Verslag ronde 4

Hoe kan dat nou??

Op weg naar Roosendaal voor een match voor de Avondcompetitie vroeg Julien zich af waarvoor we eigenlijk speelden. Jeroen hielp ons uit de brand: een eerste plaats zat er niet meer in; we gingen dus louter voor de lol. Daar waren we het allemaal mee eens maar we wilden toch ook wel winnen. RSG is de kleine broer van De Pion in Roosendaal maar op rating hadden we alleen op de laatste twee borden een lichte voorsprong.

Alessandro kreeg met wit een scherpe variant van het Catalaans tegen, terwijl je juist Catalaans speelt om met rustig positiespel je tegenstander weg te duwen. Misschien verwierf hij een minuscuul voordeeltje maar wat er in het paardeindspel gebeurde… Slachtoffer van een hersenschim gaf hij een pion en was verder kansloos. Dan ben je van zeven uur ’s avonds tot half twee ’s nachts onderweg en is alles voor niets.

Jeroen met zwart bezorgde zijn tegenstander een geïsoleerde pion op d4 maar verzuimde het blokkadeveld d5 voldoende in handen te houden. Nimzowitsch leerde ons al dat zo’n pion achter slot en grendel dient te worden gehouden omdat hij anders uitbreekt en dood en verderf gaat zaaien. Aldus geschiedde. Jeroen moest steeds krommer (zijn stelling dan) gaan staan om alles bij elkaar te houden en zoals dat dan gaat lukt dat uiteindelijk niet meer.  0 – 2.

Tegen het aanstormend talent Alik Tikranian (inderdaad een Armeense naam) probeerde ik op zijn Petrosians te spelen. In een zwaarmoedig gesloten stelling had ik flink ruimtevoordeel verworven maar mijn tegenstander bleef, ook op zijn Petrosians, ondoorgrondelijk manoeuvreren. Doordat ik enkele finesses miste leverde het ruimtevoordeel minder dan niets op en moest ik in remise berusten.

Julien had met wit een aangenaam ogend voordeeltje gerealiseerd. Hij veroverde een pion maar liet daarbij de zwarte stukken uit hun benauwde posities ontsnappen en moest na lang proberen toch in remise berusten.

Tja, drie reisgenoten die al vanaf het ochtendkrieken in touw waren en de volgende ochtend vroeg weer fris aan de slag moesten: het leven van een niet-gepensioneerde valt niet mee.

Jos Sutmuller

 

Zie hier wat RSG er zelf over te melden heeft.

Avond Hoofdklasse; Ronde: 4; Datum: ma 2015-01-05
 
RSG A
 
 
Eindhoven A
 
3
1
 
1.
Colijn,S.(Stefan)
2234
Sohier,J.(Julien)
2236
½
½
2.
Tikranian,A.(Alik)
2173
Sutmuller,J.M.(Jos)
2170
½
½
3.
Schouten,J.A.J.(Jordy)
2011
Bucchianico di,A.(Alessandro)
2085
1
0
4.
Kok,I.(Ivo)
2008
Put van de,J.W.P.(Jeroen)
2030
1
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *