Verslag ronde 1

ESV4 – ESV3   De Lievendaal   7 oktober 2023

Helaas ingedeeld in een poule met ons derde elftal. Niet omdat wij, behalve op het bord, elkaar bestrijden, maar omdat het leuker is om extern ook tegen externe teams te spelen. Maar het is niet anders. Zonder onze eerste bordspeler Ethan zijn we qua rating gemiddeld 200 punten minder en gaf ik ons niet veel kans. Maar ons best doen en strijden voor een goed resultaat en sowieso een leuke partij spelen, dat kan altijd.

Met de bovenstaande beschouwing in het hoofd was ik verrast te zien dat bord 8 al snel verlaten was. Gelukkig was Oscar er nog wel om te vertellen dat hij van zijn tegenstander de ruimte kreeg en dat je dat bij hem niet moet doen. Hij overrompelde zijn tegenstander en won. 1-0 voor !

Even later zag ik naast mij dat Loek tegen Ron een blunder maakte. Schaak tegen met de loper die tegelijk zijn dame aanviel en als de dame de loper zou slaan, meteen mat op g7 omdat de dame dat veld niet meer dekte. 2-0 voor: onverwachte weelde.

Ikzelf kwam met zwart behoorlijk uit de opening. Ik had wat meer ruimte. Ik besloot de stelling te openen, kreeg het loperpaar, maar wit zijn andere loper kreeg wel meer ruimte en wit kreeg een overwicht op mijn koningsvleugel. Ik dacht met een lopermanoeuvre dat te pareren, maar zag een tegenzet over het hoofd en tevens dat ik in een matnet verstrikt raakte. 2-1.

Flip speelde met wit tegen Dennis van Kuijk. Hij kwam goed uit de opening. Dennis speelde erg defensief waardoor Flip meer ruimte had. Op de zetten 14,15 en 16 werden er pionnen en stukken geruild maar op zet 17, geen moelijke situatie, werd zijn dame gepend door een loper en had verder spelen eigenlijk geen zin meer. Vanwege de competitie nog een aantal zetten doorgespeeld, maar helaas. 2-2.

Op bord 1 speelde Freek met zwart een zeer verdienstelijke remise tegen Jan Toorman. 2½ – 2½ . In het verslag van ESV 3 daarover meer.

Op bord 2 troffen Elysia en Ivan elkaar, geen onbekenden voor elkaar. Ivan trok hier aan het langste eind 2½ – 3½ .Ook daarover meer in het verslag van het derde. 

Op bord 7 speelde Paul Schaffer een verdienstelijke partij tegen Eugen Burlea, afkomstig uit Moldavië met een ELO rating van 1800! Nou dan denk je wel even wat langer na bij de eerste zetten. Paul had zwart en begon dus voorzichtig na zijn opening met Pf3. Hij doorzag wel zijn “valletjes” maar door dreiging op de koningsvleugel kon hij daar niet rokeren, en pas op de zeventiende zet was een lange rokade mogelijk. Eugen kwam een pion voor en door een foutje van hem verloor hij een loper tegen 2 pionnen. Maar ondanks Pauls hoop op een remise, met een loper tegen 3 pionnen, stond hij wel bijna een half uur achter in tijd! Wat uiteindelijk betekende dat hij de partij verloor. Wel had hij een goed gevoel over zijn spel tegen een 1800 speler, zo’n 550 punten verschil. 2½ – 4½ . Helaas dus al verloren na een bliksemstart (zijn hardlopers doodlopers ?)

De enig overgebleven partij was van Nirupa met zwart tegen Arda Çayönlü. Nirupa speelde een prima partij. In het middelspel offerde Arda een paard. Nirupa liet zien dat dat een verkeerde keus was. Zij vervolgde prima, ruilde de laatste torens, won nog een pion en kwam daarmee in een eindspel met wit (Arda) alleen een loper en zwart (Nirupa) loper, paard en pion. Nirupa manoeuvreerde zodanig dat wit zijn loper voor de vrijpion moest geven. Knap maakte Nirupa het af door met paard en loper de witte koning naar de goede (loper) hoek te drijven en mat te geven. Chapeau ! (zie partij).

Nirupa flikt het! Arda erkent zijn meerdere.

Uiteindelijk met een minimaal verschil van 3½ – 4½ verloren. Geen schande !

In het verslag van het derde lees ik dat zij voor het eerst meemaakten dat zij als uitspelende partij geen drankje van ons kregen. Jan, ik beloof je, we houden ons kruit droog. Als jullie kampioen worden, ik heb begrepen dat jullie aspiraties hebben, zal ik je een fles champagne open knallen en zorgen dat je niet droog blijft !

Ewout Snoeck