Dordrecht – Eindhoven 1 5 – 3
RSC ’t Pionneke – Eindhoven 2 5½ – 2½
WLC 2 – Eindhoven 3 3 – 5
OSV 2 – Eindhoven 4 4½ – 3½
Als dit een jubeljaar is, sprak de zeeman… dan doe mij maar 1912.
Een lichtpuntje: Eindhoven 3 staat bovenaan in klasse 1B.
Nog een: Alexander en Yichen wonnen beiden hun partij.
Is onze toekomst dan toch in handen van de jeugd?
Ja, misschien wel….handen van de jeugd.
Even meedenken:
1) wie zijn de 5-10 talentvolle jeugdspelers die we hebben? Als alle senioren ze bij naam kennen kunnen we er samen beter voor zorgen dat ze minstens tot hun 18e bij ons blijven. Bovendien: die toptalenten trekken dan ook 2e rangs jeugdtalenten, ‘sneeuwbaleffect’
2) hoe zouden we als club overkomen op 25-30 jarigen? Daar hebben we ook niet veel van…uit mijn hoofd: maar een? Jeroen vd Put?? Deze ‘oudere jeugd’ (tot 30) staat gevoelsmatig wellicht ook dichter bij kinderen.
Bovenstaand is van mij absoluut geen kritiek op de club, ik voel me wel thuis bij een oudere mannenclub met groot academisch gehalte, maar ik denk: laat ik eens over mijn eigen schaduw springen.
Rond 18e komt studie keuze en dat leidt via toeval al heel snel tot over de provinciegrens….en later met 24-25 eerste ‘echte werkgever’ ook.
Nou ja, zelfs als we onze ‘core competence’, ‘het academische schaakgenootschap’ behouden, moet het idd mogelijk zijn meer aan de jeugd te doen. Steen in de vijver: het ene jeugdlid is veel belangrijker dan het andere, dat mag niet hardop naar buiten, maar is wel zo. Zeer sociale figuren zowel als toptalenten bij de jeugd trekken nu eenmaal – 50 jeugdleden in de gaten houden en behouden is erg moelijk.
IDEE: heeft elke jeugdspeler die we hebben naast een inhoudelijke mentor/coach ook een ‘voel je thuis oom’?? Waarmee die regelmatig kan praten hoe die het vindt om op onze club te spelen?
De key 5-10 jeugdleden die we speciaal graag willen houden zouden hun ‘oom’ (mentor?) kunnen uitzoeken. Ik denk intuitief dus los van schaakinhoud. Ik wil best ‘mentor’ zijn van een jeugdlid, en dan mijn best doen dat die tot zijn 18e hier blijft.
De andere groep, oudere jongeren ‘studenticoos’: Stukkenjagers/Tilburg is hier natuurlijk concurrent, die zijn ‘jonger & studenticozer’ (met alle nadelen van dien: > 50 is al snel oud, je moet er bij horen, sociale dwang etc.) maar misschien kunnen wij er ook wat van. Oja, de Peter Roozemonds en zo. Rond 30 jaar, hebben we niet veel van. Die BLIJVEN wel vanzelf, maar we meten voldoende ‘oudere jongeren’ hebben om andere te trekken.
De ex-jeugdtalenten, die van schaken net niet hun beroep hebben gemaakt, die zouden we moeten kunnen trekken, tijdens en NA hun studie.
Ach ja, zo ‘moet er van alles’, in het kader van Jan Tooreman’s ‘schaken tot je dood’ moet ook dementie bespreekbaar gaan worden binnen ESV. De helft van 85-jarigen is dement he. Moet je je schaamtevol verbergen als je een gehoorapparaat nodig hebt en eerste tekenen van dementie krijgt?
Wellicht staan deze 2 beleidsgebieden zo haaks op elkaar (jeugd + oudere jongere…..ex-jeugdtalent – vs. ‘schaken 70+’) dat de twee gebieden elk hun eigen trekkers moeten hebben.
Het is dus wat ‘ongelijk’ waarschuw ik maar, denk ik, een Jesse Allaart behouden is meer waard dan ’10 gewone jeugdleden bij elkaar’, zo ondemocratisch moet je achter de schermen wel zijn als beleidsmaker. Nu ESV 1 zelfs van de niet-academische en blasé -notabelen stad Dordrecht heeft verloren wordt het tijd voor ‘actie’?!?