NK jeugd ABC

In Rotterdam wordt het NK jeugd ABC gehouden. In de B categorie schaakt ESV-er Sourav mee. Dat doet hij niet onverdienstelijk. Hij heeft vier punten gehaald uit zes rondes. Op dit moment staat hij op de 5de plek (gedeeld 4de plek). Vandaag mag hij schaken tegen (ESV dubbellid) Sam.

Alle partijen van het NK zijn live te volgen via de tournooisite.

Update (adplus):
Door zijn overwinning op Sam staat Sourav inmiddels vierde (gedeeld tweede) slechts een halfje achter de koploper. Als hij morgen de voorlaatste ronde met wit van Joris Gerlach weet te winnen en de nummers een en drie gelijkspelen maakt hij een gerede kans op de eindoverwinning. Mede gezien de weerstandspunten van de huidige lijstaanvoerder. Duimen maar !
(En de TPR van Sam is nog steeds, relatief, de beste van allemaal.)

Liveverslag (adplus):
Sourav heeft met zijn elfde zet dapper de aanval gekozen en Joris voor problemen geplaatst. Pxc2 lijkt de aangewezen weg, maar gaat dat wel goed voor hem aflopen? Hij is daar niet zeker van en al ruim een half uur aan het nadenken..
Joris vertrouwt de zaak niet en ruilt de pion af. Nu zal Sourav zijn paard van d2 weg spelen (bij voorkeur naar c4) en een initiatief op de koningsvleugel kunnen gaan ontwikkelen zodra Joris gerokeerd heeft. So far so good!
13.c3 om het paard weg te schoppen ziet er aardig uit maar wordt verrassend weerlegd door Pxc3! en na dameruil zijn het de witte stukken die ongelukkig komen te staan. Met 13.a3 kan het wel en nu Lg5 dreigend h6: Dat pionnetje is er om blijvend rekening mee te houden. Sourav kiest echter voor het openen van de h-lijn. Ook een permanente verzwakking van de zwarte stelling. 17.Pg4 ziet wat ongelukkig uit; met Pf5 kan zwart nu de angel uit de aanval verwijderen. Ook 17…Pd4 ziet er dreigend uit. Met nog een kwartier op de klok doet Sourav een aanvalspoging met Lg5? Als Joris nu het hoofd koel houdt kan hij het initiatief overnemen: 18…Pcd4. En zo geschiedde. Omdat Dxe6 met schaak uit de stelling is was 19.. f6 de aangewezen zet. Hoe dan ook het zal vanaf nu lastig worden voor Sourav om voor de overwinning te gaan.
Tb1! Uitstekend. Op c4 volgt Te4 en op f6 Ph6+! Koploper Rolf heeft inmiddels zijn eerste verliespartij aan laten tekenen. Het gaat nu snel. Moet ook wel met beiden nog een minuutje of zes te gaan. Sourav speelde Lh6 en zijn paard staat nu op h2. Joris gaat een gezonde pion winnen met 27.c4  Ai! Na 29.Pxd4 dreigt nog een pion op c2 verloren te gaan. Wat te doen tegen 30..Ld2 ?
Met nog drie minuten besluit Sourav de torens te ruilen en voor remise te vechten. Een wijs besluit, maar het loperpaar en het ruimte overwicht van zwart zal het niet gemakkelijk maken. Joris zou er verstandig aan doen op te stomen met zijn pionnenmeerderheid op de koningsvleugel, maar hij heeft de tijd (2m30 tegen 1m30) Inmiddels laat de techniek ons in de steek: 42..Ke5 43.Ke5?? Op de klokken is inmiddels wat tijd bijgekomen. Ik heb wat zetten kunnen reconstrueren: 43.Lb3 f4 44.gxf4+ Kxf4 Het ziet er voor mijn lekenoog tamelijk onhoudbaar uit, maar misschien kan Sourav het keepen. Het bord is nu echt vastgelopen. Elke minuut volgt een update van de laatste twee zetten, maar omdat Sourav en Joris soms wel vier of vijf zetten in een minuut doen, ben ik de draad kwijt. Max, de andere nummer twee heeft nu ook gewonnen. Sourav gaat in ieder geval terrein prijsgeven. (Tenzij Joris ongelooflijk blundert) Ik zal de volledige partij later publiceren.
De boel werkt weer. Sourav heeft zijn loper gegeven voor twee opdringerige pionnen (56.Lxg4) en het ziet er opeens een stuk rooskleuriger uit! De rollen zijn omgekeerd; nog steeds remise maar nu zal zwart zijn best moeten doen om de boel in evenwicht te houden. Op 60.e4? volgt Le2+ en wit is verloren. Beide spelers spelen nu op increment, maar Sourav blijft scherp: 60.a4!
63.Kb4?? is echter fout. Na 63. Le6! ontstaat zetdwang en zwart wint. Joris ziet het niet en ook op zet 65. komt Sourav goed weg omdat na Kd3 exact dezelfde winnende stelling kan ontstaan. (Maar waarom zou hij het deze keer wel zien? We zitten in de tijdnoodfase) De rest van de partij worden geen fouten meer gemaakt. Sourav geeft tenslotte beide pionnen af, maar zorgt eerst dat hij met zijn koning het promotieveld a1 onder controle heeft. Zwart kan met zijn witveldige loper niets meer beginnen. Knap gespeeld van beide mannen. En die fouten dan? Ik heb makkelijk praten. Ik zit die partij van commentaar te voorzien terwijl mijn computer driftig meerekent. Zij moeten het doen van achter het bord. Da’s andere koek.
Morgen de finale. Sourav succes!

Ook Sam Baselmans speelt een uitstekend toernooi, won zijn voorlaatste partij en staat met 5 uit 8 en startnummer 21 op een gedeelde vijfde plaats. Morgen:   Max(6) – Simon(5) ,  Marijn(6) – Sourav(5,5) , Joris(5) – Rolf(5,5)  en Sam(5) – Dimitrios(4,5)

Zaterdag:
Sourav verloor helaas. Max en Marijn speelden een beslissingsmatch. Max is kampioen Sam Baselmans won ook zijn laatste partij en wordt samen met Joris derde !
Zie hier voor de complete lijst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *