13 gedachten over “Tractorprobleem

  1. Pingback: Problemen met de tractor | Eindhovense Schaakvereniging

  2. Een late reactie op het “tractorprobleem”, maar bij Paul Keres hebben we ons toevallig in deze studie verdiept. Het verhaal van Frits Schalij over die collega-Rus is leuk! Het tractorverhaal lijkt ermee niet (compleet) door Jules Welling zelf verzonnen. En het bewijst hoe bijzonder deze studie is en dat die blijft leven.

    Op https://en.chessbase.com/post/solution-to-a-truly-remarkable-study van dit jaar staat een accurate beschrijving. Bijzonder is het schilderij op het eind uit 1976 van de studie met het paard op e5. Dit is de eerste versie die Gijs van Breukelen had laten zien aan Keresianen in 1975. In deze stelling is 4…Kg4 onzin. Gijs wilde het begin moeilijker maken (vandaar dat publicatie zo lang duurde) en publiceerde in 1990 met het paard op g5. Dat is inderdaad mooier, maar laat inderdaad 4..Kg4 toe. Dat is ook de reden dat de probleembond de studie als incorrect beschouwt (Kg4 is bekend). De winstverwachting is < 2 en dat mag niet. Wit zal gewonnen staan, maar het gaat op een prozaïsche manier die op gewoon schaken lijkt. Pionnetje snaaien et cetera.
    Gijs van Breukelen is overigens tegenwoordig een Brabo 🙂

    Leuk dat jullie zoveel aan eindspelen doen!

  3. Wij zien er naar uit ! Ik heb alvast plek op de website voor je gereserveerd. Het zou mooi zijn als jij hier het probleem van de vrouwen emancipatie voor eens en voor altijd op kunt lossen. Of is het geen probleem ? Laten wij er dan een studie van maken.

    • nog een tip: De studie is zo bekend dat je zonder veel moeite vier of vijf vindplaatsen op internet kunt ontdekken. Je tikt eenvoudig ‘mitrofanov korolkov”. Tegenwoordig wordt overigens de moderne transcriptie gebruikt, dus Korolkov i.p.v. Koroljkov.

  4. Met dank voor je sympathieke reactie. Je doet er overigens verstandig aan het woord ‘probleem’ te vermijden. Een probleem is een mat in een bepaald aantal zetten. Bij een studie, en daar gaat het hier over, ben je daar niet aan gebonden.

  5. Nog een kleine toevoeging. Korolskov en Mitrofanov hebben wel een andere beroemde eindspelcompositie op hun naam staan. Het luistert naar de naam ‘woman emancipation’. Ook deze studie is vele malen door Jules Welling gepubliceerd. Zonder bronvermelding, zonder vermelding van de namen van de componisten en met een foutieve oplossing. Jules was op schaakgebied van vele markten thuis maar het eindspelwereldje was voor hem onbekend terrein.

  6. Ik had gehoopt dat we het onderhand wel hadden gehad met de mystificatie rond deze studie. Ik heb nergens gezegd of geschreven dat deze fraaie compositie het werk is van Koroljkov en Mitrofanov. De studie is rond 1975 gemaakt door de zeer getalenteerde Nederlandse componist Gijs van Breukelen. Er is geen enkele serieuze aanwijzing dat het werkstuk ouder zou kunnen zijn, er is ook geen enkele eindspelkenner die aan het auteurschap van Van Breukelen twijfelt.

    • De mystificatie rond deze studie is blijkbaar nog lang niet opgelost! Op 5 december 2014 heb je (Teun Balemans) het volgende bericht achtergelaten op onze website:

      “Je verrast me Jules! (Buitengebeuren november 2014(2) ,red.) Als er nu één studie zou zijn waarvan ik altijd gedacht heb dat het auteurschap onomstreden was dan is, dan is het wel deze bekende compositie van Koroljkov en Mitrofanov. Het gaat hier om twee van de meeste beroemde Russische componisten (er zit geen Bulgaar bij) die in de jaren vijftig en zestig nauw hebben samengewerkt en een aantal prestigieuze prijzen in de wacht hebben gesleept. Iemand die het auteurschap claimt zal met buitengewoon goede bewijzen moeten komen; op zijn minst een publicatie die aantoonbaar ouder is dan 1957. …(rest van de tekst weggelaten)…”

      Waar we de verhalen van Jules wel eens met een korreltje zout nemen, nemen we jouw feitenkennis voetstoots aan. Bij ons op de club leeft het tractorprobleem erg. Ieder lid is wel eens een avond door Jules apart genomen om het verhaal te mogen aanhoren. Sinds jouw berichtje was er echter duidelijkheid over het probleem en waren de auteurs bekend. Mogelijk dat jouw berichtje over een ander probleem ging. In dat geval is de mystificatie omtrent het tractorprobleem nog lang niet weg.

      • Met dank voor je snelle reactie. In mijn reactie op Jules Welling reageerde ik op de studie ‘woman emancipation’ niet op het zogenaamde ’tractorprobleem’. Voor de goede orde: het tractorprobleem is van Gijs van Breukelen, er komen twee minorpromoties tot paard in voor. Het werkstuk is omtrent 1975 gemaakt. De studie die de titel ‘woman emancipation’ draagt is van het duo Koroljkov en Mitrofanov. Er komen een groot aantal dame-offers in voor.

        • Nu ben ik ook geïntrigeerd door ‘woman emancipation’ . Ik heb even gegoogeld maar het niet kunnen vinden. Zou je me een link kunnen geven? Dan zal ik het voor eens en altijd recht zetten. Bij ons op de club tenminste.

          • Je kunt de studie vinden op de site van ARVES (all about chess endgame studies.) Verder kun je hem ongetwijfeld vinden in de database van Harold van der Heijden die sinds enige tijd commercieel verkrijgbaar is. De studie ziet er als volgt uit: Wit Ka6, Df4, pi a4,c4,e6,f5,g6 zwart Kb8 Dd2 Pf1 pi c7, c6, c5, e4, e3, e2. Wit speelt en maakt remise. Als volgt: 1. De5 Da5 2. Kxa5 Kb7 3. Db2 Ka7 4. Db8 Kxb8 5. Ka6 e1D 6. g7(!) Da5 7. Kxa5 Kb7 8. g8D e2 9. Da8 Kxa8 10. Ka6 e1D 11. e7 Da5 12. Kxa5 Kb7 13. e8 Pd2 14. Da8 Kx8 15. Ka6 Pxc4 16. f6 Pe5 17. f7 Pd7 18 f8D Pxf8 19. a5 pat.

            Niet goed is 6. e7 Da5 7. Kxa5 Kb7 8. e8D e2 9. Da8 Kxa8 10. Ka6 e1D 11. g7 Dg3 en zwart wint

          • Bedankt voor het ‘woman emancipation’ probleem. Jules had het mij inderdaad al eens laten zien. Ik heb het trouwens niet terug kunnen vinden op de site van ARVES en 50 euro uitgeven voor de database van Harold van der Heijden vind ik nu nog net teveel.

            Nog meer bedankt trouwens voor het mij attenderen op de site van ARVES. Ik heb er wat rondgeneusd en er staan erge leuke dingen op. In de eindspel studie wereld was ik nooit verder gekomen dan ‘De magische schaakfiguren’ van Bouwmeester en Spinhoven. In de eindspel studie wereld zijn een hoop interessante dingen te beleven.

            Binnenkort zal ik de herkomst van de verschillende problemen op onze website recht zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *