Verslag ronde 7

Kemppion 1 – Eindhoven 3      4½ – 3½

We begonnen met een verwachtte 1-0 voorsprong.
Dennis had vooruit gespeeld op bord 6 tegen Piet Roos een speler uit het 2e team. Ik was voorzichtig in mijn mening en durfde geen uitslag te voorspellen, ik wist dat we het moeilijk zouden krijgen.

Op bord 1 speelde Nico tegen Walter Smits remise, er kwam een draak op het bord. (verslag Nico:) Ik rokeerde niet, waarna het een positionele partij werd. Langzaam begon ik zwart in te snoeren, maar ik kon geen duidelijke voortzetting vinden. Gezien de tussenstand besloot ik voor een kwaliteitswinst tegen een sterke pion te gaan. Ik maakte een foutje en kwam minder te staan, zwart had aan remise genoeg voor de teamoverwinning, ik kon niets anders als dit te accepteren.

Bord 2: Arno Eliens – Loek van Rey   1 – 0
Spaanse opening 1.e4 e5  2.Pf3 Pc6  3.Lb5 a6  4.Lc6  dc6: Nu speelde wit d4.
Ik dacht toen met Lg4 een pion te kunnen offeren in ruil voor enige ontwikkelings-voorsprong. Dit viel echter tegen, wit ruilde alles af en ik bleef een pion achter zitten.
In het paardeindspel verloor ik nog een pion en toen hield ik het voor gezien.

Bord 3: Peter Bouma – Wim van de Vondervoort   0 – 1
Na 1.e4 g6 mocht ik meteen na gaan denken, want deze opening behoort niet tot mijn standaard repertoire. Ik kwam desondanks toch redelijk uit de opening. Ik kreeg het loperpaar en had met c3-d4-e4 enig voordeel in het centrum. Na afruil van beide e-pionnen won ik zowaar een pion. Nadeel was dat mijn paard op c3 buitenspel stond, dit bleef zo tot het einde van de partij. Mijn tegenstander kreeg het initiatief en trok ten strijde. In de verdediging won ik nog een kwaliteit en het leek of ik de aanval af kon slaan. Het paard op c3 kon nog steeds niet meedoen, en na enkele mindere zetten werd ik fraai mat gezet op h1.

Bord 4: Geert Brouwers – Arnold van der Heijden  1 – 0
Grote openingsfout in de Leeuw waarna ik al snel verloren stond. Mijn tegenstander gaf mij werkelijk geen enkele kans om terug in de partij te komen. Ik kreeg mijn lopers en een paard niet ontwikkeld en moest met lede ogen aanzien hoe hij de ene na de andere goede zet deed. Hij had mooi gespeeld en ik gunde het hem om mij mat te laten zetten.

Bord 5: Ewout Snoeck – Wilbert Rombout 1 – 0
Met wit e4, speelde mijn tegenstander een Pirc-verdediging. Ik kreeg het centrum en ruimte voordeel, maar zag na mijn eerste ontwikkeling met een korte rokade voltooid te hebben geen echte aanknopingspunten. Wellicht toch lang moeten rokeren op de koningsvleugel ten strijde trekken. Met Ph4 wilde ik f4 mogelijk maken, maar dat was niet goed. Gelukkig zag mijn tegenstander niet hoe hij een pion kon winnen. Na e5 van zwart en d5 van wit, speelde zwart zijn paard terug naar a7. Beter leek Pd4. Hierdoor was ook de zwarte gefianchetteerde loper op g7 niet actief. Met c5 en f5 en mijn niet adequate reactie kwam zwart weer beter te staan. Hij vond niet de beste voortzetting, maar kreeg wel met een open f-lijn kansen op de koningsvleugel met 2 torens en een dame. Mijn verdediging was echter (net) voldoende op tijd. Ik kreeg daardoor kansen op de inmiddels open b-lijn. Zwart liet zijn paard op a4 buiten spel zetten en ik kon via Tb8 op f8 de torens afruilen. Met een actief paard op e4 en loper tegen een randpaard een inactieve loper van zwart stond ik positioneel sterker. Zwart speelde het te opportunistische Dg4 met dreiging van schaakjes en eeuwig schaak als ik niet zou opletten. Ik kon daardoor pion d6 slaan die e5 en c5 dekte. Toen zwart niet doorhad dat ik het aangevallen paard met Lc5 kon dekken en daarna bijna gedwongen dames afruilde gaf zwart met twee pionnen minder en gelijke lopers op. 0 – 1

(Voor hen die moeite hebben met visualiseren heb ik de beelden opgevraagd: ,red.)

Bord 6: Piet Roos – Dennis van Kuijk  0 – 1
Bericht van dinsdag 6 maart: Zojuist mijn partij met zwart gewonnen. Na de openingsperikelen kon ik op slinkse wijze een pion winnen. Wel kreeg ik enige druk tegen, welke ik snel kon neutraliseren. Plots kon ik zijn koningin vangen, waaruit hij alleen maar kon ontsnappen door de dames te ruilen en een stuk te geven. Een vol stuk voor. De stelling was gesloten, waardoor de technische afwerking geduldig schaken was. De druk langzaam vergroten, lijn openen en het pleit was beslecht. 0 – 1 !
Het begin is gemaakt, ik reken op jullie om dit met teamsucces af te ronden. Veel plezier. Dennis.

Bord 7: Henny Valks – Ron Rombouts 1 – 0
Opening Valksiaans, dit is een variant van de Maroczy Bind in het siciliaans. Eerste 13 zetten a tempo door wit gespeeld, 16e zet van zwart is niet goed en wit wint 2 pionnen, uiteindelijk staat wit 3 pionnen voor. In de eindstelling heeft zwart nog een remise variant met eeuwig schaak over het hoofd gezien. Op de 38e zet gaf hij een loper weg en gaf hij meteen op. De 1e seizoens-overwinning van de witspeler was hiermee een feit.

Bord 8: Ronny van den Boomen – Karel Jeurissen 1 – 0
In de opening verdwenen mijn e en zijn c pion en kreeg ik een dubbelpion bij het afruilen van loper tegen paard op c6. Dit gaf even een plek voor paard op d5, daardoor kwam zijn loper van f4 naar g3. Met f5 zette ik de aanval in, met Pe3 leverde dit een kwaliteit op. Daarna een hele lange tijd laveren om de koningsaanval voor te bereiden en de vreemde pionnen formatie te houden. Op een gegeven moment was het zover, de lijn voor de witte koning kwam open en met dame en toren zou ik hem gaan mat zetten. Echter door mijn haastig gedoe overzag ik loper verlies door een tussen schaak. Einde partij.

Volgende ronde thuis op zaterdag 7 april, aanvang 12.00 tegen de Kentering.

Arnold van der Heijden

De Kemppion 1

Eindhoven 3

Smits , W. (Walter) 1924 Schellingerhout , N. (Nico) 1834 ½ – ½
Eliens , A. (Arno) 1898 Rey van, L. (Loek) 1814 1 – 0
Vondevoort v.d., W.J.P.M. (Wim) 1801 Bouma , P. (Peter) 1789 1 – 0
Brouwers , G.J.T. (Geert) 1875 Heijden van der, A.G.V.M. (Arnold) 1662 1 – 0
Rombauts , W.C. (Wilbert) 1640 Snoeck , E. (Ewout) 1530 0 – 1
Roos , P. (Piet) 1540 Kuijk van, D.G.C.M. (Dennis) 1664 0 – 1
Rombouts , R. (Ron) 1798 Valks , H.J.M. (Henny) 1536 0 – 1
Boomen van den, R.N.A. (Ronny) 1755 Jeurissen , K.G.M. (Karel) 1529 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1779 Gemiddelde Rating: 1670 4½-3½