Verslag ronde 3

ESV 3 – HSC 2

Op bord 1 speelde Jan Toorman (1829) tegen John van Rooij (1845).
Jan vertelde mij, dat hij een actieve en open stelling had, waarin hij een torenverdubbeling op de f-lijn bereikte, maar dat zijn koningspositie verzwakt was. De dame van John van Rooij keek wel heel duidelijk in de richting van Jans koning. De stelling was onduidelijk, tot Jan met een plotselinge blunder de partij verloor.

Op bord 2 kregen we een gratis punt, omdat de HSC-er niet op kwam dagen. Dat is wel heel jammer voor Arda Cayonlu, die ons de vorige ronde een matchpunt bezorgde door op heel mooie wijze te winnen bij de Stukkenjagers. Oorspronkelijk zat Willy Jonkers (HSC 2) op bord 2, maar plotsklaps speelde deze op bord 4.

Op bord 3 speelde Albert Coenen (1766) met zwart tegen Roel van de Donk (1742). Ik ken Roel goed vanwege een rapidtoernooi dat ik in Geldrop organiseerde in het begin van deze eeuw en waar hij – met een indelingsprogramma – zorgde voor een goede indeling. Roel opende met c4 en hij leek op pionwinst af te stevenen door mijn pion op e5 te veroveren. Gelukkig wist ik de stelling om te zetten in een pion meer, door met mijn zwartveldige loper zijn pionnen op b2 en a3 te veroveren. Ofschoon Roel nog een gevaarlijke centrumpion wist te creeren, beslisten mijn vrijpionnen op de a en b-lijn de partij in mijn voordeel.

Op bord 4 speelde Loek van Reij (1796) met wit tegen Willy Jonkers (1825):

Op bord 5 speelde Tom Vennix tegen Rob Bakels (1608). Hoewel hij een pion verloor, kon hij het eindspel gemakkelijk remise houden.

Op bord 6 speelde Jos Rensen (1762) met wit tegen Marcel Pelgrom (1743):

Op bord 7 speelde Ostap Gurgula met zwart tegen Nico Vissers (1613). Helaas heb ik deze partij niet gezien, maar Ostap won en dat is goed nieuws.

Op bord 8 speelde Karel Jeurissen (1487) met wit tegen Ton Hageman (1547). Een vrijpion van Ton besliste de partij.

Albert Coenen