NJSK 2024

Dag 1

De NK jeugd ( NJSK 2024) is sinds gisteren weer van start gegaan. Er wordt gespeeld in de volgende leeftijdscategorieën: A ( oudste), B en C ( jongste) van zaterdag t/m vrijdag, zeven ronden zwitsers.
Omdat er voor meisjes A en B niet voldoende aanmeldingen waren is besloten dat
categorieën Meisjes A en Meisjes B samen samen gaan spelen in één groep (zeven ronden zwitsers). De B-meisjes kunnen daarin alleen de titel en de prijzen van hun eigen categorie winnen, dus een B-meisje kan niet ook A-kampioen worden.

Eindhoven heeft een fraai delegatie afgevaardigd waarvoor hulde.
A meisjes: Nirupa Ganeshram
B meisjes: Elysia Feng
C meisjes: Thao Luong, Niranjana Ganeshram
B jongens: Gachatur Kazarjan, Ivan Ponomarev
C jongens: Sascha Kurt, Ethan Chua, Boyd Leenen

Uitslagen 1e Ronde van onze deelnemers.
B jongens
Kazarjan, Gachatur – Kshirsagar, Pranav 1-0
Ponomarev, Ivan – Arnold, Rhys 0-1
C jongens
Kurt, Sascha – Haque, Nishaaz 1-0
Winter, Sven – Chua, Ethan 0-1
Van Haaften, Jelle – Leenen, Boyd  0-1
A en B meisjes
Gergin, Isafara – Ganeshram, Nirupa 1-0
Kulikova, Polina – Feng, Elysia 0-1
C meisjes
Esvelt, Klio – Luong, Thao 0-1
Ganeshram, Niranjana – Jermin, Ayleanna 1-0

Alle partijen zijn live te volgen en de gespeelde rondes zijn terug te zijn via de volgende link:     https://www.schaaksite.nl/2024/04/27/nk-jeugd/

Rudi Serton (foto’s Jason Chua)


Dag 2 zondag, weer een mooie dag.

Jongens B

Ivan had met zwart een keurige remise, Gatachur speelde met zwart een typische Siciliaan met aanval op beide vleugels, omdat hij steeds veel meer dreiging tegen de witte koning had, werd er een handvol stukken gewonnen waarna wit opgaf.
Ivan Ponomarev – Luka Wink   ½ – ½
David Madularea – Gachatur Kazarjan  0-1

Jongens C

Sascha speelde met wit in een doorschuifvariant met 3..-c5 (mode variant die bijvoorbeeld Ethan ook met zwart speelt) en kreeg groot voordeel toen hij de C-pion pakte en ook vasthield. Al snel kreeg Sascha drie verbonden vrijpionnen op de damevleugel die gewoon doormarcheerden, een mooie overwinning.
Boyd speelde met wit tegen het Konings-Indisch een soort ruilvariant. Omdat het materiaal steeds gelijk bleef was remise een logische uitslag.
Ethan kreeg met wit de Drakenvariant van het Siciliaans tegen. Er kwam een stelling met tegengestelde rokades op het bord. Ethan ging niet enkel voor een pionnenstorm, maar pakte het meer positioneel aan waardoor hij toch nog vrij eenvoudig wist te winnen.
Sascha Kurt  – Aden Darie  1-0
Boyd Leenen – Achyuth Aravindhan   ½ – ½
Ethan Chua – Chingthang Ngangbam  1-0

Meisjes A B

Elisya kreeg met wit in het Spaans (tegen een topfavoriet) het Marshall gambiet tegen. Dit is een moeilijke en superscherpe variant. Elisya behandelde het niet helemaal goed en haar tegenstandster kreeg een sterke aanval die zelfs tot mat leidde.
Nirupa herstelde zich van haar nederlaag door in een mooie aanvalspartij de Siciliaanse draak te slachten.
Elysia Feng – Fleur Westerhof  0-1
Nirupa Ganeshram – Lenthe Rutten  1-0

Meisjes C

Bij meisjes C vandaag maar één partij omdat Thao en Niranjana tegen elkaar speelden. Na een Italiaanse opening werd het een boeiende partij. Niranjana wist na de opening de aanval van Thao prima te pareren maar na 17..- Tf6 kreeg Thao een sterke aanval over de E-lijn, en wist na nog een foutje van Niranjana het punt keurig binnen te halen (zie partij)
Thao Luong – Niranjana Ganeshram  1-0

Dag 3 maandag (remise dag?)

Jongens B

Gachatur pakte de Siciliaanse verdediging fel aan met 2. a3 en kreeg ook wel aanval, maar zijn tegenstander kon de aanval overnemen en hield daar een stuk uit over, genoeg voor de overwinning.
Ivan speelde met zwart een keurige partij maar had nooit genoeg voordeel om echt winst kansen te krijgen.
Gachatur Kazarjan – Arnold Rhys  0-1
Ivan Ponomarev – Samuel Lopes  ½ – ½

Ronde 3 (jongens C speeldag 3, 2 rondes)

Ethan – Sascha  salonremise.
Boyd speelde wel een echte partij maar kwam vanuit de opening (rustige Italiaan) toch wel in de verdrukking. Toen Boyd een kwaliteit inleverde ging het snel uit.
Ethan Chua – Sascha Kurt  ½ – ½
Noah Ritzerveld – Boyd Leenen  1-0

Ronde 4 (jongens C speeldag 3, 2 rondes)

Op de tweede partij van dag 3 probeerde Sascha het nog wel even maar kwam toch na 21 zetten remise overeen.
Ook Boyd speelde remise. In een Konings-Indische Samisch variant, begon Boyd zoals het hoort een pionnenstorm, maar zijn tegenstander kon het nog op tijd dichtschuiven, remise dus.
Ethan zorgde met zwart (Konings-Indisch) tegen Tommy Grooten wel voor spektakel. Tommy had in de opening een klein voordeeltje maar Ethan wist dat mooi om te draaien. Ethan kreeg aanvalskansen en na het fraaie .. – 27 Pf3 was het wel uit, Tommy spartelde nog wel even tegen maar Ethan maakte het vakkundig af. Zie partij.
Achyuth Aravindhan – Sascha Kurt  ½ – ½
Tommy Grooten – Ethan Chua  0-1
AmirTetova – Boyd Leenen  ½ – ½

Meisjes A / B

Elysia had een hele mooie winstpartij: in een Schotse opening (Cubaanse variant, stokpaardje van Frits Schalij) was Elysia duidelijk beter  op de hoogte dan haar tegenstandster. Elysia had steeds positioneel voordeel (en later ook materieel voordeel). Met een mooi kwaliteitsoffer wist Elysia haar tegenstandster mat te zetten, zie partij.
Nirupa pakte het prima aan en kreeg wel wat initiatief, maar toen ze in een penning kwam te staan verloor Nirupa een stuk. Ze bleef het wel proberen maar moest uiteindelijk toch opgeven.
Dagmar Luijkx – Elysia Feng  0-1
Vera van Apeldoorn – Nirupa Ganeshram  1-0

Meisjes C

Thao wist door een leuke combinatie een kwaliteit te winnen. Thao won daarna nog wat pionnen en toen gaf haar tegenstandster maar op, hierdoor komt Thao op 3 uit 3 !
Niranjana speelde een London opening, rustig en goed voor een remise. Haar tegenstandster kreeg nog wel een vrijpion maar dat was niet genoeg om remise te ontlopen.
Imara Hardeman – Thao Luong  0-1
Niranjana Ganeshram – Jincheng Zang  ½ – ½

 

Dag 4 dinsdag toppers.

Jongens B

Ronde 4

Gachatur speelde een leuke aanvalspartij met wit in het Siciliaans. Toen zijn schijnoffer (Tf5 ) een echt offer werd en zijn tegenstander Kobe Smeets zich goed verdedigde moest Gachatur opgeven.
Ivan kwam met wit vanuit een Dame-Indische opening in een goed middenspel terecht. Toen Iwan een zwakke pion kreeg wist zijn tegenstander door een actieve dame wit te overrompelen en zelfs te promoveren. Met al een dame minder liet Iwan zijn eigen dame ook nog instaan en gaf toen op.
Gachatur Kazarjan – Kobe Smeets  0-1
Ivan Ponomarev – Philippe Krylov  0-1

Jongens C

Ronde 5

Ethan kreeg met wit in een Caro-Kann opening wat ruimtevoordeel en wist daar door geduldig spel van te profiteren. Toen Ethan de b-pion won ( 27 ..De6??) deed hij het daarna ook niet helemaal goed (27. Db7 ? zwart kan nu 27..- Pf4 met aanval spelen) Nadat zwart dit miste kwam Ethan in een veel actievere stelling, stortte de stelling van zijn tegenstander in en haalde Ethan het punt binnen.

Ethan is nu koploper met een half punt voorsprong.
Sascha moest met zwart tegen een Catalaanse opening opboksen. Sascha speelde een variant met een snelle dameruil die vaak een remise als resultaat heeft. Sascha ging er toch voor en met actief spel wist hij een pion te winnen. Het eindspel met drie pionnen en een paard tegen twee pionnen en een loper wist Sascha toch niet te winnen en dus werd het remise.
Boyd kreeg met zwart ook een Catalaanse opening tegen. Waar Sascha voor de open variant koos, speelde Boyd de gesloten variant. In deze variant heeft wit meestal wat ruimtevoordeel. Wit wist hiervan te profiteren en via een mooie combinatie wat pionnen te winnen en niet veel later de partij.
Ethan Chua – Joel Groenewoud  1-0
Wouter Terlouw – Sascha Kurt  ½ – ½
Lode de Jong – Boyd Leenen  1-0

Meisjes AB

Ronde 4

Elysia speelde een wonderlijk partij. Zij kwam met wit in een Caro-Kann snel gewonnen te staan na het offer Pxe6 (misschien was Lxe6 nog sterker). Elysa wist met sterk spel de daaropvolgende zetten haar voordeel uit te breiden, totdat de partij in een foutenfestival terecht kwam. Elysia wist zich te herpakken in een eindspel dat zich op de koningsvleugel afspeelde (Elysia had loper en zes pionnen tegen toren, paard en drie pionnen) en keurig te winnen.
Nirupa speelde (heel dapper) met wit het Evans gambiet wat zeer scherp spel oplevert. Toen zij ook een tweede pion offerde (waar exd6 veel kansrijker was) kwam Nirupa in de problemen: een vrije pion en Lxf2 van zwart was iets teveel van het goede.
Elysia Feng – Katja Tangarife Ramirez  1-0
Manasvita Basa – Nirupa Ganeshram  1-0

Meisjes C

Ronde 4

Thao speelde met zwart tegen toernooifavoriet Bregje Roebers om de koppositie. Het werd een spannende partij waar Thao lang met zwart beter heeft gestaan (misschien zelfs wel gewonnen), maar op het laatst gaf Thao het toch nog weg.

Niranjana speelde met zwart een prima partij. Nadat zij een stuk won wist Nirajana het mooi af te maken. De beide dames presteren gewoon erg goed.
Bregje Roebers – Thao Luong  1-0
Kilo Esvelt – Niranjana Ganeshram  0-1

Dag 5 het wordt spannend.

Eerst wat sfeervolle foto’s door ouders gemaakt:

Jongens B

Ronde 5

Gachatur speelde met zwart een oud Hollandse opening. Vanuit de opening had wit een klein voordeeltje, maar Gachatur offerde twee pionnen (niet helemaal correct) en kreeg door een verkeerde dameruil door wit en de overgebleven ijzersterke torens beslissend voordeel.

Ivan won ook; in een Catalaanse opening wist Ivan met gelijk spel het middenspel in te gaan. Wit dacht een stuk te kunnen offeren, maar Ivan wist dit goed te pareren en het punt binnen te halen.
Philippe Krylov – Gachatur Kazarjan  0 – 1
Daan Heus – Ivan Ponomarev  0-1

Jongens C
Jongens C spelen 2 rondes vandaag.

Ronde 6

Ethan had het  in een Caro-Kann met zwart moeilijk, zijn dame en loper kwamen ongelukkig te staan. Na een pionnenoffer van zwart ging het bergafwaarts en toen de slecht geplaatste Dame op h6 terecht kwam was het snel gedaan met zwart.
Sascha had een relatief makkelijke ochtend. In een Pirc ging wit lang rokeren en daarna de zwarte koningsvleugel ontmantelen.
Boyd kreeg een Wolga-gambiet te bestrijden en pakte wat hij pakken kon. Na wat geruil kreeg zwart zijn pion terug en werd het resterend toreneindspel remise.
Noah Ritzerveld – Ethan Chua  1-0
Sascha Kurt – Lode de Jong  1-0
Boyd Leenen – Sai Lalkota  ½ – ½

Ronde 7

Ethan herpakte zich tegen een 2100 speler. Met wit kreeg hij in het Siciliaans een Sveshnikov tegen met thematisch paardoffer op b5 ( werd niet geaccepteerd). Toen de vrije b-pion doormarcheerde was het gedaan met zwart.
Sascha pakte de London opening van wit perfect aan. Le6 was nog even een schoonheidsfoutje, maar daarna offerde hij in het eindspel met ongelijke lopers en beide een toren zijn loper voor twee pionnen. Wit raakte daar dusdanig van in de war dat Sascha kon promoveren en winnen.

Boyd kreeg met wit in een rustige Reti-opening enig voordeel omdat hij zijn stukken beter positioneerde. In een eindspel met een veel actievere koning won Boyd daarna gemakkelijk.
Ethan Chua – Achyuth Aravindhan  1-0
Amir Tetova – Sascha Kurt  0-1
Boyd Leenen  – Jesse Frederiks  1-0

Meisjes AB

Ronde 5

Elysia kreeg met zwart weer een Schotse opening tegen, maar dit keer ging het minder. Wit kreeg al snel een voordeeltje en toen wit een vrijpion op b7 kreeg spartelde Elysia nog wel tegen maar een nederlaag was niet te voorkomen.
Nirupa kreeg met zwart een London tegen. Wit kreeg een klein voordeeltje maar na een rommelige fase wist Nirupa het goed op te pakken en nadat zij een vrijpion wist te creëren maakte Nirupa het keurig af.

Isafara Gergin – Elysia Feng  1-0
Carlijn Hagen – Nirupa Ganeshram  0-1

Meisjes C

Ronde 5

Niranjana moest op bord 1 met wit tegen de koploper Bregje Roebers. Wit pakte de Pirc van zwart stevig aan maar zwart wist zich goed te verdedigen en stond na een zet of twintig gewoon beter. Na zet dertig stond zwart gewonnen en zwart maakte het mooi af daarna.
Thao is nog steeds in de race voor een toppositie. Ook hier kwam via een omweggetje een Pirc verdediging op het bord. Thao kwam met wit erg goed uit de opening, echter na de grote fout van wit 14.Lb5 strafte zwart dit met een hele fraaie combinatie af, het vervolg van zwart was ook sterk.
Niranjana Ganeshram  – Bregje Roebers  0-1
Thao Luong – Eli Joritsma  0-1

 

Dag 6: alles of niets

Jongens B

Ronde 6

Gachatur komt nu echt op stoom en wint weer. Gachatur speelde met wit in een zijvariant van de Franse Tarrasch het rustig. Omdat zijn tegenstander het iets te rustig speelde kreeg wit een koningsaanval en toen de h-pion van wit op h7 belandde was het een kwestie van tijd voordat Gachatur een punt kon bijschrijven.
Ivan had met wit in een Catalaanse opening lang een gelijk opgaande strijd, welke overging in een eindspel met voor wit een loper en vijf pionnen tegen zwart een paard en vijf pionnen. Dit was zo ongeveer tot zet 50 pot remise totdat Ivan met zijn koning aan de wandel ging en direct kansloos verloor.
Gachatur Kazarjan – Mees van Batenburg  1-0
Ivan Ponomarev  – Pranav Kshirsagar  0-1

Jongens C

Ronde 8

Sascha speelde tegen een van de kanshebbers en weer een Caro Kan (wat is dat toch met die jongelui?). Dit keer koos Sascha voor de Panov variant, maar dat pakte niet heel goed uit. Vanuit de opening kwam zwart snel beter te staan. In een gedrongen stelling ontkwam Sascha niet aan wat foutjes en na 39.g4 ging het na Txc3 helemaal mis.
Met Ethan ging het beter, met wit in een Siciliaanse Taimanov stond Ethan met een tegengestelde rokade eerst toch wat minder, maar na 23..- Pc4 won hij het eindspel keurig.

Boyd speelde met zwart een Spaanse opening waar wit door een opmars van zijn g- en h-pionnen een sterke aanval kreeg. Na 33 zetten moest zwart opgeven.
Sascha Kurt – Joel Groenewoud  0-1
Ethan Chua – Cas Roorda  1- 0
Oscar Zecha – Boyd Leenen  1-0

Meisjes AB

Ronde 6

Elysia kreeg met zwart een Italiaanse opening tegen. Wit ging, nadat zij kort gerokeerd had, met de h- en g-pion de koning van Elysia aanvallen en toen Elysia de aanval overnam was het snel gedaan met de onbeschermde witte koning.
Nirupa kreeg met wit via een omweg een Schotse opening op het bord. Met het voordeel van het loperpaar bouwde wit een betere stelling op. Doordat Nirupa een loper wist te pennen en later ook te winnen kon ze een mooi punt bijschrijven.
Josephine Damen – Elysia Feng  0-1
Nirupa Ganeshram – Dagmar Luijkx  1-0

Meisjes C

Ronde 6

Thao kon weer een punt bijschrijven: in een Slavische opening nam Thao met zwart snel het initiatief door met haar h-pion een koningsaanval te beginnen. Toen Thao een stuk won moest zij nog wel even werken voor het punt maar dat lukte voorbeeldig.
Niranjana moest het met zwart opnemen tegen een van de talenten van WLC. In een Italiaanse opening ging het lang gelijk op, maar omdat Niranjana een pion verloor werd het toch moeilijk. Vervolgens begon Nirajana een koningsaanval die succes leek op te leveren, maar zwart miste een paar keer de juiste voortzetting. Toen zwart nog meer pionnen ging verliezen won wit het eindspel eenvoudig.
Ilona Vermeulen – Thao Luong  0-1
Anumitra Elangkumaran – Niranjana Ganeshram  1-0

Dag 7: Finale

Jongens B

Ronde 7

Gachatur speelde met zwart een modevariant (snel h7-h5) van de Siciliaanse draak. Wit offerde op b5 maar omdat wit al lang gerokeerd had kreeg juist zwart aanval. Na dameruil ontstond er op het oog een moeilijk eindspel dat zwart wel erg gemakkelijk won. Gachatur bereikte hierdoor de derde plaats wat een mooi resultaat is.

Ivan had het dit toernooi moeilijk en ook in deze partij. Met zwart in een Siciliaanse Taimanov offerde Ivan al vroeg twee stukken voor een toren en een pion (op f2). Het loperpaar bleek in het eindspel veel sterker dan de toren en toen wit ging promoveren gaf zwart maar op.
Luka Wink – Gachatur Kazarjan  0-1
Storm Fallaux – Ivan Ponomarev  1-0

Jongens C

Ronde 9

Ongemeen spannend was het in de jeugdgroep C. De stand na ronde 8 was:
1. Ethan Chua  6,5
2. Joel Groenewoud  6,5
3. Noah Ritzerveld  6
4. Sascha Kurt  5,5
5. Tommy Grooten   5,5
6.  Wouter Terlouw  5

De paring voor ronde 9 was:
Ethan – Wouter
Sascha – Noah
Tommy – Joel

Tommy Grooten ( ook met een verleden bij ons) deed zijn plicht door in een sterk gespeelde partij van Joel te winnen.

Sascha deed zijn plicht door in een scherpe opening (twee paardenspel in de nahand) zijn toch sterke tegenstander compleet te overspelen. Een fraaie overwinning van Sascha.

Ethan hoefde dus uiteindelijk nog maar remise te spelen maar zoals het een echte kampioen betaamt ging Ethan voor de winst en werd Nederlands kampioen met een vol punt voorsprong.

Ondertussen speelde Boyd ook nog een partij en dat ging hem goed af. Met wit moest hij de drakenvariant van het Siciliaans bestrijden en won door actief spel een stuk. Boyd haalde alle dreiging uit de stelling door zijn stuk voor een pion te offeren en daarna met zijn overgebleven pion te promoveren. Daarmee was het nog niet gedaan want Joel, Sascha en Tommy waren op een gedeelde tweede plaats geëindigd en omdat er voor de nummer 2 een EK ticket klaar ligt moest daar dus nog een barrage gespeeld worden. Dit ging niet goed voor Sascha want hij verloor zowel van Tommy als van Joel. Tommy won van Joel dus Tommy werd tweede, Joel derde en Sascha vierde.

Wouter Terlouw – Ethan Chua  0-1
Sascha Kurt – Noah Ritzerveld  1-0
Boyd Leenen–Chingthan Ngangbam  1-0

Meisjes AB

Ronde 7

Elysia zou met winst een mooie stap naar een ereplaats zetten, maar met wit in een scherpe  Siciliaanse Richter Rauzer variant beging Elysia op zet 9 al een traditionele blunder; een pion achter in een mindere stelling, dit kwam wit niet meer te boven.

Nirupa sloot het toernooi naar behoren af. Met zwart in een Siciliaanse drakenvariant kon zij afwikkelen naar een gelijk staand eindspel. Nirupa speelde het eindspel veel beter dan haar tegenstandster en kwam gewonnen te staan, maar zij miste een paar kansen op winst en het resterende eindspel (toren en pion tegen toren en pion) werd remise.
Elysia Feng – Dana Verheij  0-1
Chian-Yun Liu – Nirupa Ganeshram  ½ – ½

Meisjes C

Ronde 7

Thao schoot dit toernooi met 3 uit 3 uit de startblokken en bleef steeds in de race voor een toppositie. In de laatste ronde moest zij voor een prijs winnen van WLC talent Anumitra. Thao speelde met wit een Italiaanse openingsvariant waar zij eerder dit toernooi mee van Niranjana had gewonnen. Wit speelde het heel actief maar zwart wist de dreigingen te pareren. Op zet 22 maakte Thao een fout waardoor haar stukken in de problemen kwamen. Zwart speelde het niet helemaal goed maar kreeg toch een gevaarlijk voordeel. Met een mooie combinatie won zwart eerst een kwaliteit en wist daarna wit ook nog mat te zetten.

Niranjana speelde een keurig toernooi en bekroonde dit met een overwinning in de slotronde. In het twee paardenspel in de nahand offerde Niranjana correct op f7 met groot voordeel. Wit wist tot in het eindspel een voordeeltje te behouden en toen wit ging promoveren gaf zwart op.
Thao Luong – Anumitra Elangkumaran  0-1
Niranjana Ganeshram – Sara Schipper  1-0

Rudi Serton