Verslag ronde 7

Flip kwam goed uit de opening, heeft van alles geprobeerd, maar de partij bleef continue in evenwicht en hij besloot samen met Berrie op de dertigste zet tot remise.

Karel, nadenkend over zijn partij, ziet een drietal zaken die hij niet meer moet doen:
– Te gemakkelijk een loper later ruilen tegen een paard; van het loperpaar kreeg hij later nogal veel last.
– De open lijn door zwart laten innemen, terwijl hij dat had kunnen voorkomen.
– Te ongecontroleerd proberen het tij te keren.
Gevolgen: desastreus.

Ron moest dealen met de zwartste zijde van een koningsgambiet. Juist toen hij meende de boel geneutraliseerd te hebben met een, bij nader inzien, iets te scherp schijnoffer, de dames van het bord en de koningen tegengesteld gerokeerd waren, kon wit een toren op de zevende rij plaatsen. Ook van alles geprobeerd, maar de partij bleef continue uit evenwicht en hij besloot op de dertigste zet te capituleren. Dat had best wel eerder gekund.

Ook Hans bewaart zijn beste schaakherinneringen niet aan Vianen uit:
Wat een klere(vulg., volkst.)herrie!
In eerste instantie bestond mijn verslag uit een schotschrift van enkele A4’tjes, maar ik heb me bedacht. In de openingszin staat namelijk de essentie van hetgeen mij is bijgebleven. Tegen het eind van de middag ergerde ik mij groen en geel aan de herrie in de speelzaal, en als gevoelige jongen kan ik daar slecht tegen. Het gevolg was, dat ik mij niet of nauwelijks meer kon concentreren, terwijl ik in een gewonnen, maar lastig eindspel zat. Daarom heb ik het remiseaanbod van mijn tegenstander aangenomen, om mijzelf uit mijn lijden te verlossen (bij een 5-1 voorsprong voor Vianen) onder vermelding dat “ik er onder deze omstandigheden absoluut geen zin meer in had.” Nee, veel plezier heb ik in Vianen niet beleefd, en dus een middag om snel te vergeten!

Het derde halve punt kwam uit de partij van Paul tegen Jos Rongen:
Hij begon met Pc3,  wat ik nog niet tegengekomen was;  Pf3 wel (Retie opening), m.i. speelde hij dit vaker want zijn zetten volgden a tempo. Na mijn Pf6, volgde 2. e4-e5 dus werd het een verkapte e4 opening en geen scherpe van Geet opening (heb ik thuis bij analyse opgezocht). Ik liet me niet meeslepen in zijn a tempo spel, en zorgde ervoor dat mijn pionnenstelling na ruilcombinaties, niets te wensen overliet. Zo stond na 32 zetten mijn paard op een prachtige plek d4 en zijn zwarte loper op d2 . Helaas kon ik na
zijn remise aanbod geen mogelijke doorbraak forceren en heb ik zijn aanbod geaccepteerd.

Ewout denkt er het zijne van:
In een Italiaanse opening met zwart was ik iets te voorzichtig en kwam ik wat gedrukt te staan met een penning op Pf6 terwijl e4-e5 dreigde. Na lang nadenken toch maar de zet die ik dacht niet gedaan, met snel iets anders waardoor er een simpele vork mogelijk was. Gelukkig kon ik mij door Pa5 en aanval op de ongedekte Lc4 hier uit redden. Wit hield wel initiatief, maar ik was erop uit een paard mooi op c4 neer te zetten (voor de geïsoleerde pion op c3). Dat lukte. Daarna volgde Pg5 (met Dame op c2 ). Ik had de keus om mijn toren op g6 neer te zetten of een pionnenstructuur h7 – g6 toe te laten (zonder een f-pion) wat op termijn de loper van de andere kleur wel erg veel kansen zou geven in mijn open koningsvleugel. Toch was dat niet goed. Wit offerde een paard op h7 (waardoor de toren op g6 gepend stond, maar vervolgde gelukkig niet met het voor de hand liggende h4. Met Df7 kon ik op tijd de penning ongedaan maken en stond ik een stuk voor. Helaas gaf ik daarna het stuk weg dat door een tussenschaakje overbelast gedekt stond. Daarna nog een pion waardoor het verder kansloos was. Helaas. Veel kansen over en weer.

 

 
Klasse 2D; Ronde: 7; Datum: za 2015-04-11
 
Vianen/DVP 2
 
 
Eindhoven 4
 
 
1.
Reitsma,H.(Hylke)
1671
Roozemond,P.(Peter)
1753
1
0
2.
Saris,L.(Luuk)
1755
Troisi,L.(Luca)
1
0
3.
Wijst v.d.,P.(Pieter)
1773
Jeurissen,K.G.M.(Karel)
1620
1
0
4.
Habibi,H.(Hamoen)
1765
Hoogstraten van,R.J.M.(Ron)
1562
1
0
5.
Noij,T.E.A.M.(Ted)
1738
Reusink,J.G.(Hans)
1555
½
½
6.
Kempen,H.M.(Henny)
1692
Snoeck,E.(Ewout)
1605
1
0
7.
Kremers,L.C.W.(Berrie)
1679
Stomps,B.W.P.(Flip)
1495
½
½
8.
Rongen,J.(Jos)
1546
Schaffer,P.H.M.J.(Paul)
1362
½
½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *