Roeland Wildemans promoveert

Op 13 oktober promoveerde Roeland. Hij haalde geen dame of paard, maar zijn doctorsbul. Hij verdedigde zijn proefschrift ‘Nonlinear dynamics of intrinsic thermo-accoustic modes’ met verve. Die titel zal de gemiddelde schaker weinig zeggen, maar zijn promotieonderzoek ging over vlammen en geluid. Voor nadere uitleg moet je bij Roeland zijn.

Zoals gebruikelijk had Roeland stellingen bij zijn proefschrift gevoegd en, zoals van een schaker in hart en nieren verwacht mag worden, had hij ook een schaakstelling opgenomen. De stelling over de (schaak)stelling luidde dat wit in deze positie maximaal remise kon maken. Dat was leuk om op te puzzelen op momenten dat het wetenschappelijk debat ons boven de pet ging.

“We” waren Frits en ondergetekende, oud-voorzitter en voorzitter, want met alles wat Roeland voor de club betekend heeft wilden we aan dit belangrijke moment in zijn leven en carrière aandacht besteden.

Hans Ouwersloot

 

N.B. De oplossing van de stelling luidt:

3 gedachten over “Roeland Wildemans promoveert

  1. Wij hadden Roeland er ook al op geattendeerd dat de stelling moet zijn, dat wit maximaal remise tegen het beste spel van zwart. Dat is toch vanzelfsprekend (en dat is meteen een zeer niet-wetenschappelijke aanname, ik weet het)? Het mag hopelijk de pret om deze leuke analyse niet drukken.

  2. De stelling van Roeland zal hij anders geformuleerd hebben; ik moet hier de nodige vraagtekens bij plaatsen want ik zie hier namelijk nog volop kansen voor wit. Wat te denken van: 1.d4 exd4?? 2.Lg5 h6?? 3.Te1 g6?? 4.Lxe7#
    Gefeliciteerd !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *