Verslag ronde 5

 

HSC 3 – ESV 4

Laat ik beginnen met iets te vertellen wat eigenlijk geheim had moeten blijven, maar dat ik niet langer in de doofpot kan stoppen.
Een tijdje geleden hadden we Helmond €470,- betaald met het verzoek om deze wedstrijd door ons te laten winnen. Helmond beweerde echter slechts €125,- te hebben ontvangen. Gelukkig had een van ons het bonnetje nog in de binnenzak. Daarmee konden wij voorkomen dat zij de boel Opstelten zetten en Teevens dat de overwinning in gevaar kwam. Er was immers niks mis met die deal: wij schaken met ziel en zaligheid en doen dat niet voor eigen belang maar voor volk en vaderland. Die laatste term is behoudens beladen teevens dom en neem ik bij deze terug. Dit alles speelde alweer een tijdje geleden. Tot nu toe spraken wij in bedekte termen over ‘case H’. U weet nu dat wij daarmee Helman bedoelden. Genoeg over het verleden. Laten wij overgaan tot de actualiteit.

Flip was binnen een uur klaar met Mario Adriaans. Hij kwam goed uit de opening, waarbij Mario zich wat ongemakkelijk voelde. Hij viel Flips’ loper op f4 aan met een loper op d6. Nadat  die zijn loper dekte met Dd2 wilde hij kennelijk de druk opvoeren met h6.Dat werd echter direct zijn ondergang. Na Lxh6, gxh6 en Dxh6 was het in feite meteen uit. Anderhalf uur later tekende Luca de 2-0 aan (Het slot van de partij van Luca staat op de pagina ‘Partijen’)  al snel gevolgd door een remise voor Peter aan het eerste bord. Karel stond intussen een kwaliteit achter, Hans een pion voor. Ton had een paard en vier pionnen tegen een paard en drie pionnen.

We wonnen van Helmond maar aan mij heeft het niet gelegen.
Mijn tegenstander was kennelijk niet goed op de hoogte van de deal en deed zijn best om te winnen. Ik vertrouwde er te lang op dat zijn teamleider hem wel ingelicht zou hebben en begon pas serieus te schaken toen het te laat was. Een voorbeeld: Wit had een pion op a2, b2 en c2 en speelde Tad1. Ik bedacht mij geen moment en sloeg toe: Lxa2! Na ..b3 veranderde ik het uitroepteken op mijn notatieformulier in een vraagteken en ruilde mijn loper voor twee pionnen. Kan het erger? Jawel. Om orde op zaken te stellen ging ik op jacht naar de loper van wit. Geholpen door wat witte pionnen die haar in de weg stonden en een reeks toevalligheden sloot ik het ding in. Juist op dat moment, viel mijn tegenstander mijn dame aan met een ongedekte pion? Ik bedacht mij geen moment en sloeg toe: weg met dat ding! Had ik mij wel een moment bedacht nou dan had ik toch maar liever de loper geslagen waar het om ging. Gemeenschappelijke factor: Ik bedacht mij geen moment. Daar kom je niet ver mee, zoals u weet. Overigens ere wie ere toekomt: de partij werd besloten door een fraaie combinatie waarbij een torenoffer de weg naar de achterlijn vrijmaakte voor een pion. Tijd om eens rond te gaan kijken en de stand te bestuderen. Het was 1½ – 3½ met Ton, Paul en mijzelf nog aan zet. Om hen niet nog meer onder druk te zetten speelde ik door tot de veertigste zet en rekte wat tijd.

Karel verloor overigens maar Hans won gedegen.

Het lukte Ton via een geaccepteerd damegambiet snel uit het openingsrepertoire te zijn. Er ontstond wel een scherpe stelling die alle kanten op kon. Hij hield vast aan de dame vleugel en zag op een gegeven moment dat hij óf een paard voor twee verbonden vrijpionnen moest geven óf een stelling zou krijgen waarbij de tegenstander alle initiatieven had. Hij koos voor het eerste en bouwde snel de druk met zijn vrijpionnen op. Alles behalve zijn koning werd naar de damevleugel gezogen. Op een gegeven moment speelde wit onnauwkeurig en kon hij voordelig afruilen. Hierbij gingen bijna alle stukken van het bord. Ze hadden ieder alleen koning en paard en Ton verder vijf pionnen, terwijl zijn tegenstander nog vier pionnen had. Maar het doorslaggevende was dat de witte koning en het paard op de damevleugel stonden en daarmee de pionnen op de koningsvleugel totaal ongedekt waren. Verder ging er een tempo verloren met het opruimen van Tons’ plus pion op de damevleugel. Kortom de vier witte pionnen konden van het bord geveegd worden. Hierbij verloor Ton wel zijn paard. Dus eigenlijk heeft hij twee paarden voor zes pionnen gegeven. De vier pionnen van Ton waren verbonden zodat het volgens mij wel goed moest aflopen. Aldus besliste een strategiefout de wedstrijd.
Toen zijn h-pion onvermijdelijk ging promoveren werd het echt tijd voor mij om op te geven. Flip was voor twee uur klaar en heeft dus vier uur moeten wachten voordat hij het wedstrijdformulier kon ondertekenen met gelukkig wel nipte winst voor ons. Paul aan bord acht verloor zijn pionneneindspel maar Ton had het winnende punt toen al binnengehaald. 3½ – 4½
Ton heeft zodoende wel een trend doorbroken: Of hij pakte punten, of het team. Kniesoor die daar over zal mopperen.

Daarmee staan we op een gedeelde tweede plaats! Het is tamelijk spannend:
Nuenen staat bovenaan met 8 matchpunten. Daarna volgen vier teams met 5 matchpunten: Vianen (22), De Combinatie (20), Deurne en Eindhoven met 16½ bordpunt. Vianen en De Combinatie hebben echter een ronde meer gespeeld! Volgende ronde tegen onze naaste concurrent Deurne, laatste ronde uit tegen Vianen.

Ron van Hoogstraaten

 

Klasse 2D; Ronde: 5; Datum: za 2015-03-07
 
HSC 3
 
 
Eindhoven 4
 
 
1.
Robinson,R.(Roland)
1773
Roozemond,P.(Peter)
1753
½
½
2.
Rutten,J.P.A.M.(Joost)
1708
Troisi,L.(Luca)
0
1
3.
Donk van de,R.(Roel)
1690
Jeurissen,K.G.M.(Karel)
1620
1
0
4.
Bakels,R.(Rob)
1650
Hoogstraten van,R.J.M.(Ron)
1562
1
0
5.
Vossen,J.(Jan)
1619
Reusink,J.G.(Hans)
1555
0
1
6.
Aa van der,C.(Chris)
1439
Storcken,A.J.A.(Ton)
1485
0
1
7.
Adriaans,M.J.K.M.(Mario)
1434
Stomps,B.W.P.(Flip)
1495
0
1
8.
Labriaire,M.(Millo)
1352
Schaffer,P.H.M.J.(Paul)
1362
1
0

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *