Verslag ronde 1

Het Buitengebeuren (maar dan anders)

Het is vandaag precies 1780 dagen geleden dat Jules van ons heenging en ik wil daarom dit verslag aan hem opdragen. Jules kon als geen ander gebeurtenissen uit de schaakwereld over het voetlicht brengen en hij had maar weinig aanknopingspunten nodig om een goed verhaal aan op te hangen.
Liefst schreef hij over grootmeesters, maar die hebben wij niet in ons vierde team. Wel een paar grootmeesters in de dop zoals het onderstaande ons leert. En 1780 is natuurlijk ook een revolutionair jaar in de geschiedenis geweest en doet ons tevens denken aan de grootste wervelwind aller tijden. Zal er dit jaar ook zo’n grote omwentelling plaatsvinden, maar dan hier bij ons in Eindhoven ? Ik heb voor u wat voortekenen verzameld.

09-10-2021    ESV 4 – Blerick 3

Aan het tweede bord trad Albert Coenen aan. Niet wat je noemt wat dan ook in de dop, maar wel een ervaren oude rot. Albert kan uit de meest onmogelijke stellingen nog remise wegslepen hetgeen zijn positie aan een van onze topborden rechtvaardigt. Deze zaterdag was daarop geen uitzondering. Albert stond een stuk achter in schijnbaar hopeloze stelling. Dit waren de slotzetten:

Zijn tegenstander bleef in volslagen verbijstering achter..

Ook terecht hooggeplaatst op grond van reeds vertoonde prachtprestaties is Elysia Feng, u welbekend. Qua tactisch vernuft doet zij niet onder voor, bijvoorbeeld een John Nunn in hoogtijdagen. Zie hier wat zij reeds in de opening tevoorschijn toverde:

Ron van Hoogstraaten dan, niks in de dop – of het zou het dopje van zijn pen moeten zijn (hij won dit jaar de TKT, red.) – legde ook een schitterende combinatie op de mat. Meer geluk dan wijsheid in zijn geval, maar dat doet er nu even niet toe. Achteraf moest zelfs Fritz 15 toegeven dat het nauwelijks mooier had gekund:

Aan het zevende bord ook een nieuwe aanwinst. Transfervrij overgekomen en al meteen een doorbraak: Kao in de eerste ronde na wat krachtig slagwerk: Zo kan het ook. Er dreigt natuurlijk Thg1 met spoedig mat dus menigeen zou hier Lxh1 spelen, maar dan volgt opnieuw Tg1 met mat in het verschiet. Onze man Wu-Ji zag iets veel beters:

Tot slot Eric Zang. Hier gaan wij nog veel van horen. Zoals hij bij zijn debuut in ons team meteen een onuitwisbare indruk achterliet ! Ongelooflijk. De rust die hij uitstraalde, terwijl de ene meesterlijke zet de andere opvolgde, doet ons nog het meest denken aan Judith Polgar in haar jonge jaren. Onverschrokken treedt ook Eric zijn tegenstanders tegemoet. Vandaag wist hij met een scherp berekend offer, dat leidde tot groot voordeel of damevangst, zijn tegenstander reeds in het middenspel tactisch geheel te overklassen. Ik daag de lezer uit: Probeert u zelf maar eens of u (zelfs met deze aanwijzing !) die zet ook gevonden zou hebben:

Wat een wedstrijd ! Het seizoen is weer begonnen… Het vierde is er klaar voor.

In werkelijkheid gebeurde er ook van alles, maar dat mag een goed verhaal nooit in de weg staan. In Zweden worden kapitalen geboden voor de laatste uitgave van ‘de Raadsheer’ en op de Veluwe werden vijfduizend zwijnen afgeknald, maar hier is de stand: 2½ – 5½. Dit was Dit was het Nieuws.
Van een paar partijen heb ik de gegevens nog niet binnen en kan ik de stellingen niet uit mijn geheugen reconstrueren; we worden allemaal een dagje ouder. Wordt vervolgd.
1780: veel zonnevlekken ook. Misschien daarom.

Ron van Hoogstraaten

P.S.
Zojuist kwam de slotcombinatie van bord 1 binnen. Ook weer van jaloersmakende schoonheid. Waar hebben wij dat eerder gezien ? Het vierde gaat als opleidingsteam een gouden toekomst tegemoet, zoveel is zeker:

 

4 gedachten over “Verslag ronde 1

 1. Hoi Ron,
  volgens mij is de 2e partij niet van mij (Elysia), maar van iemand anders. Mijn partij ging iets slechter en verloor ik helaas.

 2. hallo Ron,

  een prachtig verslag! en geheel waarheidsgetrouw! Je moet maar niet luisteren naar Jan Toorman en adplus (wie is toch, weet jij dat misschien?)

  Albert

 3. Wat een prachtig verslag!! Ik werd er helemaal verlegen van, want mij wordt nu duidelijk dat ik hooguit in het zevende team thuis hoor ipv in het derde, zó geniaal wordt er in ons vierde gespeeld! Helemaal zeker dat hier op een of andere manier gefraudeerd wordt dan wel plagiaat gepleegd werd ik pas op het eind: die geniale torenzet (naar h8) was mij eerder voorgelegd door ……Jules Welling! En tenslotte wist ik het echt zeker: wie zo slecht zelfs dode zwijnen kan tellen (het waren er 31 minder!) kijkt ook niet op 32 schaakstukken meer of minder op een bord.
  Kortom Ron, jouw Twan Kastelein Trofee is en was meer dan verdiend, maar over je overige kwaliteiten is nadere bezinning door het bestuur dringend gewenst!

 4. Heer Ron,
  Ik kan de vinger niet op de zere plek leggen, maar mijn gevoel, en mijn gebroken klomp, zegt dat er iets niet klopt aan dit verslag. Was u er zelf wel bij ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *