Paul wint Limburg Open (B)

De Eindhovense excursie naar Limburg

Het lange Pinksterweekend is een ideaal moment om een weekendtoernooi mee te pakken, omdat je ook mooi een dag extra hebt om te spelen en het niet allemaal in tweeëneenhalve dag hoeft te proppen. Zo ook het Limburg Open, waar we afgelopen weekend met een forse – en jonge! – delegatie in Maastricht hebben gespeeld.

Allereerst de topklasse, de loodzware A-groep. Hier speelden Ethan Chua en Sascha Kurt mee. Beiden zullen niet met veel plezier op het toernooi terug kijken: Ethan scoorde 2½ uit 7, Sascha 2 uit 7. Hopelijk voor volgende keer nog een paar wijze lessen erbij geleerd!

Het was in de B-groep waar ESV zijn slag had weten te slaan met een drietal sterke prestaties. Allereerst natuurlijk omdat we deze groep hebben gewonnen! Ikzelf (Paul van Zon) scoorde – met voor mijn eigen gevoel meer geluk dan wijsheid en salonremises precies op de juiste momenten – 6 uit 7 en eindigde op tiebreaker als eerste!

Ook absoluut niet onverdienstelijk was de score van Elysia Feng; zij had even een dag nodig om op gang te komen met een winst en een verlies, maar won daarna elke dag steeds meer en eindigde tegen sterke tegenstand op eindscore van 4½ uit 6 en een 11e plaats! Tenslotte had ook Ivan Ponomarev nog een sterk toernooi gespeeld; hij wist 4 uit 7 mee te slepen, waaronder als enige een belangrijk vol punt tegen de nummer 2 die ook 6 uit 7 had. Onderin had half-Eindhoven lid Gilbert Leentjes het moeilijk: slechts 2 uit 7 was zijn deel.

In de C1-groep (geen verschil met de C2-groep – beide groepen waren even sterk maar wel apart ingedeeld) was er ook een Eindhovenaar met een hele mooie score. Nog maar net op het schaaktoneel, maar nu al een sterke start: Tim Ma gaf geen enkele partij weg, won er ook nog een paar, en eindigde met 4½ uit 6 op de 9e plaats in de prijzen! Ook Nirupa Ganeshram speelde hier mee, maar zij had met 3 uit 6 een wat wisselvallig toernooi. Ze wist nog wel een paar punten van hoog gerate tegenstanders af te pakken.

Aan de andere zijde in de C2-groep had Eindhoven ook nog een jeugdcontingent. Freek Thijssen begon heel sterk aan het toernooi met 3½ uit 4 en onder andere een overwinning op de uiteindelijke nummer 4, maar was daarna waarschijnlijk een beetje moegespeeld en kon zijn sterke begin niet door zetten. Hij eindigde op 4 uit 7. Thao Luong (3½ uit 7) en Niranjana Ganeshram (2 uit 6) hebben hier vast ook nuttige ervaring op gedaan, maar ik kan me wel indenken dat het voor hen allebei nog een zwaar toernooi was.

Ook in de veteranengroep was Eindhoven nog vertegenwoordigd. Jacob Perrenet (die een thuiswedstrijd speelde in Maastricht) verdedigde daar de Eindhovense kleuren, niet geheel zonder succes (4 uit 7), maar had niet helemaal zijn toernooi. Zelf schrijt hij hierover:

Vorig jaar, toen nog vijf ronden, won ik de veteranengroep. Dat gaf de druk het weer goed te doen. Nu in zeven ronden. Weliswaar konden twee byes worden opgenomen, maar dat leek me riskant  Een verkeerde inschatting, bleek. Ik speelde veelal lange partijen en de eerste ronde op vrijdag­avond duur daardoor tot middernacht. Iedere veteraan heeft wel wat. Bij mij wordt het hoofd moe na 10 uur  ‘s avonds. Van die eerste avond had ik ronden later nog last. De laatste dag was de druk weg (met 2 uit vijf was ik kansloos geworden) en de vermoeidheid nog slechts bij vlagen. Ik speelde nog twee leuke partijen, waar ik me eerst in de nesten werkte en vervolgens uit hopeloze stellingen terug kwam. Toegegeven, beide tegenstanders hielpen daaraan mee, maar dat waren dus ook veteranen.

Hier een tweetal partijen van Jacob:

 

Al met al hebben we toch aardig wat successen behaald!

Tenslotte nog een paar partijen van het toernooi, voor degenen die ook benieuwd waren naar wat er op mijn borden allemaal gebeurd is…

Paul van Zon

3 gedachten over “Paul wint Limburg Open (B)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *