Verslag ronde 2

Nog nul

Caissa is de grootste schaakclub van Nederland; met recht kunnen we dus spreken van een David tegen Goliath-situatie tijdens de tweede KNSB-ronde. Zij hebben 8 spelers met 2200+ ; wij slechts 3.
Bij aanvang van de ronde daalde stilte over de zaal neer, hetgeen  een clublid dat tot vijf maal toe hardop een conversatie met zijn tegenstander begon niet deerde.
Na een uurtje spelen zag het er niet slecht uit: op alle borden hadden we redelijke stellingen. Na twee uur bleek al iets van klasseverschil: op meerdere klokken hadden we een tijdsachterstand.
Op het tweede bord mocht Jan Vo GM Hans Ree’s Wolga bestrijden. Hij deed dat met het originele b3; hoewel zwart hierdoor een pionnenmeerderheid in het centrum kreeg, had Jan voldoende spel, o.a. door druk op de zwarte koningsstelling. Die verdween echter doordat Jan tot dameruil besloot. Nu kreeg zwart de gelegenheid binnen te vallen en het eerste punt voor Caissa te scoren.
Frans bestreed het Engels van FM Marc Overeem met zeer zuivere zetten; omdat ook de witspeler van overzichtelijkheid hield was de vrede snel getekend.
Fred kon het met zwart niet bolwerken tegen Alje Hovenga: in een Oud-Indische struktuur had hij de witveldige loper geruild en bleef dus met een zwakke zwartveldige over. Dit resulteerde in een witte pluspion, gelukkig een achtergebleven pion op e4. Met blokkade op e5 zou het wit nog zeer moeilijk zijn gevallen vooruitgang de boeken maar Fred is een dynamische speler met een scherp oog voor taktiek. Hij ging in op verwikkelingen die resulteerden in een verloren eindspel.
Robert speelde op het zesde bord zijn geliefde Engels met lopers op b2 en g2 en paarden op c3 en e2. FM Arno Bezemer reageerde met een soort Koningsindisch in de voorhand maar dan in de nahand: e5-e4 doorzetten en dan proberen over de witte velden de witte koning te belagen. Dit lukte wonderwel: er verscheen een zwarte pion op f3 (een zeker teken van onheilswolken) en later zelfs een zwarte loper op g2…Ondanks creatieve verdediging stortte de witte stelling in.
3 Punten achterstand; ons bleef slechts het hopen op individuele resultaten over.
Ondergetekende haalde op het vierde bord tegen Juan de Roda Huzman een jeugdliefde (sinds mijn veertigste) tegen het Slavisch van stal: de stelling krijgt een sterk strategisch karakter met weinig gevaar maar onder-de-oppervlakte planning is vereist.Zwart kon simpel gelijk maken maar zag wat gevaren te laat. Dit resulteerde in een damevleugel die een gatenkaas was, een centrum als een kaartenhuis en een koningsvleugel met constipatie. Ik kreeg het gevoel beter te staan en vond wat rake klappen: 1-0.
Jan Ve mocht op bord 8 het Konings-Indisch van Gert-Jan van der Hoeven bestrijden; een gemengd genoegen want Jan speelt dat zelf graag met zwart. Maar je bent wel meteen deskundig. Dat bleek: na afruil van alle zware stukken en de lopers had wit een ideale drukstelling op de damevleugel. Helaas was die net te mager om beslissend uit te halen: remise.
Boris op tien speelde zijn favoriete c3-Siciliaan tegen Robert Kikkert. Met b- c- en d-pion tegen zwarts a- b- en e-pion leek hij een leuk centrumoverwicht te krijgen maar na b3-b4 verdween alle dynamiek uit het trio en kreeg zwart de kans een eindspel met zware stukken en paard tegen slechte loper uit te melken. In tijdnood liet hij het echter remise lopen.
Alessandro kreeg met zwart FM Rob Witt tegen op bord 7. Het lijkt wel of Caissa uit louter ervaren toernooivossen bestaat! Dat bleek ook na de opening: Alessandro was zó bezig met het behouden van een gezonde struktuur in een Lb5-Siciliaan dat hij een verschrikkelijke ontwikkelingsachterstand opliep. De winst lag voor het grijpen maar (onderschatting?) wit nam het te makkelijk op en zwart kreeg de kans om via complicaties een toren tegen loper en paard, die geenszins samenwerkten, over te houden. Ruim genoeg voor remise; Alessandro toonde de ware teamgeest door nog op zoek te gaan naar winst maar die zat er echt niet in.
Dan onze Erika op negen tegen Michael Wunnink: weer een Konings-Indiër, nu met Erika op zwart. In een Sämisch met c5 ontstonden Ben-Oni-achtige strukturen waarin wit misplaatst met f4 kwam. Een kolfje naar Erika’s hand: als vanzelf (hoe bedrieglijk kan dat zijn) werd wit teruggedrongen en met een kwaliteitsoffer voor een sloot pionnen kansloos gelaten.
En dan! Tenslotte! Bas kreeg weer een GM voorgeschoteld. Sommigen hadden het punt reeds geteld. Mede-oud-Limburger Paul van der Sterren speelde ooit een WK-kandidatenmatch tegen Kamsky en kreeg terecht alle eer voor het daar vertoonde spel. Hij trok zich later terug uit de toernooipraktijk maar verschijnt nu weer achter het bord. Onlangs kwam zijn schaak-autobiografie uit (zie Schaakmagazine) die me zeer lezenswaardig lijkt.
Bas beantwoordde het Engels met c5 en e5 (de methode van de helaas te vroeg overleden Botwinnik die Grischuk onlangs met succes tegen Kramnik aanwendde). Hij “schrok te laat” toen hij een rekenfoutje onderkende dat hem een pion kostte. Om in een ongelijke-lopereindspel te vluchten moest Bas nog een pion geven en dan maar zien te keepen. Wit had een a-, b-en h pion; zwart alleen een a-pion en weinig tijd. Het winnende witte plan werd in de barruimte gevonden: met de koning naar de zwarte koningsvleugel lopen om de h-pion te laten promoveren. Wit greep die kans niet en Bas rende naar zijn koningsvleugel, bereid om op de damevleugel de a-pion en de loper te offeren tegen wit’s a- en b-pion zodat wit met h-pion en witveldige loper niet kon winnen. Ondanks aanmoedigingen zag Bas van verdere winstplannen af…
We staan nu op de negende plaats maar slecht 2 matchpunten verwijderd van de derde!
We houden goede moed en genieten van de herfst.

Jos Sutmuller

 

Eindhoven 2163 Caissa 2279
1. FM Bas van de Plassche 2401 GM Paul van der Sterren 2513 ½ ½
2. Jan Vosselman 2042 GM Hans Ree 2385 0 1
3. FM Fred Hallebeek 2201 Alje Hovenga 2221 0 1
4. Jos Sutmuller 2133 Juan de Roda Husman 2232 1 0
5. IM Frans Kuijpers 2222 FM Marc Overeem 2081 ½ ½
6. Robert Klomp 2080 FM Arno Bezemer 2368 0 1
7. Alessandro di Bucchianico 2077 FM Rob Witt 2241 ½ ½
8. Jan Veerman 2125 Gert-Jan van der Hoeven 2251 ½ ½
9. WGM Erika Sziva 2252 Michael Wunnink 2230 1 0
10. Boris Friesen 2097 Robert Kikkert 2265 ½ ½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *