Verslag ronde 2

Venlo – Eindhoven 1

Net als vorig jaar moesten we al in de tweede ronde tegen onze grootste concurrent Venlo. Helaas moesten we het zonder Bas (in het buitenland voor zijn werk) en Erika (virus opgelopen deze week) doen. Gelukkig konden na de nodige telefoontjes twee invallers bereid gevonden worden te spelen. Er ontbraken echter ook bij Venlo drie sterke spelers, waardoor de teams gelijkwaardig aan de strijd begonnen.

Na anderhalf uur spelen zag ik het spelverloop met veel vertrouwen tegemoet. Zelf had ik mijn tegenstander positioneel weggespeeld waardoor een loper van mijn tegenstander praktisch buitenspel stond. Mykola was ook bezig een loper van zijn tegenstander buiten spel te zetten en stond er dus ook goed voor. De tegenstander van Jos had een vroegtijdige opmars op de damevleugel gespeeld zonder voldoende ondersteuning van zijn stukken. Op de overige borden was geen van onze spelers met nadeel uit de opening gekomen.

Jos won uiteindelijk verrassend gemakkelijk van een tegenstander die met wit zelden verliest. Helaas kwam daarna een tegenslag toen Mykola moest kiezen uit verschillende veelbelovende voortzettingen en hij naar eigen zeggen de enige verliezende combinatie koos. Een volgende tegenslag volgde toen Frans in een eindspel dat totaal remise stond even niet oplette en een belangrijke pion verloor. Verder had Ankit in een iets betere stand een remise-aanbod afgeslagen maar het daarop volgende eindspel niet goed ingeschat waardoor hij moeilijk stond. In mijn partij haalde ik een paard weg van een blokkadeveld om mee te helpen in een beslissende slotaanval. Die aanval kwam er niet omdat wit zich los kon werken. Het was echter niet makkelijk spelen in tijdnood voor mijn tegenstander en toen hij een vergiftigd pionnetje pakte dreigde ik zowel een kwaliteit als een stuk te winnen. Mijn tegenstander pareerde de dreiging van kwaliteitswinst maar overzag de stukwinst. Hoewel het daardoor 2-2 werd, was het duidelijk geworden dat de wedstrijd in ons nadeel gekanteld was. Boris stond moeilijk maar zou met goed spel remise kunnen houden wat hij uiteindelijk ook deed. Jan kwam goed uit de opening maar had twee pionnen geofferd voor een aanval die helaas niet van de grond kwam. Het eindspel met aan beide zijden een toren en een loper bleek ondanks ongelijke lopers niet te houden. Ook Ankit moest ondanks felle tegenstand in een eindspel met dezelfde materiaalverhouding het onderspit delven. Als laatste was Luuk nog bezig. Na een onconventionele openingsbehandeling van zijn tegenstander had Luuk het loperpaar ten koste van een verzwakking van zijn pionnenstelling. De tegenstander van Luuk wist de stelling gesloten te houden waardoor Luuk het moeilijk kreeg. Luuk bleef echter doorvechten waardoor de partij uiteindelijk in remise eindigde.

Al met al een onnodige 3-5 nederlaag waardoor we dramatisch gestart zijn en onze kampioensaspiraties voor volgend seizoen moeten bewaren.

Alessandro Di Bucchianico

 

Venlo 2139 Eindhoven 2142 5 3
1. Joep Nabuurs 2305 FM Luuk van Kooten 2341 ½ ½
2. CM Rainer Montignies 2259 IM Frans Kuijpers 2226 1 0
3. Henk van Gool 2186 Ankit Majhi 2121 1 0
4. Rudi van Gool 2212 Jos Sutmuller 2161 0 1
5. Joachim Guddat 2096 Mykola Pechenizkiy 1 0
6. Thomas Neuer 2083 Boris Friesen 2094 ½ ½
7. Carsten Fehmer 2040 Jan Toorman 2046 1 0
8. Bas van der Grinten 1929 Alessandro di Bucchianico 2007 0 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *