Verslag ronde 8

In Koppen

Op ongeveer twee-derde van de wedstrijd Gardé – Eindhoven 2 vroeg Jeroen of ik het verslag wilde schrijven. ‘Ja natuurlijk’. Ik was toch al klaar en ik vind het leuk verslagjes te schrijven. Met nog meer belangstelling volgde ik de partijen, spiedend waar memorabele zaken gebeurden, broedend op hoe dat te verwoorden. Ondertussen schoten allerlei one-liners door mijn hoofd die als kop zouden kunnen dienen. Want dat is nog één van de leukste dingen van een verslagje maken: een mooie kop verzinnen. Een kop die in een paar woorden de kern van het verslag raakt zonder alles te verraden, die uitnodigend is om te beginnen met lezen, en het liefst op meerder manieren geïnterpreteerd kan worden. En omdat ik soms moeilijk kan kiezen besloot ik het hele verslag op te hangen aan een aantal koppen. Een verslag In Koppen dus. Niet een verslag voor het inkoppen dus, en ook niet een verslag dat kop-voor-kop onze prestaties naloopt.

En om jullie smaak een beetje te leren kennen, wil ik vragen om reacties: welke kop vond je het leukst? Ik lees het graag terug op onze website.

Titanenstrijd eindigt onbeslist

Een beetje clichékop naar mijn smaak. Het geeft meteen weg dat de wedstrijd in 4-4 is geëindigd en roept weinig spanning op.

Maar ik begin ermee om de setting even te schetsen, en daarmee het belang van de wedstrijd. In onze poule 4I stonden we op kop met 12 matchpunten. Achter ons drie teams met 10 punten, Venlo 2 en Zuid-Limburg 5 die wel zouden winnen (en dat inderdaad ook deden) en Gardé waar wij deze middag onze krachten mee gingen meten. Het toeval wil verder dat deze vier teams in de laatste ronde elkaar onderling gaan bestrijden. Deze wedstrijd was dus uiterst cruciaal om een goede uitgangspositie te veroveren. Winst zou heel mooi zijn, een gelijkspel acceptabel. Een eventueel verlies daarentegen kon wel eens de bijl aan de wortel zijn van ons verder prima seizoen. Het werd dus een gelijkspel en de consequenties daarvan schets ik aan het eind. Eerst maar eens kijken hoe dit gelijke spel tot stand kwam.

Held Hans van den Hurk houdt hoop levend

Ik houd van allitererende koppen. Bovendien verdient Hans het om volop in het zonnetje gezet te worden.

We staan met 3,5 – 2,5 achter als Hans in tijdnood vraag: ‘wat moet ik doen’. ‘Winnen’ is mijn gedecideerde antwoord. Hans zucht even, glimlacht dan en zet zich aan zijn lastige taak eerst de tijdnood door te komen en daarna een winstplan te bedenken. Als dat er al is. Dat de enige andere partij die nog bezig is winst oplevert is nagenoeg uitgesloten.

Hans geeft een paar schaakjes en na het vierde schaakje verschiet ik bijna van kleur. Volgens mij kan wit remise claimen (drie keer dezelfde stelling). Ik kijk naar Bas die het ook ziet. Maar Hans’ tegenstander gelukkig niet, die speelt zijn koning, waarna Hans nog een schaakje geeft, tot mijn opluchting op een ander veld.

Dan is de tijdnood voorbij. Je bent als Eindhovenaar geneigd de stelling in het voordeel van Hans te beoordelen, maar of Fritz dat ook vindt weet ik niet zeker. In ieder geval heeft Hans een ver opgerukte vrijpion (op a3), staat zijn dame actief centraal op d5 en is de witte koningsstelling wat tochtig. Daarentegen heeft wit een dame die heerst over de e-lijn en vooral een machtige loper op a1 die de hele diagonaal bestrijkt. De zwarte koning wacht bibberend af tot de witte lange loper in actie komt en instrueert zijn cavalerie hem niet in de steek te laten.

Toch zet Hans zijn paarden aan het werk. Na enkele zetten staat er één op e6 waar het beest het zwakke punt g7 verdedigt, de e-lijn onderbreekt èn bovendien naar d4 dreigt te springen om vandaar de lange diagonaal te onderbreken en tegelijk te dreigen de witte koning te belagen. Tijd om een tweede dreiging te creëren. Hans speelt onverschrokken h5-h4 en wit heeft niet beter dan met gxh4 te slaan. Na Ph5 heeft zwart nu echte dreigingen in de stelling geweven. Dan voelt de witspeler dat het mis dreigt te gaan. Hij biedt dameruil aan, wat Hans eigenlijk niet kan ontwijken. Weliswaar staat het eindspel na Phxf4, Dxd5, Pxd5 goed, maar winst is nog een lange weg, en zeker niet zeker. Maar … tot verbijstering van heel Soerendonk en omstreken ruilt wit de dames niet na Hans’ Phxf4. De ontknoping is dan eigenlijk ontnuchterend prozaïsch. Na Df3 is er plotseling geen houden meer aan en moegestreden geeft wit meteen op.

Ik beloof: de overige partijen zal ik minder uitgebreid behandelen, maar dit was een werkelijk spectaculaire ontknoping met geweldig spel van Hans.

Ter illustratie (red.)

Kop-staart crash bijna fataal

Leuke kop, hè?

Borden 1 en 8 gingen verloren. Albert op 8 speelde een goede partij waarin hij duidelijk voordeel verwierf maar helaas – en naar eigen zeggen, ik heb het niet gezien – in één zet alles bedierf door een stuk cadeau te doen. Hans B op bord 1 overkwam iets vergelijkbaars. Ook hij speelde een goede partij, kwam een fijne vrije a-pion voor en Jeroen kwalificeerde het zelfs als ‘het werk is gedaan’. Niet dus, Hans liet zijn dame insluiten, wat hem uiteindelijk een stuk kostte en kon ook opgeven.

Zwartspelers spelen onderling remise

Echt een kop waardoor je op het verkeerde been wordt gezet. Het lijkt een normaal zinnetje, maar het kan helemaal niet. En toch klopt het.

Elk team heeft zijn spelers met voorkeur voor een kleur. Bij ons speelt Bas altijd met zwart (en heel vaak remise), bij Gardé blijken Jan Broekhuis en Albert-Jan Blank die kleurvoorkeur te hebben. Om de tegenstander een beetje te verrassen had Bas dit keer wit gekregen. En trof hij Blank met zwart (persoonlijk zie ik dat ook als een woordgrapje). Het leek me dat Bas het voortreffelijk deed en mooie kansen had vanwege de druk die hij op pion c7 uitoefende, maar zijn tegenstander wist zich te bevrijden waarna Bas tevreden was met remise.

Dankzij Van de Put niet in de put

Mwah, dit soort woordspelinkjes kunnen leuk zijn, maar dan moeten ze wel echt scherp zijn. Persoonlijk vind ik deze minder geslaagd.

Niettemin. Jeroen is de rots in de branding dit seizoen, de onverschrokken teamleider, de captain die keer op keer zijn team op sleeptouw neemt en zelf het goede voorbeeld geeft. Zes keer trad hij inmiddels aan en zes keer wist hij het punt binnen te halen. Wit, zwart maakt niet uit. Sterke of zwakke tegenstander: iedereen gaat voor de bijl. Als geen ander houdt Jeroen het team op de been en – inderdaad – ook nu weer wist hij de sterkste Gardiaan, Geert Gabriels, zeer overtuigend te verslaan. En snel! Ook dat is fijn, want met een voorsprong op het scorebord is het toch net wat fijner spelen. Zijn officiële TPR is 2281, zijn waarde voor het team is niet in een getal uit te drukken. (PS Jeroen: mag ik de volgende keer wit?).

(Te) veel remises kosten bijna de kop

Niet onaardig vind ik zelf. Er werden inderdaad nogal wat remises genoteerd en het koste ons zowel figuurlijk (we verloren bijna de wedstrijd) als letterlijk bijna de kop: bij een nederlaag had concurrent Venlo de koppositie op bordpunten overgenomen.

Naast Bas speelden Jochem, Jan en ikzelf remise. Jochem leek in een Orthodox Damegambiet een prettige stelling te krijgen met een sterk loperpaar, maar zwart hield gewoon zijn tijdelijk extra pionnetje op c4 vast; en dat zal niet Jochems bedoeling zijn geweest. Meer dan remise zat er vervolgens niet in.

Ikzelf kreeg geen vat op de stelling na een traditionele Schotse opening. Toen mijn tegenstander ook nog eens begon alle zware stukken af te ruilen was de muziek uit de stelling en moest ik berusten in remise.

Jan speelde de opening erg sterk en leek er met materiaalwinst vandoor te gaan. Dat bleek een misrekening waarna zwart langzaam maar zeker het heft in handen nam. Jan speelde het niet op zijn scherpst, zwart viel over de a-lijn binnen op de tweede rij, kwam met zijn witveldige loper op de lange diagonaal en alles bij elkaar pakten zich donkere wolken samen boven het hoofd van onze nestor. Maar op het moment dat zwart beslissend voordeel leek te kunnen krijgen herpakte onze man zich, vlocht wat trucjes in de stelling die zwart weliswaar ontweek, maar blijkbaar hem zo aan het twijfelen hadden gebracht dat hij de laatste toren afruilde waarna het ongelijke loper-eindspel terecht remise werd gegeven.

Tweede team maakt zich op voor zinderende finale

Beetje bombastisch, maar vooruit: het is wel zo en misschien zet dit het team nog wat meer op scherp. En kunnen we rekenen op massa’s Eindhoven supporters.

We staan dus nog steeds op kop. En we hebben het in eigen hand. Een overwinning op Zuid-Limburg in de laatste ronde geeft ons het kampioenschap. Een gelijkspel staat garant voor een tweede plaats, en betekent het kampioenschap als Venlo niet wint van Gardé. Bij een nederlaag kunnen we alleen nog tweede worden als Gardé wint van Venlo en we de Soerendonkers toch op bordpunten voorblijven.

Eigenlijk geldt voor de andere drie teams ook dat ze moeten winnen om nog iets te bereiken. Voor elk geldt: een overwinning garandeert de tweede plaats, Venlo en Zuid-Limburg kunnen zelfs nog kampioen worden. Gardé kan geen kampioen worden. Venlo is met een gelijkspel altijd tweede.

De kampioen promoveert. En de zeven beste nummers twee uit de 9 vierde klassen ook. Nou heb ik even gekeken, maar het lijkt erop dat de nummer twee uit onze klasse waarschijnlijk niet in dat lijstje voor gaat komen.

Ik denk dat ik wat dat betreft wel met recht een zinderende finale aan mag kondigen.
13 mei thuis!                 (voor cijferfetisjisten: zie hieronder, red.)

Hans Ouwersloot

Ronde: Ronde 8

Garde

Eindhoven 2

Broekhuis, J.M.M. (Jan) 1914 Bosscher, J.K. (Hans) 2015 z-w 1 – 0
Gabriels, G.J.W. (Geert) 2004 Put van de, J.W.P. (Jeroen) 2050 w-z 0 – 1
Blank, A.J.W. (Albert Jan) 1907 Friesen, B. (Bas) 1949 z-w ½ – ½
Dissel, H. (Henk) 1927 Hurk van den, J.P.A.M. (Hans) 1988 w-z 0 – 1
Veerbeek, W. (Wessel) 1788 Berndsen, J.F. (Jochem) 1941 z-w ½ – ½
Winters, C. (Coen) 1828 Ouwersloot, J. (Hans) 1910 w-z ½ – ½
Sonnemans, J. (Jack) 1770 Toorman, J. (Jan) 1947 z-w ½ – ½
Cox, M. (Martijn) 1757 NO 0 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1862 Gemiddelde Rating: 1971 4-4

Een kleine voorbeschouwing over de aanstaande zinderende finale.
Het is precies zoals Hans hierboven beschrijft. Reken maar even mee:

De stand aan kop is nu:    matchpunten (bordpunten)

E 13 (38)
V 12 (43,5)
Z 12 (36)
G 11 (35,5)

In ronde 9 speelt E tegen Z en V tegen G. Scenario 1.1: beide thuisploegen winnen. Scenario 2.2: alle ploegen spelen gelijk. Scenario 3.1: E verliest, V wint. Mutatis mutandis. Er zijn tien mogelijke uitkomsten:

1.1  EVZG     E 15 (42,5 – 46) ; V 14 (48 – 51,5) ; Z 12 (36 – 39,5) ; G 11 (35,5 – 39)
1.2  EVGZ     E 15 (42,5 – 46) ; V 13 (47,5) ; G 12 (39,5) ; Z 12 (36 – 39,5)*
1.3  EGVZ     E 15 (42,5 – 46) ; G 13 (40 – 43,5) ; V 12 (43,5 – 47) ; Z 12 (36 – 39,5)
2.1  VEZG     V 14 (48 – 51,5) ; E 14 (42) ; Z 13 (40) ; G 11 (35,5 – 39)
2.2  EVZG     E 14 (42) ; V 13 (47,5) ; Z 13 (40) ; G 12 (39,5)
2.3  EGZV     E 14 (42) ; G 13 (40 – 43,5) ; Z 13 (40) ; V 12 (43,5 – 47)*
3.1  VZEG     V 14 (48 – 51,5) ; Z 14 (40,5 – 44) ; E 13 (38 – 41,5) ; G 11 (35,5 – 39)
3.2  ZVEG     Z 14 (40,5 – 44) ; V 13 (47,5) ; E 13 (38 – 41,5) ; G 12 (39,5)
3.3  ZGEV     Z 14 (40,5 – 44) ; G 13 (40 – 43,5) ; E 13 (38 – 41,5) ; V 12 (43,5 – 47)**
3.3  ZEGV     Z 14 (40,5 – 44) ; E 13 (38 – 41,5) ; G 13 (40 – 43,5) ; V 12 (43,5 – 47)**

* G won eerder van Z.
** G kan E nog inhalen op bordpunten.