Verslag ronde 3

Een solide overwinning

Het was een regenachtige dag, dus zogenaamd lekker schaakweer. Deze ronde gingen we op bezoek in Limburg, bij Vapro Geleen. Altijd lastig natuurlijk, maar de omstandigheden waren dus goed voor een mooie wedstrijd.

Op bord vier kreeg Frans een Franse structuur op het bord. Ondanks dat de Franse opening Frans wel ligt, speelde zijn Duitse tegenstandster erg goed. “Dat heb je wel eens.’’ Deze partij resulteerde in een remise.

Onze Fransman, Julien, wist op bord drie redelijk snel te winnen. Ik heb zelf vrij weinig meegekregen van deze partij. Wat ik ervan opving is dat wit een klein beetje geluk gehad heeft. Geluk dwing je echter af, dus een mooi punt!

Op bord zeven speelde Jos een mooie aanvalspartij. Nadat de Averbach-variant op het bord getoverd werd in het Konings-Indisch, schoot de tegenstander van Jos al snel in de denktank. Op een gegeven moment liet Jos een dubbelpion toe op f3. Hierdoor werd wel de g-lijn geopend, en nadat Jos zijn koning een stapje opzij gezet had, kon daarna zijn toren mooi heersen over deze lijn. Uiteindelijk leidde dit tot een gevaarlijke koningsaanval van Jos, die bekroond werd met een mooi mat. De ene toren gaf mat op h6, terwijl de andere toren nog steeds heerste over de g-lijn.

Ankit had op bord vier ook een leuke overwinning. Met een grote glimlach vertelde hij dat hij een toren achter stond, maar wel zijn tegenstander had mat gezet. Geluk dwing je echter af. Toch was hij nog wel zelfkritisch. Hij zei dat hij een kans had om groot voordeel te behalen na de opening en dat had hij liever ook gedaan. Desondanks was het toch een lekker punt.

Zelf had ik ook gewonnen. Ik kreeg met zwart een Reti opening op het bord, met 3.b4 van wit. Een soort orang-oetang dus. Ik speelde met zwart meteen c6, en nadat hij op een gegeven moment lb2 gespeeld had, werd hij na Db6 gedwongen om c3 te spelen. Op dat moment stond zijn orang-oetang op b2 toch een beetje voor aap. Uiteindelijk won ik deze partij ook. Het had misschien wel ietsje makkelijker gekund, maar mijn tegenstander deed het ook niet heel erg handig.

Bas speelde goed en won solide op bord één. Deze partij was mij echter een beetje ontgaan en ik kan niet veel meer doen dan Bas gewoon feliciteren met zijn overwinning.

Op bord twee speelde Luuk tegen een Duitse IM. Hij won knap met zwart. Naar eigen zeggen met een beetje gesjoemel: ‘H5 en Ph7’. Uiteindelijk leverde ook dit meesterplan een lekker punt op.

De overwinning was nu al ruim, en onze teamcaptain Fred was nog bezig. Het kreeg uiteindelijk een gewonnen paard-eindspel op het bord. Voor dit karweitje draaide teamcaptain Fred zijn hand echter niet om en hij won het soepel. Je zou bijna zeggen, ‘dit is er eentje voor de statistieken’, maar dat geldt niet voor teamcaptain Fred. Uit betrouwbare bron heb ik gehoord, dat een nederlaag van teamcaptain Fred wekenlang te merken is in huize Hallebeek. Betekent dit dan ook dat het de komende weken feest is in de tempel van teamcaptain Fred?

Al met al was het dus een mooie dagje schaak in Limburg voor het eerste van Eindhoven!

Jan Cox

 

Vapro Geleen 2051 Eindhoven 2208 ½
1. Wolfgang de Cauter 1959 FM Bas van de Plassche 2398 0 1
2. IM Thomas Henrichs 2483 FM Luuk van Kooten 2361 0 1
3. Markus Watzlawek 2094 Julien Sohier 2255 0 1
4. Mark Meyers 1919 Ankit Majhi 2061 0 1
5. Wenke Henrichs 2056 IM Frans Kuijpers 2237 ½ ½
6. Rudi Seip 1885 FM Fred Hallebeek 2175 0 1
7. Rien Seip 1962 Jos Sutmuller 2167 0 1
8. Theo Seip Jan Cox 2009 0 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *