Verslag ronde 1

“Tilburg: je bent er!”

Nou, wij waren blij dat we weer weg mochten. Met Jos op bord 1, Albert op 2, Peter op 3 en tevens vervangend teamleider (misschien ging het daar mis), en Dennis op 4 leken we een op papier sterk team te hebben. Helaas stelde de Tilburgers hier een nog sterker team tegenover.

Dennis was de eerste die moest capituleren. Na al vroeg in de partij een loperoffer op f7 tegen te hebben gekregen wist hij zich nog lang als een leeuw te verdedigen. Helaas bleek uiteindelijk zijn koning toch te veel in de vuurlinie te staan van de actieve stukken van wit, en ging het toch nog mis.

Ik kreeg al binnen twee uur via Jos te horen dat Albert graag de handdoek in de ring wilde gooien omdat hij er geen heil meer in zag. Als goede vervangende teamleider heb ik dit uiteraard uitdrukkelijk verboden, maar Albert’s tegenstander maakte geen fouten en ook hier ging het punt naar het thuisspelende team.

Ikzelf kwam in een interessante gebalanceerde dame-Indische stelling terecht. Na wat geruil in het centrum kreeg mijn tegenstander de kans om mijn vooruitgeschoven pion op d5 onder vuur te nemen, waarna ik passief in de verdediging gedrukt ging worden. Ik besefte dat ik moest winnen om nog enige kans op matchpunten te houden en groef diep om te bedenken wat onze teamleider zou doen. Uiteindelijk pakte ik mijn paard van f5, keek hem diep in de ogen, fluisterde hem toe “Hoppa!” en offerde hem tegen de zwarte g- en h-pionnen.
Helaas, tien zetten later was de droom waarin ik mij waande na mijn briljante offer een nachtmerrie geworden. De zwarte stukken bleken een verdedigende muur waar niet doorheen te breken was en de witte koning stond minstens zo op de tocht als zijn zwarte evenknie. 3-0 dus.

Toen was alleen Jos nog bezig, die mij eerder op de avond glunderend had toegefluisterd dat hij een hele goede stelling had. Zijn tegenstander bleek echter hardnekkig, Jos speelde het niet actief genoeg, en hij verloor tot overmaat van ramp ergens een pionnetje. Gelukkig wist hij het resulterende toreneindspel met ieder een dame, toren, en wat pionnen (Jos dus eentje minder) professioneel remise te houden, waardoor we niet helemaal met lege handen weggingen uit Tilburg.

Peter Roozemond

De Stukkenjagers C 1923 Eindhoven A 1865 ½ wo 30 sep
1. César Becx 2083 Jos Sutmuller 2161 ½ ½
2. Ruud Feelders 1947 Albert Coenen 1781 1 0
3. Arend Jan Meerwijk 1755 Peter Roozemond 1754 1 0
4. Sebastiaan Dijksman 1906 Dennis van Kuijk 1764 1 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *