Jos Sutmuller en Albert Coenen (bijna) winnaar landelijke Schaak-off

Jos Sutmuller en Albert Coenen plaatsten zich voor de landelijke finales van de Schaak-off. Beiden doen verslag van hun pogingen dit toernooi te winnen. De verslagen tonen een opmerkelijk overeenkomst. Eerst laten we Jos aan het woord:

Schaak-Off 2023

Op zaterdag 2 december 2023 bezochten van ESV Albert Coenen en ondergetekende de finale van de Schaak-Off in De Bilt. We hadden ons geplaatst met 3 uit 3 in de voorronde in Eindhoven en vervolgens 3 uit 3 in de regionale ronde in Tilburg.

Ik werd op basis van mijn KNSB-rating in groep 1 (van de ruim 30) geplaatst, samen met de mede-Brabander Bram van den Berg, Jelle Smid en de 8-jarige Bram ten Dam. Er werden 3 rapid-partijen van 20 minuten met 5 seconden increment gespeeld. Met eerstgenoemde Bram speelde ik een tot op het bot uitgevochten remise hoewel dat veel makkelijker had gekund door een vroeg remise-aanbod van mij. De grootste klip omzeild.

Vervolgens kwam de Bram van 8 jaar aan bod. Hij heeft een KNSB-rating van 2038, 51 punten minder dan de mijne, en een leeftijdsverschil van 70 jaar met mij… Wat is alles toch betrekkelijk. Als klap op de vuurpijl bleek hij pas één jaar te schaken, ongelooflijk! In onze partij bleek ervaring toch een rol te spelen: met een onbedoeld pionoffer (een correcte blunder) wist ik hem te overrompelen.

Met alle kans op een (gedeelde) eerste plaats kwam de laatste partij tegen Jelle Smid (1993). Ik was zo begerig geweest om in de pauze een broodje hamburger te eten, een goeie smoes om een pijnlijke nederlaag mee te verklaren. Met een keurig stukoffer op g7 werd ik verpletterd.

Al met al een hele investering: vroeg op en met bijna lege handen (iedereen kreeg een bidon) weer naar huis.

Leuk was het om kennis te maken met Harry Gielen wiens naam ik kende als collega-schaakfotograaf. Vanwege de grote telelens op zijn camera kreeg hij de vraag of hij professioneel fotograaf was. Zijn antwoord: Een grote toeter maakt nog geen professional. Daar denkt Wilders anders over.

Toch wel een teleurstellende aftocht, maar de zon toverde onderweg weer prachtig.

Jos Sutmuller

En hier volgen de wederwaardigheden van Albert:

Finale Schaak-Off zaterdag 2 december 2023

De KNSB organiseerde op zaterdag 2 december j.l. de finale van de Schaak-Off.

Ik had in de 2 voorronden al mijn partijen gewonnen en dus ging ik – met een goed gevoel – naar de Bilt, waar de KNSB de finale voor de Schaak-Off organiseerde. Er waren in totaal 30 groepen van 4 mensen, dus 120 deelnemers.

In mijn groep speelde ik tegen Jesus Jara (1763, de tegenstander van Jeroen van de Put in de bekerwedstrijd tussen ESV en Oss!) en deze maakte op mij een sterke indruk. Ik wist met zwart – met enige moeite – de partij remise te houden door af te wikkelen naar een eindspel met een pion minder maar met beide een toren en ongelijke lopers.

De tweede partij speelde ik met wit tegen Daan Derks (1750), die ik in de eerste voorronde ook al verslagen had. Ik had een goede stelling, maar toen Daan met een mooie paardmanoeuvre mijn pion op c4 aanviel, bleek die onverdedigbaar te zijn en stond ik verloren. Gelukkig gaf Daan plotsklaps zijn toren weg en won ik toch de partij.

In de derde partij offerde ik een stuk tegen Mattias Stok (1750) met de bedoeling om een toren te winnen, maar die toren bleek besmet te zijn, omdat de dame – die de toren kon slaan – niet meer levend zou wegkomen. Ik nam de toren niet en stond toen een stuk tegen 2 pionnen achter en ik heb die partij kansloos verloren, toen mijn tegenstander met al zijn stukken mijn koningsstelling aanviel.

Albert Coenen

1 gedachte op “Jos Sutmuller en Albert Coenen (bijna) winnaar landelijke Schaak-off

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *