Verslag ronde 7

ESV 1 – ASA 1

Na de winst tegen ’t Pionneke in de zesde ronde was het eerste eindelijk van de hatelijke nul af. Om kans te behouden op klasse behoud moest in de zevende ronde gewonnen worden van Arnhemse Schaakakademie.

De score werd geopend door mijzelf (Ludo). Na een scherpe opzet tegen de Pirc stond het na elf zetten zo:

Ik heb net 11. hxg6 gespeeld en tot mijn stomme verbazing gaf zwart op. Rijkelijk vroeg, zeker in een teamwedstrijd. Ik had ingeschat  dat ik na 12…Pg4  13.gxf7+ Kxf7 prima aanvalskansen zou hebben, bv na 14 Txh7+  Kg8 15. Pg5 of zo, met twee pionnen en een snel Lc4+ en T1h1, maar of ik net zo soepel als de computer (die het prima vond voor wit, plus 3 of zo) weet ik niet.

Kiran opende deze keer met 1.e4 en speelde de Alapin tegen de Siciliaan. In de bereikte geïsoleerde pionstelling had hij de iets betere kansen. Na zwarts .. Lc6 ruilde hij zijn paard van e5 tegen deze loper waarna de zwaktes op c6 en d4 tegen elkaar opwogen. Een degelijke remise was het resultaat.

Alessandro kreeg de Ponziani tegen en moest al snel in de denktank, wie speelt dat tegenwoordig nog?! Het stukoffer dat hij uitlokte bleek in de analyse in het cafe gevaarlijker dan aanvankelijk gedacht. Omdat wit echter zomaar een stuk inzette kon Alessandro dankbaar het hele punt laten bijschrijven.

Na minder dan twee uur spelen een 2½ – ½ voorsprong, wie doet ons wat? Het duurde weer tot tegen de tijdnood tot de volgende uitslagen vielen.

De eerste tegenslag kwam bij Jos. Hij had in de opening een volle kwaliteit gewonnen waar niet voldoende tegenover stond, maar zwarts lopers maakten het nog lastig. Hij gaf de kwaliteit terug en hield een gedekte vrijpion meer, maar kwam in een eeuwige penning terecht waardoor beide partijen niet verder konden komen: remise.

Jeroen had naar eigen zeggen een eenzijdige partij. In een symmetrische Engelse partij zette hij de manoeuvre Pf6-e8-c7 in om met ..Pe6 controle over d4 te krijgen. Helaas kon wit na ..Pc7 de essentiële opstoot d4 spelen waarna al zwarts stukken slecht stonden en Jeroen niet meer los kwam.

De ijverige meelezer weet dat de stand 3 – 2 was. Helaas zagen de drie resterende partijen er slecht uit.
Bas had een heel interessante partij. Na zwarts zeer sterke 19…Pb4-c6 stond het zo:

Specialisten herkennen de contouren van de Botwinnik variant van het half-Slavisch. Bas wees me erop dat het ogenschijnlijk sterke 20.Da4 beantwoord wordt door 20..Dh6! met de bedoeling 21.h4  Dxh4!  Au! Bas zag niets beters dan 20.f3 om h2 over de tweede rij te dekken, maar leuk is anders en hij moet toen slecht hebben gestaan. In tijdnood kwam Bas goed terug door met zijn h-pion op te stomen, maar ik vreesde na de 41e zet dat het mis was.

Na 42.h8D  Pxh8  43.Pxh8  e3 is er immers niet veel te verzinnen tegen de dreiging …e2-e1D en Tb1 met promotie. Bas had verder gekeken.  42. Kg4!   En omdat de koning het paard gaat aanvallen moet zwart zelfs oppassen. Helaas deed hij dat: 42…Th2  en na 43.Kg5  Txh7  44.Kxg6  Th2  45.Pd6+ werd remise gegeven: wit slaat de pion op e4, geeft zijn toren op a2 en houdt met de g-pion remise.

Jan Vosselman had het Spaans middengambiet tegen gekregen en stond na de opening wat minder. Na een onnauwkeurigheid van wit had Jan bevredigend spel gekregen, maar had zoveel tijd verbruikt dat hij een kleine kwaliteit weg blunderde. In verloren stelling speelde hij nog uren door, helaas zonder resultaat.

En zo stond het 3½ – 3½, met alleen Bram nog bezig tegen GM Ruud Janssen (ELO 2496). Na een rustige Engelse opening was een draak met verwisselde kleuren ontstaan. Bram leek zijn probleempjes op tactische wijze op te lossen, maar koos daarna waarschijnlijk niet de juiste afwikkeling. In het toreneindspel stond hij een gezonde pion achter, maar had wel een actieve koning en toren. Janssen speelde het echter zeer secuur uit en wist het volle punt te scoren.

Een pijnlijke 4½ – 3½ nederlaag dus. De partij is bijgevoegd met commentaar van Bram.

Het slot van de competitie is ongelofelijk spannend.
De stand onderin is (MP= matchpunten, BP=bordpunten):
7.HMC Den Bosch 2, 4 MP, 21 BP
8-9  RSC ’t Pionneke en HWP Sas van Gent 2, beide 3 MP, 22.5 BP
10. ESV 1, 2 MP, 20 BP.
De laatste drie degraderen.

Wij moeten nog tegen HMC en Sas van Gent. HMC en ’t Pionneke krijgen nog een zware match tegen Blerick respectievelijk WLC (met 12 matchpunten gedeelde eerste).  ’t Pionneke en HMC moeten beide nog tegen Arnhems Schaakacademie dat hopelijk zijn sportieve plicht gaat doen. Bij twee keer winst zijn we nog niet kansloos.

Bovenin staan Blerick, ASV en WLC gedeeld eerst. Omdat ASV en WLC nog tegen elkaar moeten, heeft Blerick, dat ook veruit de meeste bordpunten heeft, de beste kansen.

Ludo Tolhuizen