Janne op het EK

Janne speelt vandaag haar eerste partij op het EK ‘meisjes onder 10’ in Poreč, Kroatië tegen de Letse Sarlote Ikstena met de zwarte stukken. In haar categorie zijn 73 deelnemers en Janne heeft op grond van haar rating startnummer 31.

badge EU-ch
De stand en de uitslagen staan op de site van Chess-Results.com. De live verbinding met de speelzaal en de borden zou via de site van de organisatie moeten lopen, maar gaat vooralsnog wat moeizaam. Kijkt u zelf.

speelzaal EU-ch R1
Voor nieuws en sfeerbeschrijving uit de eerste hand hebben wij een van onze beste verslaggevers (Sandra, winnaar van de TKT 2015) met Janne meegestuurd. Zij zal voor alle geïnteresseerden een blog bijhouden met de laatste ontwikkelingen. Foto’s en citaten zijn veelal daaruit afkomstig of van schaakuitzendingen.blogspot met dank aan fotografe Z.Peng.
Overigens heeft Janne haar eerste partij winnend afgesloten en mag zij het dinsdag met wit opnemen tegen de ervaren Russische Women Candidate Master Eva Stepanyan (1611). Als het goed is kunt u de partij live volgen. Aanvang 10:00 uur.
U kunt de partij naspelen in onze partijenrubriek.

Janne EU-ch R2“Janne verdubbelde met wit haar torens  in het Siciliaans op de e-lijn. Helaas bleek dit niet zo gelukkig en na haar breekzet e5 kwam ze in een vervelende penning te staan met haar paard op d4. Hier kon ze niet goed uitkomen en moest eerst een stuk en later het punt bij haar tegenstandster inleveren. Wel leuk om een keer tegen een WCM gespeeld te hebben.”
Niet getreurd: volgende ronde tegen een, zo mogelijk, nog sterker tegenstander: Kseniya Zeliantsova (Wit-Rusland 1718). Zij verloor echter in de eerste ronde van de Turkse Gulce Nehir Kara (1355) door een onoplettendheid in een dame-eindspel.
Aanvang 15:00 uur.

Janne EU-ch R3Janne verloor ook deze partij: “Janne’s tegenstander week af van de voorbereiding, heel gemeen. Janne speelde iets te voorzichtig en kreeg een kwetsbare koningsstelling, wat stug verdedigen haar toch fataal werd.”
Ze treft nu, naar goed Zwitsers gebruik, een ietwat zwakkere tegenstander. Maar ook dat zal niet eenvoudig worden; alleen kanjers kwalificeren zich immers voor een Europees Kampioenschap.

stukken EU-ch

Dame en Koning: zoek de verschillen.

En ja, ze blijft voorlopig op één punt steken; na haar overwinning in ronde 1 volgden drie verliespartijen. De Israelische Huda Qasem (1230) boekte haar eerste overwinning.
Op naar de volgende ronde. Het toernooi is bijna halverwege. Hou vol, Janne! Morgen Ela Cepin uit Slovenië. Ela heeft geen rating en heeft tot nu toe alleen in ronde vier gewonnen van de Letse Sarlote Ikstena, inderdaad degene waar Janne in ronde 1 van gewonnen heeft! Dat kan dus spannend worden. Janne heeft zwart. Ze staat nu op plaats 57, won van nr. 73 en verloor van resp. nr. 3, 12 en 36.

Janne scoorde haar tweede punt! Juist voor de rustdag van zaterdag staat ze nu twee uit vijf en kan het nog alle kanten op. Janne stond een pion voor en was aan de winnende hand toen de Sloveense met haar toren een pion terug wilde slaan, maar tijdens de uitvoering zag dat dat een toren zou kosten. Ze bleef daarom een tijdje met de toren in de hand zitten. Op een of andere manier wist Janne haar op de regels van het spel te wijzen (in haar beste Sloveens?) en sloeg de toren waarna Ela de strijd gedesillusioneerd opgaf. Janne: “Het is altijd aardig als je tegenstandster een toren weggeeft. De loper van f8 had eerder mee kunnen, nadat ik een pion had gewonnen.”

Vandaag rustdag. Janne ging fietsen en voetballen.

Janne en Joris: toppers van de rustdag

Janne en Joris: toppers van de rustdag

Ik heb intussen de eerste vijf partijen op onze website gezet, waarbij ik de indruk heb dat de eerste partij niet volledig is gezien dit plaatje van de eindstelling:
Janne eindstelling ronde 1
Zondag om drie uur verder, ronde zes: met wit tegen Magdalena Gaj  (Polen, 1339)
Gewonnen!  Da’s drie uit zes. Knap gedaan Janne! En hoe: Een partij uit één stuk. Magdalena viel in de openingsvoorbereiding die Janne een paar dagen geleden had bekeken. Al haar stukken bereikten een aanvallende positie en ze bekroonde de aanval op de koningsstelling met een dameoffer en mat! Haar partij met commentaar van Janne zelf staat op de site van schaakuitzendingen.blogspot.

Janne EU-ch na R6Dat smaakt naar meer: maandagmiddag een nieuwe Poolse op het menu, Weronika Zabrzanska (1330), Janne heeft zwart, maar ze heeft dit toernooi pas één keer punten af moeten staan met zwart..
En dat blijft zo, want ook deze partij is winnend afgesloten. Met goed spel wist Janne eerst een daarna twee pionnen en vervolgens de hele pot te winnen. Met vier uit zeven is ze goed op weg om de hoogste score van de afgelopen vijf jaar (van Nederlandse meisjes onder de tien) bij een EK te verbeteren, zo laat haar trotse moeder weten. Bovenal is Janne vol zelfvertrouwen na haar drie overwinningen op rij.
Felicia Ojog (Moldavië, 1466) als je dit leest: je bent gewaarschuwd!
Janne EU-ch voor R8 (Medium)Yes! Felicia heeft zich er niets van aangetrokken en Janne heeft haar verslagen. Na vier uur en drie kwartier balde ze haar vuist ten teken van overwinning naar de Nederlandse delegatie op de tribune die gewapend met een verrekijker de partijen* probeert gade te slaan. (* er zitten een paar juweeltjes bij !)

Nog één dag, nog één partij, maar het toernooi kan nu al niet meer stuk. Omdat Janne zo hoog gestegen is krijgt ze nu Daria Bondareva (Rusland, 1621) tegenover zich.
Nee, het is natuurlijk precies andersom: omdat Daria Bondareva zo hoog gestegen is krijgt ze nu te maken met Janne Allaart (Nederland, 1435) !  Ze schaken op bord acht en dat is zo’n bord van de firma DGT dus wij kunnen allemaal thuis live meekijken. Het begint om 13:30 uur. Duimen en genieten maar..

Janne met pet en bril

Op de pet staat: “Go for Grandmaster” Onder de pet, wie kent haar niet: Janne Allaart !

Je kunt niet alles winnen. Janne werd keurig 25e in een veld van 73 deelnemers. In haar laatste partij (Russisch tegen een Russische, je moet maar durven) ging ze iets te uitbundig op damejacht, waardoor er wat zwaktes in haar stelling ontstonden en hier en daar een pionnetje verloren ging. Na de 42e zet had Daria drie verbonden vrijpionnen op de damevleugel en was er geen houden meer aan.
Vijf uit negen dus. Petje af; geweldig gedaan!

p.s. Anna-Maja Kazarian won goud bij de meisjes tot zestien met 7½ punt, een vol punt los van de rest van het veld. Zie hier voor de uitslagen van de overige Nederlandse deelnemers aan het Europees Kampioenschap.

Janne is er klaar mee..

Janne is er klaar mee..

 

1 gedachte op “Janne op het EK

  1. Met ver- en grote bewondering volg ook ik de blog van de kleine. Grote Janne Allaart. Een ster in wording. Wat een foto’s vooral die van haar vertrek uit Nederland vanuit de trein, haar gezichtsuitdrukking en de groet-handjes van haar zusjes (en de oplettende vader…en moeder) – een gezinnetje om trots op te zijn.

    Janne ik wens je alle suc6 verder – versla ze !

    een Opa dick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *