Verslag ronde 2

(Link naar het verslag van LSG 3)

Eindhoven 2 – Leidsch Schaakgenootschap 3      3 – 5

De tweede ronde ging beduidend minder voor Eindhoven 2 dan de eerste ronde. Hieronder leest u hoe het allemaal verliep.

Bij Philippe aan bord 7 eindigde de partij als eerst: Wit speelde een soort engels zonder d3, maar met een verlaat d4. Het zag er voor Philippe niet lekker uit en hij besloot vol in de aanval te gaan. Deze verstomde echter volledig na dameruil, waarna er geen reden meer was om het nog te proberen.

Hans van den Hurk (bord 4) won zijn partij doordat de tegenstander zich misrekende. Slaan met zwart op b2 leek een goed plan, totdat bleek dat de penning niet meer op te lossen is. Met een stuk meer won Hans nog meer materiaal en overtuigend. Was het maar mogelijk om dat materiaal uit te delen…

Hans Bosscher (bord 3) had een interessante partij: “In een 1.d4 opening koos zwart direct voor een agressieve opstelling door z’n pionnen op h6, g5, f5 en f4 te laten marcheren. Er ontstond een levendig middenspel, waarbij zwarte een klein overwicht had. Dat overwicht verdampte als vanzelf na afruil van enkele stukken en toen moest zwart zich nauwkeurig verdedigen. Met enkele venijnige paardzetten kon wit een prachtige stelling creëren, waarvan het einde versneld werd doordat zwart de dame verloren zag gaan.”

Frits (bord 6) kwam met een prettig ruimtevoordeel uit de opening. In het middenspel had hij teveel bedenktijd nodig om een aanval op te zetten. Toen hij moest oogsten mistte hij door tijdgebrek een aantal tactische kansen en eindigde in een stelling met kwaliteit minder maar met voldoende compensatie. Onder de druk van de klok maakte hij nog een vreselijke blunder en kon meteen opgeven.

En Frits was niet de enige met tijdgebrek. Jeroen aan bord 5 investeerde de nodige tijd om een onnauwkeurigheid van wit in de opening aan te tonen. Die onnauwkeurigheid was er inderdaad, maar de juiste voortzetting werd niet door zwart gevonden, waarna een voor hem iets mindere stelling ontstond. Even leek de loper op a7 ingeschoten (die bleef daar ook een hele tijd staan), maar wit slaagde er in om het stuk te bevrijden. Ondertussen viel het spreekwoordelijke vlaggetje bij zwart ook nog eens…

Jan Vosselman op bord 2: Hier kwam het pionoffer b5 in het Nimzo-Indisch op het bord. Wit weigerde evenwel, bleef licht voordeel behouden en dwong zwart zijn tweede loperpaar af te ruilen. Korte tijd later besloot wit zijn loperpaar op te geven en een gunstig dame-toren-loper tegen dame-toren-paard middenspel in te gaan. Wit bracht voorbereidend zijn koning naar het centrum terwijl zwart mede door komend tijdgebrek wat planloos rond doolde. Door opnieuw een pionoffer trachtte zwart zijn paard te activeren, echter in feite was het zijn definitieve ondergang. Wit kon hierdoor de dame en toren ruilen, waarna bovendien een witte vrijpion op b2 zou ontstaan. Zwart verorberde het kleinood, maar bleek hiermede zijn laatste troef te hebben uitgespeeld. Het zwarte paard zat gevangen en zou weldra worden opgepeuzeld, zwart gaf op.

De partij van Robert ontaarde in een gevecht tussen toren (Robert) tegen een in bewegingsvrijheid beperkt loperpaar. Voor de einduitslag maakte dit resultaat inmiddels niet meer uit en werd tot remise overeen gekomen.

Twan sloot de middag af. Met wit kwam hij slecht uit de Hollandse opening en en heeft dit nadeel tot aan het begin van het eindspel vast weten te houden (zijn eigen woorden). De tegenstander had het hem lastiger kunnen maken, maar besloot tot stukkenruil, wat de verdedigende taken van Twan erg makkelijk maakte. In het eindspel kon niemand meer op winst spelen en zo eindigde de partij.

Met twee matchpunten uit twee partijen staan we op een vierde plaats en kan er eigenlijk nog van alles gebeuren. Volgende ronde wordt er gespeeld tegen Charlois Europoort 2, de enige nog resterende tegenstander die op papier iets minder sterk is.

Jeroen van de Put

Klasse 3G; Ronde: 2; 2012-10-06

Eindhoven 2 1989 LSG 3 2010 3 5
1. Robert Klomp 2071 Henk van Putten 2093 ½ ½
2. Jan Vosselman 2034 Jeroen van der Linden 2058 1 0
3. Hans Bosscher 2036 Marcel Wubben 2036 0 1
4. Hans van den Hurk 2007 Thomas Thissen 1984 1 0
5. Jeroen van de Put 2003 Frans Erwich 2014 0 1
6. Frits Schalij 1972 Adinda Serdijn 2032 0 1
7. Philippe Blankert 1872 Marcel de Jeu 1937 0 1
8. Twan Kastelijn 1919 Albert van Os 1930 ½ ½

1 gedachte op “Verslag ronde 2

  1. Pingback: Uitslagen van vandaag | Eindhovense Schaakvereniging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *