Verslag ronde 3

Kempen Combinatie 3 – ESV 4:   2½ – 5½

In de week voor ons treffen met Kempen Combinatie was tot vrijdagavond onzeker of we wel zouden spelen. Voor ons was dat een belangrijke wedstrijd; zowel wij als Kempen Combinatie hadden de eerste 2 ronden verloren. Pas vrijdagavond werd duidelijk dat we toch zouden spelen omdat de nieuwe Corona maatregelen pas zondag ingingen. Zaterdagmorgen werd ik gebeld door de tegenstander dat hij twee spelers had die niet konden spelen vanwege Corona en dat hij niet zou willen dat er mensen van ons voor niks zouden komen. Erg netjes. Ook bij ons was er daarna een afzegging. Als goede captain besloot ik zelf af te zien van spelen zodat ik alle partijen goed zou kunnen volgen. We begonnen dus met één punt voorsprong en geen partijen op
bord 4 en bord 5.

Op de lagere borden vielen de eerste beslissingen:

Bart Stienen speelde op bord 7 en hieronder zijn verslag:
” Tot mijn verassing werd ik wederom uitgenodigd om deel te nemen aan de externe competitie en deze uitnodiging nam ik graag aan. Deze keer mocht ik met wit spelen en had zo wat meer te zeggen over het begin van de partij dan vorige keer: een London opening met een konings Indische opzet voor mijn tegenstander die hij onderbrak om C6 te spelenom met zijn koningin mijn d4 pion en b2 pion aan te vallen wat met een lange rokade viel te verdedigen en waardoor mijn tegenstander al een tempo had verloren. Zijn loper op g7 viel ik aan met mijn loper uitgelijnd met mijn dame waarbij hij deze afruilde en mijn dame op g7 een rokade op korte zijde voorkwam. Nog meer tempo’s verloor mijn tegenstander door voor een vork te gaan met zijn paard op mijn loper en toren om de toren te slaan waar dit paard 4 zetten voor nodig had en waarvan ik er een aantal wist te gebruiken voor verdere ontwikkeling. Dus achter in materiaal, maar voorsprong in ontwikkeling. De druk werd door mij verder opgevoerd door de toren uit te lijnen op zijn koning en met de al op f4 aanwezige pion samen met de pionnen op d4 en e4 een doorbraak in het centrum te forceren met de druk van dame en paard op f6 waar ook mijn loper op stond uitgelijnd en dreiging hield met eventueel doorbreken van de centrumpionnen. Zijn dame kwam nog even dreigend in mijn territorium maar mijn druk was simpelweg te groot en door een pion op d6 te plaatsen en een reeks van schaak door de dame was het al snel mat op c7. Mijn eerste overwinning voor de ESV! Dat er nog vele mogen volgen haha. “
Een prima winst: ½ – 2½.

Flip stond vanaf het begin gedrukt met een pionnen centrum e5-d4 tegen. Op een gegeven moment kon zijn tegenstander met een paard op d6 binnenkomen en daarna met een ander paard op g5 zodat pion f7 viel. Met een dame erbij en een foutje van Flip was het gedaan. Zie bijgaande partij.

1½ – 2½.

Eric had op bord 8 met zwart een degelijke stelling opgebouwd in een Spaanse opening. Helaas verloor hij een pion op e5 nadat hij d6-d5 speelde en zijn paard op c6 werd geslagen. Daarna had wit wat meer initiatief, ook door een sterk pionnencentrum. Na Lb4 van zwart en c5 van wit, werd Erics loper ingesloten en daarna geruild waardoor een dubbelpion op de a-lijn ontstond. Ook die dubbelpion werd gewonnen door wit. Eric stond nog steeds gedrongen, de dame en torens werden afgeruild. Eric vocht voor wat hij waard was maar wit speelde het goed en kwam binnen met de koning waarna twee pionnen promoveerden en Eric helaas mat ging. Zie verder bijgevoegde partij.

2½ – 2½.

Dit betekende dat de eerste drie borden de beslissing moesten gaan brengen. Elysia stond weliswaar een (dubbel) pion achter, maar door ontbreken van pion g6 had de zwarte koningsstelling een gat en Elysia stond met haar dame en twee torens veel actiever, maar kon in veel gemanoeuvreer geen beslissend voordeel krijgen.
Albert had een goede positie op de damevleugel van wit.
Hanz-Martin had wel enig positioneel overwicht in een nog volle stelling. Al met al wel voordeel voor ons, maar een en ander moest zich nog bewijzen.

Bij Elysia werd de strijd het eerst beslist. Het gevecht vond vooral plaats op zwarts geïsoleerde pion op f6, die de diagonaal naar Kh8 dichthield. Onder Elysia’s druk maakte zwart een beslissende fout waarna de pion op f6 geslagen kon worden waardoor wit met de dame kon binnendringen. Zwart gaf meteen op. Een mooie overwinning van Elysia. Zie verder bijgevoegde partij.

2½ – 3½.

Alberts partij was de volgende beslissing. Zijn verslag:
“Ik speelde met zwart op bord 2 tegen een iets zwakkere tegenstander (rating 1690).Vanaf het begin nam ik het initiatief, hetgeen resulteerde in een aanval op de damevleugel. Ik wist een paard op c4 te posteren, dat de pionnen op b2 en a3 in bedwang hield en de toren naar b1 dwong. Daarna pende ik met mijn loper zijn paard op c3”
Stelling na de 20e zet van zwart:

2½ – 4½, en dus was de winst binnen !!

Hanz Martin had intussen ook een pion meer en een veel betere stelling. Die pion meer op de damevleugel werd op een gegeven moment een vrijpion. Na een fout van zwart ontstond ook nog een vrijpion op de e-lijn en was ook de laatste partij binnen.

Einduitslag: 2½ – 5½, een ruime overwinning daarmee. Ik vond het wel prettig dat dat niet alleen kwam door het niet opkomen van twee tegenstanders. Hiermee staan we inmiddels geen achtste (en laatste) meer, maar zesde, met een punt voor op HMC
Den Bosch tegen wie we in december spelen (als dat doorgaat).

Ewout Snoeck