Oproep

Aan eenieder die in onze internetschaakclub iets ziet. Alstublieft, doe het niet !
Ik zal u vertellen waarom ik tot deze conclusie kom, ook al doet de boodschap zeer.

(Lees meer)
Er is iets aan de hand in het land, je ziet het haast in elke krant, in taartpunten, kolommen of lijntjes, soms zijn het grove schattingen dan weer fijntjes. En voortdurend gaat het over de pieken, u raadt het al: het zijn grafieken.

Een nieuwe lente en een nieuw geluid ? Nee, eerder oud venijn in nieuwe zakken, kleine beestjes die je willen pakken. Kroon op Darwins werk dan, gewoon wat evolutie ? Ook dat niet ben ik bang, wat ik zo nu zie, en zorg maar dat het went, want dit wordt de nieuwe trend.

Blijf thuis, ga niet werken ! Als u wilt blijven leven of gewoon wilt laten merken, ook om anderen te geven. Ga niet naar de sportschool, mijd de kapper, onderga uw lot gedwee, lees een boek, kijk desnoods tv, maar blijf weg van de ic. De koning noemt ons helden, de premier verklaart ons dapper. Alleen samen moeten wij hier doorheen. Op gepaste afstand van alles en iedereen.

Hoe kan het toch dat wij hen geloven ? Hoe komt het dat wij massaal dit omarmen ? Waarom zouden wij dat zomaar pikken? Is het dat zij ons goud beloven, verpakt in welgemeend erbarmen ?  Nou, het is wel even schrikken.

Dat doet mij denken aan een land ver hiervandaan. Daar woonde een mannetje die was er niet wijs, hij begaf zich dagelijks op glad en dun ijs. Vanuit zijn witte huisje sprak hij soms vermanend, meestal kwaad en deed het voor als was het wijze raad:
“Wie glorix door d’adren spoelt, van vreemde smetten vrij, die handelt in het landsbelang, die man strijdt aan mijn zij.”
Ach, gelijk had hij: als heel zijn gevolg deed wat hij zei, had het virus vast het loodje al gelegd, maar landsbelang ? Dat is misschien toch iets teveel gezegd.

We dwalen af, de vraag was hoe het kan, dat wij kleine luiden ons de toekomst laten duiden, door om het even wie het aantal zieken kan voorspellen aan de hand van statistieken en tabellen, en wat blijkt het geval (maar ach u wist het al): grafieken !

 

Dit zijn de getallen van de nieuwe gevallen van de afgelopen weken. Patiënt zero en zero (0-0), bron van de besmettingshaard, dateert alweer van zeventien maart, toen is het ei gelegd. Daarna ging het snel. Te snel zoals gezegd. Wie een beetje is onderlegd, die voelt het aan zijn water, en inderdaad: de eerste piek kwam twee dagen later. Verbaal blusschuim van koning en premier, boog de curve vervolgens naar benee, want wij deden immers nog allen braaf mee, maar zie tegen einde april, schoot het weer steil omhoog, als was het een omgekeerde regenboog, om voorlopig te blijven hangen op vijf nieuwe gevallen per dag. Veel meer dus dan kan en dan mag.
Laten we Irma, de tolk of the town, te hulp vragen om het reproductiegetal weer onder de één te verlagen. Wellicht kan zij in woord of gebaar jullie duidelijk maken dat wij anders aan eigen successen ten onder geraken.

Mensen blijf thuis en laat u niet misleiden. Alleen zo kunnen wij nieuwe rampen vermijden. Ga niet schaken op het internet in buurthuis of kroeg. Buitensporten mogen weer, voor binnensporten is het duidelijk nog te vroeg. Denk toch aan ons en ken uw klassieken. De boodschap is helder : zie de grafieken !

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *