Verslag ronde 3

ESV4 – De Kentering 1

Voor de derde ronde traden we aan tegen De Kentering 1 uit Rosmalen. Iedereen was in eerste instantie beschikbaar en Ron gaf te kennen in dat geval zijn beurt voorbij te willen laten gaan vanwege allerlei familie activiteiten. Op het laatste moment moest
Wu-Ji Kao toch verstek laten gaan, maar vaste invaller Paul Schaffer kon wel meedoen. De Kentering had pas één wedstrijd gespeeld en gewonnen en had een iets hogere rating. Wij traden voor het eerst aan met Ethan Chua en daarmee een behoorlijk sterke opstelling.

Jochem was op bord 1 heel snel klaar. Op zet dertien maakte zijn opponent een grote blunder en kon meteen opgeven. Zie hiervoor bijgaande stelling. 1-0

Op bord 2 speelde Elysia met wit en kreeg een Siciliaan tegen. In het middenspel besloot ze nog niet te rokeren, maar een pion of f5 te nemen en na e4, Le4: en Te8 kwam ze in een penning terecht die ze met Df3 niet goed pareerde waardoor ze in de problemen kwam en zich uiteindelijk niet kon redden. 1-1

Ethan speelde op bord 3 tegen Tom Fürstenberg. Zijn partij ging in de opening vrijwel gelijk op en hij kwam er na d4 best goed uit. In het middenspel koos zijn tegenstander Ethans koning als doelwit met als beginzet h4….. en ‘haalde daarna zijn dame, loper enzovoort…. erbij’. Zijn tegenstander had het uiteindelijk niet helemaal perfect uitgespeeld want Ethan miste één mogelijke voortzetting, nadat hij in twintig minuten alle mogelijke variantjes berekend had. Dat was een paardoffer waar hij niks tegen kon doen en Ethan werd mat gezet. 1-2

Nirupa speelde een open partij met kansen aan beide kanten. Ze had uiteindelijk twee pionnen meer, maar haar tegenstander was gevaarlijk binnen gedrongen en stuurde aan op remise door zetherhaling. Nirupa nam dat aan. Uit de analyse bleek dat ze door een kwaliteitsoffer wellicht toch nog een kansrijke stelling had kunnen krijgen. Maar remise was ook een uitstekend resultaat.1½ – 2½.

Flip speelde met wit op bord 8 en kreeg na d4, e5 tegen. Hij nam het offer aan en kwam daarna ook nog een stuk voor. Na zijn lange rokade en met een open b-lijn werd het nog wel een beetje spannend, maar nadat hij dit oploste en zijn laatste stukken kon activeren, sleepte hij de winst uit het vuur. 2½ – 2½.

Freek speelde met zwart een goede partij. Hij kwam beter te staan en wist dat uiteindelijk te vertalen in een pionwinst en daarmee ook de partij 3½ – 2½.

Op bord 4 speelde ik met wit en kreeg een Siciliaan tegen. Op de koningsvleugel kreeg ik na f4 de kans op f5 en daarna g4. Mijn tegenstander pareerde met h5. In plaats van het betere g5 speelde ik gh5:. Ik kwam wel beter te staan en kreeg daarna min of meer pion g7 cadeau zodat mijn tegenstander lang kon rokeren en zijn koning in veiligheid brengen. Ik had daarmee een vrijpion op de h-lijn en met Lg5 en h4 en pion f5, hield ik daarmee Tg7, Pf6 en Lg7 bezig. Toen hij daar onderuit wilde komen met Pd5, verloor hij Le7 want na Pe7: was de vork f6 beslissend. Ik kon het daarna afmaken.
4½ – 2½. En de winst !

Paul speelde op bord 7 met zwart Pf6 na de opening met d4. Het werd een strategisch spel, best spannend, dus had hij zoals vaak, nogal wat tijd nodig. Maar de tijdsachterstand werd gaandeweg minder. Helaas kreeg zijn tegenstander een overwicht op de c-lijn waardoor Paul met de torens zeer gedrongen kwam te staan, wat op de 42ste zet op pionverlies kwam te staan, en hij uiteindelijk de partij verloor. Wel was het een fijne schaakmiddag!  4½ – 3½.

Ewout Snoeck