Verslag ronde 2

NBSB-beker A:    De Kentering – Eindhoven

Onze eerste bekermatch mochten we uit spelen tegen de Kentering. Dat bleek zwaar tafelen.
Ik speelde met wit tegen Stan Heijmans. Er kwam een klassieker op het bord: gesloten Spaans. Na 12 zetten was ik uit mijn theorie en stond er alleen voor. Het beloofde een lange manoeuvreerpartij te worden, totdat ik me liet verleiden tot een riskant 18.g4? Zwart reageerde in eerste instantie goed en verzamelde loper en dame rond mijn koning. Ik stond gedrongen, maar solide. Na 23 .. f5? met de bedoeling mijn koningsstelling verder te kraken miste ik een kans het initiatief te grijpen: het openen van de e-lijn met allerlei dreigingen om binnen te vallen. In plaats daarvan speelde ik passief 24. f3?? waarna het snel uit was. Een niet zo smakelijk begin.

Gelukkig ging het beter met Dennis tegen Mark Smits op bord 4. Ze voeren allebei al snel in onbekende wateren. Het was rustig ontwikkelen, centrum bespelen en velden op een normale manieren bezetten of betwisten. Mark koos voor een lange rochade, waarop Dennis direct ..b5 antwoordde. Met zijn volgende zet liet Mark, om spel te krijgen op de koningsvleugel, een pion ongedekt op e4. Met een stukoffer kreeg wit nog wat spel tegen de zwarte koning die nog in het centrum stond. Na secuur spelen, kon Dennis kort rokeren. Nadat zijn stukken beter gecoördineerd waren, was de winst een kwestie van tijd. Een lekkere winst!

Kiran speelde een knotsgekke partij vanuit een Larsen-Nimzowitsch aanval met wit. De kansen golfden op en neer, waarbij zwart steeds de beste kansen had. Op een gegeven moment leek het compleet uit, maar zwart vond de winst niet en overzag uiteindelijk mat in 1. Dat smaakt naar meer.

Het toetje was voor Jan. Na een gecompliceerde partij met wisselende kansen had Jan af weten te wikkelen naar een eindspel van paard tegen slechte loper bij betere pionnenstelling. Objectief gezien was de stelling remise. Echter, de klok tikt, en wit heeft weinig tijd (en ook geen increment om hem te helpen). Daarbij moet wit meer opletten op een rondspringend paard dan zwart op een loper die toch weinig kan. Op zet 50 ging het mis.

 

Nico Schellingerhout

 

Ronde 2

De Kentering

Eindhoven

   
Heijmans, S.H.H. (Stan) 2002 Schellingerhout, N. (Nico) 1888 z-w 1 – 0
Bruggeman, D.A.G. (David) 1820 Toorman, J. (Jan) 1883 w-z 0 – 1
Seuter, L. (Luc) 1676 Anginthaya, K. (Kiran) 1753 z-w 0 – 1
Smits, J.C. (Marc) 1516 Kuijk van, D.G.C.M. (Dennis) 1738 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1754 Gemiddelde Rating: 1816   1-3