Schaakles

Donderdag 24 november om 14.00 verzorgt chessbase.com een gratis proefles.

De KNSB start met Chessbase een nieuw initiatief: het aanbieden van schaaklessen via het internet in het Nederlands. Dat gebeurt nu al door diverse grootmeesters (niet in het Nederlands) en veel van die video’s kan men live volgen of op een ander tijdstip afspelen via PlayChess. Men heeft onbeperkt toegang hiertoe als men een Premium Account heeft (€ 50,- per jaar). Men kan ook voor een klein bedrag via het zogenaamde ducatensysteem een video bekijken. Het is de bedoeling dat er elke maand (later misschien zelfs elke week) een video les live in het Nederlands wordt verzorgd. Als men er ‘live’ bij is, kan men via de chat vragen stellen. De eerste ‘demo’ is al opgenomen en is te vinden via deze link: https://videos.chessbase.com/Home/Index Dan klik je op “Navigatie” (in het Engels “Categories”) en ga je naar “TV CHESSBASE NETHERLANDS”. Het kan ook sneller via https://videos.chessbase.com/PubPoint/List?category=Training%20TV%20Chessbase%20Netherlands

Het eerste filmpje is nog niet perfect. De webcam was verkeerd geplaatst waardoor lesgever Herman Grooten niet naar de camera maar uitsluitend naar zijn scherm zit te kijken om de stellingen te tonen. De achtergrond is ook nog improvisatorisch.

Op dit moment zijn ze bij Chessbase bezig om een nieuw systeem via een website te installeren. Ze hebben Herman Grooten gevraagd of hij komende donderdag vanaf 14:00 dit systeem wil testen. Hij gaat dan  een kort video lesje van 15-20 minuten geven (ditmaal in het Engels omdat men in het buitenland ook zoveel mogelijk mensen wil laten meekijken). Hij gaat het houden over het interferentiethema. Laatst heeft hij bij de Eindhovense gepensioneerden vereniging Brainpower over dit thema een presentatie gehouden. Daarbij had hij geen tijd meer een heel mooie stelling die hij aan het eind van de presentatie had willen laten zien, te laten zien. Deze keer komt die stelling wel aan bod, blijf dus tot het eind kijken! Iedereen is uitgenodigd om komende donderdag 24 november – mocht je toevallig in de gelegenheid zijn – de les te gaan volgen.

De videoles valt te zien en te horen via de volgende link: https://videos.chessbase.com/Replay/Live

Lukt het niet live, kun je hem later ook nog bekijken.

Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen via hun eigen websitebrowser hiernaar gaan kijken. Hopelijk heeft een aantal van jullie hier even een kwartiertje tijd voor. Bij Chessbase willen ze graag weten wat er gebeurt als er meer dan 100 mensen tegelijk gaan kijken op verschillende computers met verschillende browsers. Als er problemen zijn, mogen jullie die aan Herman Grooten mailen. Dan geeft hij die meldingen door aan de man die hiermee bezig is. Toevallig een Nederlander die bij Chessbase in Hamburg werkt.

Feedback mag je ook naar Herman Grooten sturen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *