Verslag ronde 1

KNSB Bekerwedstrijd Eindhoven – Dubbelschaak

Eindhoven is goed begonnen in de KNSB bekercompetitie door Dubbelschaak met 3-1 te verslaan. Deze ruime overwinning was zwaar bevochten, want Dubbelschaak kwam met een sterk team opzetten.

Jos wist tam spel van zijn tegenstander goed uit te buiten. Zijn tegenstander Martien van der Meijden moest zich in allerlei bochten wringen om compensatie te krijgen voor het opgeven van het loperpaar en het bezit van een geïsoleerde pion. Op een creatieve manier wist Martien op het eerste gezicht nog enigszins spel te krijgen, maar het kostte heel veel bedenktijd. Bovendien speelde Jos heel nauwkeurig waardoor Martien uiteindelijk door zijn vlag ging in een verloren stelling.

Frans kwam vanuit de opening onder de druk te staan maar liet een fraai staaltje verdedigingskunst zien. Met gepointeerd spel wist hij de dreigingen van zijn tegenstander Rob van Meurs goed te pareren. Toen beide spelers nog slechts enkele minuten op de klok hadden, benutte hij alert een kans om naar een gelijkstaand toreneindspel af te wikkelen. Hierna werd snel tot remise besloten en consolideerden we onze voorsprong.

Inmiddels waren er op de eerste 2 borden zware gevechten aan de gang. Bas was er na een tamme opening van zijn tegenstander Brent Burg in geslaagd een licht voordeel te bereiken, maar beide spelers hadden niet veel tijd over. Luuk had de hele partij een positioneel overwicht, maar zijn ervaren tegenstander Peter Boll verdedigde zich goed door geen zwakten toe te laten.  Ook hier was de bedenktijd van beide spelers sterk geslonken. Door het merkwaardige speeltempo in de KNSB beker (110 minuten per persoon per partij met slechts 5 seconden increment per zet) was echter het nog verre van duidelijk dat alles goed zou aflopen.

Luuk speelde zeer sterk: hij liet zich niet verleiden tot overhaaste acties en wist met zijn gemanoeuvreer Peter steeds voor lichte problemen te plaatsen, waardoor Peter zijn grote tijdsvoorsprong kwijtraakte. De partij van Bas ging over in een tactisch gevecht waarin Bas kon afwikkelen naar een gunstig eindspel.

Uiteindelijk kon Peter zijn lichte problemen niet goed oplossen en kreeg Luuk een groot overwicht wat hij nauwkeurig uitbouwde tot een gewonnen stelling. Even leek het erop dat Bas ook zou winnen maar Brent wist met een tactisch grapje het smalle pad naar remise te vinden. Hierdoor werd het uiteindelijk 3-1 voor ons. In de volgende ronde  is DJC Stein  net als vorig jaar onze tegenstander.

Alessandro Di Bucchianico

 

Eindhoven 2287 Dubbelschaak ’97 2152 3 1  ma 27 okt
1. FM Bas van de Plassche 2396 Brent Burg 2214 ½ ½
2. FM Luuk van Kooten 2350 Peter Boll 2144 1 0
3. IM Frans Kuijpers 2219 Rob van Meurs 2123 ½ ½
4. Jos Sutmuller 2184 Martien van der Meijden 2126 1 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *