Erelid Frans Kuijpers overleden

Afgelopen zaterdag, 25 mei 2024, is ons erelid Frans Kuijpers in zijn woonplaats Heeze overleden. Hij was 83 jaar.

Frans behoorde tot de sterkste spelers die van onze vereniging lid zijn geweest. Hij had de titel Internationaal Meester. Een van zijn grootste prestaties is het behalen van het Nederlands kampioenschap in 1963, met anderhalf punt voorsprong op Donner. In de jaren daarna vertegenwoordigde hij regelmatig Nederland in schaakinterlands en was hij lid van het Nederlandse Olympiadeteam. Hij behaalde daarin altijd goede resultaten, met als hoogtepunt een medaille voor het beste individuele resultaat als tweede reserve met een score van 11 uit 13, in 1974. Het Nederlands team werd bij die Olympiade vijfde. In zijn top-40 van sterkste spelers van Nederland kende auteur Johan Hut hem de 23e plaats toe.

Uiteraard was Frans ook lid van het eerste team van Eindhoven dat in 1984 Nederlands kampioen werd. Verder werd hij vijfmaal clubkampioen, de laatste maal in 1994. Tot ver in deze eeuw bleef hij spelen voor ons eerste team, voor het laatst was dat in seizoen 2019-2020.

Frans was niet alleen als speler actief voor onze club. Van 2001 tot 2013 was hij voorzitter. Bij zijn afscheid als bestuurder werd hij benoemd tot erelid.

We verliezen met Frans een markant en zeer gewaardeerd lid, die zeer lange tijd zowel als speler en als bestuurder een steunpilaar voor onze vereniging was. Wij wensen zijn nabestaanden alle sterkte met dit grote verlies.

De uitvaart vindt plaats op zaterdag 1 juni om 13.00 uur in Hotel Kapellerput, Somerenseweg 100, Heeze.

Voor een in memoriam op de KNSB site zie: https://schaakbond.nl/frans-kuijpers-overleden.

Namens het bestuur van de Eindhovense schaakvereniging

Hans Ouwersloot – voorzitter

2 gedachten over “Erelid Frans Kuijpers overleden

  1. Pingback: NBSB

  2. Ik heb Frans beter leren kennen tijdens zijn bestuursperiode bij de Eindhovense Schaakvereniging, toen ik wedstrijdleider werd. Frans had daarvoor geweldige schaakprestaties geleverd en keek altijd met heel veel plezier terug naar het Sterrenteam.
    Tijdens zijn bestuurstermijn streefde hij altijd naar een sterk eerste team en heel lang was de doelstelling om terug te promoveren naar de hoofdklasse. Zelf speelde hij ook mee in dat eerste team. In de interne competitie was hij vaak aanwezig en boekte daar goede resultaten. De snelschaakpartijen die ik tegen hem heb gespeeld (en verloren), waren zeer leerzaam.
    Jules Welling zag hoe belangrijk Frans was voor de schaakwereld, schreef een boek over hem en verzamelde gedurende lange tijd alle partijen die Frans had gespeeld. Zowel op topniveau, als ook de partijen uit onze interne competitie.

    We zullen Frans nog lang herinneren als een sterk schaker en een zeer ervaren bestuurder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *