Yichen en Tommy op het WK

Het WK kadetten in Santiago de Compostela is zondag van start gegaan. Namens onze club doen Yichen Han (U12) en Tommy Grooten (U8) mee. Tommy begon met twee overwinningen, voor Yichen was de start van het toernooi een nachtmerrie.

De beveiliging op het vliegveld in Engeland trof bij Yichen in zijn handbagage een schaakklok aan. Sowieso moet je apparaten met een batterij altijd aangeven bij de controle en als het dan ook nog eens een tijdmechanisme aandrijft is het helemaal verdacht. Yichen’s verweer dat het ging om een schaakklok en dat hij op weg was naar het WK schaken hielp niet. Hij werd met zijn moeder uitvoerig gescreend en toen dat klaar was was het vliegtuig al vertrokken. Ze konden nog een ticket kopen voor het vliegtuig naar Porto de volgende ochtend om van daar met de bus naar Santiago de Compostela te reizen. Toen ze uitgeput van de lange reis aankwamen had Yichen een reglementaire nul uit ronde één te pakken maar was nog net op tijd om zijn partij uit ronde twee te winnen.

Tommy Grooten is op rating als tiende geplaatst in de U8 groep. Nu zegt dat niet veel bij zo’n toernooi omdat alle spelers veel sterker zijn dan hun rating aangeeft. Ook Tommy is sterker dan zijn officiële rating van 1649. Een actueel verslag van Tommy’s verrichtingen is te vinden op de weblog van zijn moeder.

De derde Nederlandse deelnemer aan dit toernooi is Machteld van Foreest. Zij heeft ruimschoots de hoogste rating in de meisjes U12 groep. De eerste ronde kon ze haar favorietenrol niet waarmaken. Ze verloor van een Zwitsers meisje met 450 ratingpunten minder. Gelukkig herpakte ze zich in ronde twee.

Vandaag (dinsdag) had de derde ronde gespeeld moeten worden. Ook nu was er weer wat aan de hand: door het slechte weer in Santiago de Compostela werd code oranje afgegeven. De organisatie vond het niet verantwoord om de spelers met de bus van het hotel naar de speelzaal te vervoeren. De derde ronde is voorlopig uitgesteld. Voor Yichen zal het wel even duren voordat hij in zijn ritme komt…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *