Uit in Eindhoven
De griep en of Corona sloeg in de laatste week toe, wij verschenen met maar liefst drie spelers die niet uit onze basisopstelling kwamen. Dat die drie voor 2½ punt zorgden was weer een meevaller.
René op bord 1 kreeg weer eens een aanval vanuit 1.b3. Zoals dat recente potje op onze website laat zien moet je Rene niet laten aanvallen. Zijn tegenstander, toch ook een stevige 2000 speler, werd met een koningsaanval verschrikkelijk opgerold.
Ethan speelde op bord 2 met zwart een solide Caro Kann. Zijn tegenstander koos voor een scherpe variant maar Ethan reageerde prima. In het middenspel probeerde Ethan nog een valletje maar zijn tegenstander trapte daar niet in, zodat remise de correcte uitslag werd (zie ook de bijgevoegde partij).
Walter is strikt genomen geen invaller maar een speler van de reservelijst. Walter zorgde voor het volgende punt. Walter vertelt zelf hoe dat zo allemaal is gekomen:
Mijn tegenstander Tim Harks kwam beter uit de opening. Hij vertelde na afloop dat hij die variant op internet al meerdere malen op het bord had gehad. Tim besloot echter geen stukken te ruilen toen dat goed voor hem was en wel toen dat minder goed was. Zo kon ik met een pion een paard aanvallen waarmee hij zijn loper dekte. Hij verloor een stuk en dacht dat iets later terug te winnen door een loper van mij in te sluiten. Echter, ik kon die pion gewoon slaan en doordat de pion waarmee hij terug dacht te slaan gepend stond, verloor hij die ook nog. Het eindspel kon ik sneller afmaken dan ik deed, maar ik besloot geen risico’s te nemen en hem zonder kans op tegenspel langzaam van het bord te schuiven.
Hans speelde een leuke, moeilijke en spannende partij. Hij vertelt zelf hoe het hem verging:
Ik, met wit, verzon in de opening een originele manoeuvre die me veel tijd kostte, maar een goede stelling opleverde. Zwart rocheerde lang, waar ik al een open lijn had en zwart een verzwakking (a6). Snel ontwikkelde ik aanval, en met een machtig paard op c5 stond ik heel goed. Niettemin verdedigde zwart taai, en mijn royale tijdsinvestering in de opening deed zich voelen. Daarom waren niet alle zetten optimaal, en één ronduit een blunder, waarmee ik alles weggaf. Daar had ik flink de pé in, maar een dag later kijk ik toch terug op een goede partij. Alleen zo’n partij winnen gaat moeizaam dit jaar.
Nico’s partij volgde ik met grote belangstelling van het Frans. Nico beschrijft zijn worsteling met deze bijzondere variant zelf:
Ik speelde een moeizame partij tegen Niels Feijen. Het hielp niet dat ik me de basisvarianten van de McCutcheon niet meer kon herinneren. Ik verbrandde zeeën tijd en ik stond al meteen onder druk. Op de 13e zet besloot ik tot een dubieuze bevrijdingsactie, die zwart verzuimde af te straffen, waarna ik iets beter kwam te staan. Op de 20e zet kon ik Td6 spelen, met een duurzaam voordeel. Echter ik zag spoken en speelde in plaats daarvan Pd4. Daarna kon zwart makkelijk toeslaan. Ik verdedigde me nog zo lang als het ging, maar op de 44e zet was het genoeg. Ik zou mijn paard verliezen en daarmee de partij.
Jochem speelde een spannende partij. Vanuit een gesloten Catalaanse opening probeerde Jochem nog wat tegenspel te krijgen maar zijn tegenstander speelde het wel nauwkeurig en omdat er ook een witte pion op a6 belandde kwam Jochem steeds meer in het nauw en bezweek hij onder de druk.
Mijn eigen partij eindigde in een koningsdrama. Ik speelde met zwart een Hollandse opening. Wij gingen ongeveer gelijk het middenspel in waar ik door een leuk tussenzetje een belangrijke pion won. Na enige manoeuvres kwamen we in een eindspel met beiden een h pion en ik een extra b pion verder hadden wij beiden nog enkel een koning. Mijn tegenstander moest de b pion halen met zijn koning en ik kon de h pion ophalen. Stockfish gaf mat in 21 maar omdat ik eerst een zet met mijn h pion deed ging mijn waardering naar beneden naar 0.00, compleet gelijk. Mijn tegenstander was nu net op tijd om mijn koning op te sluiten bij de h lijn, een zure remise.
Frits speelde tegen een tegenstander die ook een blauwe maandag bij ons kwam kijken en toen ook tegen Frits speelde. Frits aan het woord:
Ik ben tegenwoordig bezig om mijn openingsrepertoire wat te herzien en de opening die ik nu op het bord kreeg had ik slechts één keer eerder gespeeld en wel tegen dezelfde tegenstander. Wij waren dus beiden even ervaren in deze opening. Ik kreeg een licht initiatief uit de opening en miste enkele kansen op groot voordeel. Zo rond zet 25 vervlakte de stelling en kwam er een gelijk eindspel op het bord. Onder druk van de klok maakte ik een fout waardoor de balans omsloeg naar mijn tegenstander. Ik moet hem complimenten maken hoe goed hij het eindspel uiteindelijk naar winst leidde.
En daarmee een 5-3 nederlaag.
Rudi Serton