Verslag ronde 8

Het Eerste: goed bezig.

U mist het verslag van de zevende ronde, ik praat u even bij. In de tweede ronde verloren we van Zuid-Limburg 3, in de zesde van hun vierde; verder wonnen we. In de zevende ronde kregen we de kans om medekoploper Dubbelschaak in te lopen en dat lukte: Bas (speelde steeds ietsje beter dan zijn tegenstander), Oscar (begreep de stelling beter), ondergetekende (kreeg een droompartij met bijna geen tactische verwikkelingen) en Jacob (kon zich juist wel uitleven in tactiek) wonnen. Met een 5-3 overwinning namen we op bordpunten de kop over, naast Dubbelschaak en Zuid-Limburg 4.
Om die koppositie te handhaven was een overwinning op De Drie Torens gewenst en met gemiddeld 131 ratingpunten meer gingen we welgemoed aan de slag. We begonnen met vier remises: Ludo kreeg een perfecte stelling tegen het Konings-Indisch, tenminste als zijn c-pion op c4 had gestaan en niet zoals in de partij op c2. Hij wist een betere structuur te krijgen, maar zwart had voldoende dynamische mogelijkheden: remise. Zelf kreeg ik een gambiet voorgeschoteld waarvan ik eerst dacht dat mijn tegenstander zich vergist had, maar ik kwam er al snel achter dat ik alle zeilen bij moest zetten om zijn grote ontwikkelingsvoorsprong te overleven. Ik was blij toen hij zetherhaling accepteerde.


Oscar bracht een origineel openingsidee (Carlsen deed hetzelfde in een rapid=partij) maar zijn tegenstander bestreed dat niet optimaal: weer een remise. Jan kreeg het Schots tegen; dat werd razend moeilijk, zeker voor de niet-kenners zoals ik. hans en Ludo (en onze Ron!) waren wel op de hoogte en zagen ook hier: remise, de vierde in successie.
Hans zorgde voor de eerste beslissing zijn jeugdige tegenstander hield de stelling zo overzichtelijk mogelijk, maar toch glipte hem een foutje in het eindspel dat hem een pion kostte. Dat werd een waardevolle overwinning: bij zoveel remises tellen de winstpunten zwaar.

Bas zorgde voor de volgende remise: zijn tegenstander bleek prima te begrijpen hoe de Karlsbad-structuur te behandelen. Het viel me trouwens op dat onze tegenstanders theoretisch en strategisch behoorlijk op de hoogte waren. Op de schouders van Alessandro en Jeroen rustte de zware taak om het matchpunt binnen te halen. Dat lukte, maar niet zoals we het verwachtten. In een erg Engelse partij had Alessandro door acties op de damevleugel, in het centrum en op de koningsvleugel duidelijk overwicht verkregen. Maar als je veel ruimte hebt, kan het voor een kwetsbare achterhoede zorgen. in tijdnood lukte het Alessandro niet om daar voldoende op te anticiperen en kon de gehaaide Wilbert Kocken toeslaan.
3 1/2 – 3 1/2 en alles (zoals een eventuele promotie!) hing nu af van Jeroen. hij stond een kwaliteit en 2 pionnen achter in een dameloos middenspel, maar gek genoeg zagen we nog kansen. de witte koning had geen beschutting en Jeroen had 2 razende lopers. Jeroen speelde het zeer gepointeerd: elk tactisch kansje werd benut en na de tijdnoodfase bleek hij de kwaliteit en 3 pionnen heroverd te hebben! Het eindspel voerde hij met vaste hand tot winst.
Onze promotiekansen zijn nu zeer reëel, maar het bord is vierkant.

Jos Sutmuller

Rating
Rating
Leemans, H.M.C.A. (Huub) 1978 Plassche van de, B.J. (Bas) 2322 ½ – ½
Bighelaar van den, J.H.A.M. (Joost) 1987 Torcal Miguel, O. (Oscar) 2117 ½ – ½
Feelders, A.J. (Ad) 1984 Sutmuller, J.M. (Jos) 2090 ½ – ½
Jansen, A.G.J. (Arnoud) 1977 Vosselman, J.M. (Jan) 2072 ½ – ½
Kocken, W.G.R.M. (Wilbert) 2058 Bucchianico Di, A. (Alessandro) 1992 1 – 0
Weel, J.J.M. (Jaap) 1945 Put van de, J.W.P. (Jeroen) 1995 0 – 1
Olree, A. (Alex) 1895 Tolhuizen, L. (Ludo) 1996 ½ – ½
Gallé, K. (Koen) 1663 Bosscher, J.K. (Hans) 1954 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1936 Gemiddelde Rating: 2067 3½-4½