Verslag ronde 1

RSR Ivoren Toren – Eindhoven 8 – 2

Het is weer zover, het nieuwe schaakseizoen is weer begonnen. Net als vorig jaar was de wedstrijd stegen de Ivoren Toren in Rotterdam, maar helaas haalden we niet zoveel bordpunten als vorig jaar en toen verloren we ook al…..
Het begin werd opgeleukt door de wedstrijdleiders, die Bas een nieuwe achternaam gaven: Plasseee, en nog aardiger er iedereen op wezen dat je na gebruik van het toilet de handen moest wassen. Het lijkt me heel normaal, maar ik heb dat nog nooit voor een schaakpartij gehoord. Btw ook niet tijdens of erna.
De wedstrijd zelf gaf al heel gauw een slecht beeld te zien voor ons team. Een blik op de klokken en het bleek dat we op 6 borden een ruime achterstand in tijd hadden, alleen Erika had een flinke plus op dat vlak.
Het meest verontrustende was dat Bas op bord 1 al na 12 zetten minder dan 10 minuten had en niet echt een stelling, waarvan je dacht, dat komt wel goed. In een Damegambiet sloeg hij na Lf5 vroeg met zijn dame op b7 maar na Pb4 had zwart vele dreigingen en Bas vond niet de weg naar gelijk spel. Met zijn koning midden op het bord en binnenvallende zware stukken moest hij zijn tegenstander al vroeg een hand geven.
Jan Vosselman speelde op bord 2 een sterke partij. Na de opening stond Jan wat minder, maar hij kon afwikkelen naar een remise eindspel. Hij moest alleen de 40e zet nog doen en dan zou remise het meest logische resultaat zijn. Maar de 40e zet heeft hij nooit gepeeld en helaas daarmee ook het halfje niet binnen gehaald.
Frans Kuijpers kwam met een klein plusje uit de opening, maar dat kleine plusje werd nooit meer dan dat en na veel geschuif werd het remise.
Jos Sutmuller speelde een degelijke partij zoals we zo vaak van hem gewend zijn, zonder al te veel problemen haalde ook hij het halfje binnen.
Fred Hallebeek werd door zijn tegenstander getrakteerd op een Scandinavische gambit. De reputatie van deze opening is niet zo goed voor zwart, maar als je goed op de hoogte van de finesses bent, is hij wel degelijk goed speelbaar. Fred was helaas wat minder op de hoogte en dan is het lastig spelen. Zijn dame kwam al vroeg in het nauw op a4, had daar gevangen kunnen worden, maar die dreiging wist Fred nog te pareren. Maar met een zwart paard op b2,  de witte dame op c4 en de koning op d1 werd het de dame toch te machtig. Fred keek nog een tijdje of hij De2 kon spelen, tot dat hij duidelijk hoorbaar er achter kwam dat het ook nog schaak was.
Zoals u kunt lezen was het aardig wat kommer en kwel voor ons eerste. Er waren 3 partijen waar we kans op meer hebben gehad. De eerste van die drie was die van Erika. Zoals vaak kwam ze na de opening (dit keer een Siciliaan) in een manoeuvreer stelling uit met wederzijds tactische kansen. Hoewel haar koning in het centrum bleef, gaf dreigend spel op de vleugels haar tegenstander veel problemen. Met veel kunst en vliegwerk -ze raakten allebei in tijdnood- werd er afgewikkeld naar een eindspel waar Erika een pion minder had maar gezien de opstelling van haar stukken, wel de enige was die winstkansen had. Maar het bleek niet genoeg te zijn, haar tegenstander omzeilde alle valkuilen en het werd remise.
Alessandro di Bucchianico speelde een strategische partij met spel op de damevleugel. Zijn tegenstander probeerde een zwakte te creëren op c4 en daar een paard te nestellen. Dit lukte hem, maar Alessandro had gezien dat een kwaliteitsoffer zo goed als winnend zou zijn. Na de partij snapte hij het zelf ook niet, maar hij speelde het niet. Daarna ontstond er een mindere stelling voor hem, zodat Alessandro vlak na de tijdscontrole zijn tegen stander een hand kon geven.
Mijn eigen potje was het resultaat van het beginnen te studeren van een opening. Ik speel de Grünfeld al jaren, maar eigenlijk nooit echt de theorie bestudeerd. Nu ik daar mee begonnen ben, gooide ik direct de varianten door elkaar. Ik wist dat mijn tegenstander een mindere versie speelde, Dd2 en kon me de drie zetten erna herinneren, dacht ik. Helaas was zet drie uit een van de andere varianten en kwam ik direct in de moeilijkheden. Om spel te krijgen offerde ik een pion, waarna ik dacht een kwaliteit te winnen. Dat was correct, maar het koste nog een van mijn centrum pionnen. Met heel veel druk van de lichte stukken offerde ik de kwaliteit terug en kreeg een actieve koning, maar twee pionnen achter blijkt dan toch net 1 teveel.
Jan Cox speelt dit seizoen voor het eerst vast in het eerste en speelde een gedegen partij. Hij kreeg een goede stelling, waarin zijn tegenstander verschrikkelijk moest keepen om zijn hoofd boven water te houden. Helaas had Jan zo weinig tijd over dat hij in een uitstekende stelling de remise moest accepteren.
Twan Kastelijn kwam via het Frans in een gesloten Siciliaan uit, waarin hij had moeten voorkomen dat wit d4 kan spelen, toen hij dit wel toeliet, ging het snel berg afwaarts met zijn stelling.
Al met al een slecht begin van dit seizoen. Zou het dan komen, omdat we de team meeting niet voor het begin van het seizoen hebben gehad? Ieder geval moeten we allemaal een tandje bij zetten om niet in degradatie problemen te komen. Voor mijzelf geldt dat ik nu 6 uit 8 moet halen, want ik heb mezelf beloofd minimaal 6 uit 9 te halen. Dus nu weer de boeken in en iets scherper op de variantjes.

Robert Klomp

 

  RSR Ivoren Toren 2189 Eindhoven 2140 8-2
1. Oscar van Veen 2250 Bas van de Plassche 2401 1-0
2. Jos van der Kaap 2198 Hans Bosscher 2028 1-0
3. Joost van Ruitenburg 2313 Frans Kuijpers 2222 ½-½
4. Richard Ammerlaan 2178 Jos Sutmuller 2133 ½-½
5. Dolf Meijer 2261 Fred Hallebeek 2201 1-0
6. Wim Koster 2234 Erika Sziva 2252 ½-½
7. Nathanael Spaan 2193 Alessandro di Bucchianico 2077 1-0
8. Rob van der Plas 2130 Robert Klomp 2080 1-0
9. Herbert van Buitenen 2165 Jan Cox 1998 ½-½
10.  Stijn Gieben 1970 Twan Kastelijn 2009 1-0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *