Verslag ronde 1

Een goede start voor het tweede.

Het tweede team van Eindhoven heeft zijn eerste wedstrijd, na de degradatie van vorig jaar, met ruime cijfers gewonnen. Na zo’n 40 minuten spelen stonden we eigenlijk al met 2-0 nul voor. Jeroen wist toen na een belletje van de teamleider van Check mate dat zijn tegenstander niet zou komen opdagen.

Philippe kwam echter dezelfde tijd een stuk voor. De batterij van een lopen op d2, een paard op c3 en de zwarte dame op b4 kon prima worden gebruikt door Pb5, c7 x a8. ( voor de analyse aardig om te kijken wat er na Dxb2 en Lc3 zou zijn gebeurd, dame winst? )Hoewel zijn tegenstander nog wat tegensputterde was het toch een snel punt, hoewel Jeroen er toch als eerste met het punt vandoor ging.

Na twee uur spelen hadden op alle overige borden een overwicht of waren we ieder geval niet in de problemen.

Omdat ik traditie getrouw zelf weer de langste partij had heb ik van twee partijen niet veel gezien. Jan Toorman en Hans van de Hurk werden hier het slachtoffer van. Jan haalde een belangrijk punt binnen die het zeker maakte dat we de match wonnen.

Bas kreeg een interessante combinatie tegen waar zijn tegenstander lang over nadacht maar niet kon vermijden dat hij hierdoor in een moeilijk eindspel terecht kwam. Na Loper maal h7 kon Bas met een tussenzet Pf2 schaak een versplinterde konings stelling afdwingen. Het leek erop dat dit met secuur spel te winnen zou moeten zijn maar helaas verzande het in remise.

De partij van Frits kreeg een onverwachte wending toen zijn tegenstander een lopen offerde op h4 en een hopeloze koningsaanval startte. Deze aanval had maximaal 2 pionnen moeten opleveren maar speelde Frits helaas zo voorzichtig dat hij er ook de e6 pion bij cadeau deed. Ph7 als verdedigende zet is vaak sterk maar hier had de manoeuvre De7, Dg7 alle gevaar ontzenuwt. Uiteindelijk ging Frits voor remise iets wat voor het team resultaat niet verkeerd was.

Op bord twee speelde Hans heel soepel zijn tegenstander weg, won een pion en had een technisch eindspel waar je zou verwachten dat Hans het punt zou ophalen. Zijn tegensstander Eric Schouten activeerde zijn koning en probeerde met dat ruimte voordeel het Hans moeilijk te maken. Iets wat helaas lukte en ook deze partij verzande in remise.

Mijn eigen partij was een niemand dalletje tussen iemand die wilde winnen en een tegenstander die teveel op remise speelde. Ik kreeg 4x remise aangeboden in een stelling die inderdaad gelijk was maar wit niets deed behalve veel tijd verbruiken. Na het vierde remise aanbod op de 38e zet met op de klok nog maar 3 minuten, kon mijn gedekte vrij pion op c4 een vorkje maken op c3 en een stuk in de doos doen. Hierna was de gesloten stelling met een stuk meer nog wel een puzzeltje maar het punt werd binnengehaald met een schijnoffer dat mat of de dame opleverde.

Dirk Bergmans - Robert Klomp na zet 38 van wit.

Dirk Bergmans – Robert Klomp na zet 38 van wit.

Al met al een goed begin al moeten we uit kijken dat we niet zoals in de afgelopen jaar teveel goede stellingen niet winnen, waardoor we het ons zelf te moeilijk maken met de terugkeer naar de derde klasse. Hoewel iets zwakker dan vorig jaar zijn we toch de favoriet om kampioen te worden

Robert Klomp

 

T Eindhoven 2 2000 Checkmate 1 1789 6 2
1. Robert Klomp 2048 Dirk Bergmans 1854 1 0
2. Hans Bosscher 2074 Eric Schouten 1980 ½ ½
3. Jeroen van de Put 2030 Jimmy Geboers 1805 1 0 Regl.
4. Jan Toorman 2001 Raimund van Alphen 1907 1 0
5. Bas Friesen 1942 Marc Cluyts 1884 ½ ½
6. Hans van den Hurk 1995 Michel van de Klundert 1649 ½ ½
7. Frits Schalij 1986 Mat Hornix 1748 ½ ½
8. Philippe Blankert 1927 Harm Janssen 1488 1 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *