Verslag ronde 4

Op weg naar boven

Alweer is het gelukt om de weg naar boven verder te vervolgen: winst tegen HSC ! Zoiets spreekt nooit vanzelf, want schaken tegen Helmond heeft door de jaren heen altijd de spannende bijsmaak van: wie is de baas in de regio. Ik kan me nog een stuk of vier onderlinge wedstrijden herinneren die soms echt niet in ons voordeel eindigden.

Dus gingen we er als altijd strijdlustig tegenaan.
Dat was des te meer nodig om een vooruitspeel-achterstand minstens weer goed te maken. Want invaller Erik Bouwmans had het enkele dagen eerder lang volgehouden maar was tenslotte in het eindspel bezweken. Achteraf zeg ik: hij heeft zich opgeofferd voor het team tegen een op rating wel erg veel betere tegenstander. Ook Albert speelde vooruit. Na in de opening een goede kans gemist te hebben, kwam hij in een duidelijk slechtere stelling terecht. Toen er wat lucht kwam door dameruil ontstond een eindspel met ieder twee torens, paard en loper maar ook hadden beide spelers een heel erg zwakke pion waarvan die van Albert het moeilijkst te verdedigen leek. Daarom accepteerde hij een remiseaanbod.
Maar op zaterdag zag het er al gauw hoopvoller uit: nergens minder, hier en daar al wat beter.

Jochem trof een nog ratingloze maar daarom niet minder taaie tegenstander en berustte in remise.

Jeroen (zwart aan bord 2) zag kans meer activiteit te ontwikkelen: “Ondanks de witte loper op g2 kon zwart al gauw d5 doorzetten en kreeg zo een actieve stelling en meer ruimte. Wit kon door zijn koningsvleugel verder te verzwakken wat tegenspel creëren. Echt gevaarlijk werd het niet voor zwart. Na dameruil won zwart met een kleine combinatie een pion op h3. De torens werden geruild en het paard eindspel met een pion meer was vrij eenvoudig gewonnen voor zwart”.

Ook Hans kreeg het beste van het spel: ”Mijn tegenstander stelde zich wat gedrongen op in de opening. Ik zag daar aanleiding in om hem direct naar de strot te vliegen. Omdat hij zich creatief verdedigde bleef het evenwicht lang bewaard. Pas toen hij met zijn koning de foute kant op ging kreeg ik groot voordeel. Door een onnauwkeurigheid van mij kon mijn tegenstander in tijdnood toch nog allerlei complicaties creëren, maar toen we na de tijdnoodfase de stukken telden bleek ik er gewoon een meer te hebben”.

Ikzelf was ook een tijdlang hoopvol met meteen na de opening een mooie stelling. Bij mijn taaie, zorgvuldig stukken ruilende tegenstander zag ik echter geen enkel echt aanknopingspunt, waarna tenslotte een iets beter maar niet goed genoeg lopereindspel in remise eindigde.

Ook met Bas, aan het eerste bord tegen een gerenommeerde tegenstander, ging het na een zorgvuldige, maar wel veel tijd kostende verdediging goed totdat (hij vat het zelf kort samen): “In een duidelijk betere stelling moest ik de laatste zetjes voor de veertig op increment spelen. Dat is nog geen reden om een toren in één weg te geven, maar dat deed ik dus wel.”

Toen stonden we dus op 3½ – 3½ met nog één partij te gaan: die van Frits. Het spectaculaire verloop daarvan, na een lange-termijn-pionoffer, was voor mij zo onnavolgbaar dat hij op mijn verzoek daarvan zelf verslag te doen gelukkig is ingegaan:

Vooral door Frits (vind ik) toch nog een verdiende teamoverwinning!

Jan Toorman

Eindhoven 2

HSC 2

Friesen , B. (Bas) 1965 Kerkhof van de, G. (Gerard) 2023 0 – 1
Schalij , F.D. (Frits) 1977 Rooij van, J. (John) 1824 1 – 0
Put van de, J.W.P. (Jeroen) 2041 Boxtel van, D. (Danniel) 1844 1 – 0
Toorman , J. (Jan) 1920 Robinson , R. (Roland) 1801 ½ – ½
Hurk van den, J.P.A.M. (Hans) 1965 Peeters , J. (Joep) 1652 1 – 0
Bouwmans , E. (Erik) 1770 Boudewijns , P. (Pascal) 1955 0 – 1
Berndsen , J.F. (Jochem) 1936 Pelgrom , M.J.M. (Marcel) 0 ½ – ½
Coenen , A.P. (Albert) 1816 Rutten , J.P.A.M. (Joost) 1736 ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1924 Gemiddelde Rating: 1604 4½-3½