Verslag ronde 5

Zaterdag moest er tegen het sterke team Waalwijk gewonnen worden om nog kans te maken op het kampioenschap na het onnodige verlies in de tweede ronde. Waalwijk heeft een paar sterke spelers waaronder Remco Sprangers (2236), Wilbert Schreurs (2101) en Feike Liefrink (2068) en maar één speler onder de 1800. Op papier gingen we dan ook een zware wedstrijd tegemoet. Desondanks werd er vooraf aangekondigd dat de wedstrijd werd gespeeld tussen de koploper (Waalwijk) en de favoriet (Eindhoven 2). Gezien het ratingverschil op de topborden in ons nadeel begreep ik die opmerking niet echt.

Teamleider Jeroen had een goede opstelling bedacht: kanon Hans van der Hurk op bord één (tot nu toe vier uit vier dit seizoen!) en remisekampioen Bas Friesen mocht het fort dichthouden op bord twee. We gingen zonder vaste waarde Jan Toorman die het erg jammer vond dat hij verhinderd was.

De wedstrijd begon moeizaam. Walter kwam lichtelijk in de verdrukking, Rik had een strategisch moeilijke stelling op het bord, Jeroen kreeg een opening die hij vlak voor de wedstrijd nog had besproken die hij als “lastig” had gekarakteriseerd en Jochem kwam op zet vijf al in voor hem onbekend terrein en had veel tijd nodig terwijl zwart a tempo speelde. Tot overmaat van ramp kwam Albert na een opening die hij goed kent in een verloren stelling terecht omdat hij een stuk tegen twee pionnen blunderde.

Toen Ad een remise-aanbod kreeg moest hij dat afslaan van Jeroen omdat Albert verloren stond. Tot Jeroens verbazing moest hij echter toegeven dat Albert helemaal niet meer verloren stond omdat Albert zijn enige kans op tegenspel gebruikte, zijn tegenstander volkomen onhandig reageerde en twee verbonden vrijpionnen op de derde rij toeliet! Het scheen toen nog even remise te zijn geweest maar de tegenstander van Albert kon de omschakeling niet maken en liet toe dat Albert ging promoveren. (1-0)

Daarmee mocht Ad het remiseaanbod aannemen. Het was nog wel erg complex. Het zag er even erg goed uit nadat Ad een paard op d6 kon positioneren maar zwart had wel tegenspel op de koningsvleugel. Ondanks dat de dames eraf waren was het erg gevaarlijk voor beide partijen. (1,5-0,5)

Ook Rik kreeg een remiseaanbod nadat hij O-O had gespeeld. Normaal misschien niet zo’n controversiële zet maar in een stelling met een zwarte pion op h4 zou het erg gevaarlijk kunnen worden. Bovendien had wit het loperpaar. Hoewel het centrum gesloten was is dat toch vaak een voordeel. Bovendien had wit meer ruimte. Rik nam het maar aan. (2-1)

Jeroen wist zijn tegenstander positioneel te kraken. Wit had een geïsoleerde dame-pion. Hij had torenruil (thematisch?) uit de weg kunnen gaan en een plan met a5-a4 en b5-b4 kunnen spelen maar koos voor torenruil omdat daarmee Lc1 slecht werd door het zwarte paard op c4. Het eindspel speelde wit onhandig. Waarschijnlijk onderschatte hij de zwarte kansen want Jeroen verbeterde langzaam zijn stelling. Het zwarte ruimtevoordeel op de koningsvleugel bleek uiteindelijk beslissend; er ging een pion of wat verloren in het eindspel met alleen nog maar een paar lichte stukken. (3-1)

Daarmee zag het er erg goed uit: Jochem stond goed en extra remise moest wel ergens te halen zijn.

Hans wist knap van de sterke Remco Sprangers te winnen. Hij kreeg een thematische stelling op het bord met de “hangende pionnen”. Remco sloeg de pion op c3: dat was misschien wel goed maar het was hoe dan ook gevaarlijk. In de resulterende complicaties wist Hans een mataanval op te zetten die beslissend was. Daarmee bereikt Hans de monsterscore van vijf uit vijf dit seizoen. (4-1)

Walter speelde het heel praktisch. Hij kwam minder te staan nadat hij een zijvariant in de opening koos en besloot dan maar een kwaliteitsoffer te spelen. Hij kreeg ook nog een pion erbij dus de materiële achterstand was maar klein. De resulterende activiteit van de stukken was veel belangrijker. Zwart begon achteruit te schaken en Walter kwam heel goed te staan. Zijn aanval werd gevaarlijk en de verzwakking van de zwarte velden bleek te ernstig. (5-1)

Jochem kwam na zijn openingsperikelen heel goed te staan. Hoewel hij wel veel tijd nodig had kwam er wel theorie op het bord. De opmars h2-h4 werd ten onrechte genegeerd door zwart en er volgde h2-h4-h5-h6xg7 en de zwarte koningsvleugel werd zwak. Het middenspel ging allemaal goed en wit bereikte een zeer goede stelling. Hierna speelde Jochem het wat minder handig en bereikte een eindspel met loper en paard tegen twee paarden. Op het bord houden van torens was te verkiezen maar Jochem wees die optie vanwege het zien van wat spoken af. Het eindspel was nog steeds zeer goed maar het uitmelken zou lang kunnen gaan duren met veel gemanoeuvreer. Toen zwart echter na tien minuten nadenken Pc8?? speelde viel Lf5 de beide paarden op c8 en g4 aan en kon zwart direct opgeven. (6-1)

Bas had weer een zware taak om remise te maken tegen Wilbert Schreurs. Wit had lange tijd een voordeeltje maar dat was nooit beslissend. Bas kreeg de keuze: een dubbeltoreneindspel met een minuspion of een kwaliteitsoffer met alle pionnen op de damevleugel geruild. Dit leek op een vesting uit te draaien gezien de geringe hoeveelheid pionnen. Wit probeerde nog wel van alles. Na het ruilen van een paar torens werd het de toeschouwers duidelijk dat er te weinig pionnen op het bord stonden. De enige mogelijkheid zou zijn om op een goed gekozen moment de kwaliteit terug te offeren. Bas wist echter zijn koning te activeren en die gelegenheid kwam niet. Wit zag na een tijd de hopeloosheid van zijn taak in en berustte in remise. (6,5-1,5)

Met deze eclatante overwinning op een van de sterkere teams in de klasse kunnen de ogen naar boven gericht worden. Op nummer één staat De Stukkenjagers 4 die maar één verliespunt hebben. Op papier horen zij niet tot de sterkste teams maar ze doen het verrassend goed. De volgende ronde spelen we thuis tegen rodelantaarndrager De Baronie 2. Zij zijn ook qua ratings het zwakste team dus we moeten een goede kans maken om dan weer te winnen.

Jochem Berndsen

Waalwijk 1

Eindhoven 2

Sprangers , R. (Remco) 2236 Hurk van den, J.P.A.M. (Hans) 1965 0 – 1
Schreurs , W. (Wilbert) 2101 Friesen , B. (Bas) 1965 ½ – ½
Liefrink , F. (Feike) 2068 Berndsen , J.F. (Jochem) 1936 0 – 1
Dijk van, S. (Sander) 1907 Put van de, J.W.P. (Jeroen) 2041 0 – 1
Pol , N.F. (Nico) 1839 Anema , W.J. (Walter) 1934 0 – 1
Sinnige , H. (Hans) 1827 Coenen , A.P. (Albert) 1816 0 – 1
Prins , R.E. (Robert) 1678 Rijsewijk van, A. (Ad) 1817 ½ – ½
Waeterschoodt , R. (Richard) 1822 Weij van der, H. (Rik) 1829 ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1935 Gemiddelde Rating: 1913 1½-6½