordeel. Maar hoe ga je om met zo’n ruimtevoordeel? Jos liet zien hoe. Hij riep zijn g1-paard op om dienst te doen op a4. En dan niet via de meest snelle route, nee, pas via de lange route f3-e1-d3-b2-a4 bereikte het paard zijn doel. Vervolgens werd datzelfde paard opgedragen een heldendood te sterven op b6. En wat voor een. Geniet van het mooie offer en de beheersing waarmee Jos het uitspeelde.

Dolf doet een gooi naar de kroon op zijn eigen manier. In een extreem goede en complexe partij begaat zijn tegenstander pas op zet 31 een onnauwkeurigheid. Vervolgens rolt Dolf zijn tegenstander stukje bij beetje op. Met de computer er bij zien we dat zijn tegenstander alles uit de kast haalt om terug te vechten naar een gelijke stelling. Dolf zet echter dezelfde precisie in en weet het voordeel uit te breiden. Erg mooi en dus een andere, maar ook mooie, vorm van strijdlust.

Na deze mooie start van 5.5 – 2.5 hopen we de goede lijn voort te zetten. Vorig jaar wonnen we ook in ronde 1 tegen deze tegenstander om vervolgens een dramatisch seizoen tegemoet te zien. Dus dat is iets om te verbeteren!

Bram Klapwijk

Eindhoven 1

RSC ’t Pionneke 1

   
Plassche van de, B.J. (Bas) 2336 Mechelen van, J. (Jan) 2242 z-w ½ – ½
Sutmuller, J.M. (Jos) 2095 Janssen, G. (Ger) 2199 w-z 1 – 0
Klapwijk, K.B. (Bram) 2168 Utama, I. (Ivan) 2127 z-w ½ – ½
Meijer, D.N. (Dolf) 2197 Coenen, E.A.J. (Eduard) 2105 w-z 1 – 0
Put van de, J.W.P. (Jeroen) 2084 Royakkers, G. (Guido) 2139 z-w 0 – 1
Vosselman, J.M. (Jan) 2041 Cauter de, W.G. (Wolfgang) 2000 w-z ½ – ½
Pechenizkiy, M. (Mykola) 2041 Aben, P. (Paul) 1948 z-w 1 – 0
Bucchianico Di, A. (Alessandro) 2039 Bersselaar van den, H. (Henri) 1937 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2125 Gemiddelde Rating: 2087   5½-2½