Toernooiwinst bij het OSKA

Van 23 tot 25 september werd in Arnhem het OSKA weekend schaaktoernooi gehouden. Van ESV speelden er vier spelers mee. In de A-groep speelden Kiran Anginthaya, Elysia Feng en ondergetekende mee. In de B-groep speelde Nirupa Ganeshram mee. Voor mijzelf werd het een erg succesvol toernooi, met 4½ uit 5, plus een halfje uit de bye van de eerste ronde, werd ik gedeeld eerste samen met IM Willy Hendriks. Maar eerst even de rest.

Nirupa speelde dus mee in de B-groep. Na een bye in de eerste ronde mocht ze aantreden tegen de sterke Karel van Delft. Ze kwam goed te staan, erg goed! Helaas ging het in het eindspel mis en wist ze haar sterke partij niet met een vol punt te belonen: een halfje. Ongetwijfeld vermoeid van die lange partij (ze had minder dan een uur pauze tot de volgende ronde) liep ze meteen in een openingstruc de partij erna. In de avondpartij wilde het helaas ook niet meer, na een sterk gespeelde aanval van haar tegenstander moest ze helaas nog een nul incasseren. De laatste dag bracht gelukkig twee volle punten. Met energiek aanvalsspel zette ze haar tegenstanders onder druk. Zie hier een fragment uit haar laatste partij, waar ze met zwart ruimte omzet in een aanval.

Elysia heeft het afgelopen seizoen haar rating even opgekrikt naar de 1800, erg goed! Dit toernooi mocht ze zichzelf daarom bewijzen tussen ‘de zware jongens’. Dit deed ze met verve! Ondanks drie nullen werd er ook een vol punt tegen een 1900+ speler en een halfje tegen een 2000+ speler gescoord. Vaak was ze lang bezig en het was duidelijk dat zelfs in het geval van een verlies ze het punt niet zomaar weggaf. Helaas heb ik geen partij van haar, dus u moet zelf maar geloven dat ze erg goed speelde!

Kiran ging ook voor de uitdaging en speelde mee in groep A. Pittig, maar ook leerzaam. Het werd een prima toernooi voor hem. In de eerste ronden mocht hij tegen sterke spelers, waaronder de nummer 3 geplaats (2200+). Aanvallend spel werd afgewisseld met interessante positionele nuances. De nullen tegen de sterke spelers werden gecompenseerd met een nette 2½ punt tegen gelijkwaardige tegenstanders. Overigens kwam hij tegen alle drie de sterkere spelers iets beter te staan, dus dat belooft wat voor de toekomst! Zie hieronder een fragment waarin Kiran de aanval inzet en met ongelijke lopers de zwarte velden overneemt. Zijn tegenstander geeft wel wat vroeg op (of ging door de tijd?).

Tot slot ikzelf. Tweede geplaatst, dus dan wordt er verwacht dat je wel wat potjes wint. Uit ervaring weet ik dat je altijd wel punten verliest tegen lager gerate spelers. Ook het speelschema (drie wedstrijden op zaterdag) helpt niet mee voor de scherpte. Na een bye op de vrijdagavond mocht ik zaterdagochtend aantreden tegen de jonge Oscar Zecha. Uiteindelijk speelde ik zelfs tegen drie jeugdspelers, en dan bedoel ik spelers van tien en elf jaar!! Geluk, pech, toeval, geef het maar een naam. Ze speelden goed, maar op cruciale momenten kwam mijn ervaring goed van pas. In de laatste ronde mocht ik aantreden tegen Tom Bus voor een prijs. Na een rare opening kwamen we in een stelling waar ik dankzij mijn vrijpion en zijn ietwat raar gepositioneerde dame kansen had op meer dan een halfje. Toen ik de c-lijn kon innemen, ging het snel beter en kon ik het punt (en de titel) noteren.

Bram Klapwijk