Ongelijke lopers zonder koning

Eindspelen met ongelijke lopers staan bekend om de hoge remisemarge, soms ook in geval van een minus-/pluspion. Maar wat als je in zo’n eindspel geen koningszetten mag doen? Zoiets kreeg ik onlangs op het bord. In Slowakije. Daar was ik in de laatste week van augustus in de gelegenheid vast de helft van mijn partijen voor seizoen ’22-’23 af te werken door deel te nemen aan een toernooi: FIDE Slovak Open in het pittoreske grensdorpje Skalica. De hoogste groep was voor 1900+, waarin ik vanwege het spelen van veel te veel remises het hele toernooi naar boven werd ingedeeld. Een weekje bikkelen dus. Bovendien waren accommodatie en speelzaal voorzien in het plaatselijke Hotel Ludmila. Klinkt als een logement dat er ten tijde van het ijzeren gordijn ook al lang en breed stond? Klopt.

Ter zake. In de zesde ronde was ik met zwart, na vanuit de opening compleet te zijn overspeeld door een jonge FM, in onderstaande volstrekt hopeloze stelling beland. Wit staat twee gezonde pionnen voor, Stockfish zegt +8, opgeven is eigenlijk de enige serieuze optie voor zwart. Pion d4 hangt echter en dat zorgt net voor voldoende afleiding. Wit kiest voor een suboptimale afwikkeling die leidt tot een wonderlijk eindspel met ongelijke lopers waarin de zwarte koning chronisch pat staat en wit de rest van de partij met een koning extra speelt:

Vermoedelijk optimaal verdedigd door zwart, maar ik ben er eigenlijk nog steeds niet geheel van overtuigd dat wit er na zet 40 het maximale uit heeft gehaald. Al met al natuurlijk een aardige meevaller vanuit mijn perspectief.

Bas Friesen