Verslag ronde 6

Het vierde wint weer.

De wedstrijd tegen WLC 3 verliep anders dan normaal. De eerste borden waren dit keer ook als eerste klaar en 5 en 6 zorgden aan het eind voor enorme spanning.
Rinus was als eerste klaar. Hij speelde tegen Bas Roelen. Had vroeger al tegen Opa Piet en Tante Jolanda gespeeld. De opening leek het meest op een rustige Italiaan. Dat rustig stond Rinus niet aan en hij deed daar iets aan, echter niet in zijn voordeel. Net te laat zag hij dat een pionoffer op zet 20 fout was en dacht toen een kwaliteit te moeten offeren om nog te kunnen winnen, dat bleek ook niet het geval, de kansen lagen bij Bas, die rustig verder speelde en een plus stelling hield. Tot opluchting van Rinus  bood Bas op zet 25 remise aan.
Peter had wit in een semi-slav. Zijn tegenstander probeerde voor …e5 te spelen maar dit was redelijk makkelijk te verhinderen. De zwarte donkere loper werd afgeruild voor zijn paard op c3 waarna Peter het loperpaar had en zwart nog steeds een pion op c8. De bevrijdende zet …e5 was helemaal onmogelijk dus ging zwart voor …c5, maar omdat de witte stukken zo actief stonden verloor dit direct materiaal zonder enige compensatie. Na nog een paar zetten gaf zwart op met een toren achter, en was Peter al na een ruime 2 uur klaar.
Karel kwam in het middenspel een kwaliteit achter, had nog wel het loperpaar en Dame. De stelling was minder, maar Karel zag een matdreiging. Helaas overzag hij dat zijn Dame instond en hij moest opgeven.
Paul kwam in een Italiaanse opening wat gedrukt te staan, maar na pionnenruil was de druk weg  en bood Paul remise aan. Dat werd geweigerd, maar tien zetten later toch een feit.
Ton speelde een bizarre partij, waarbij ondanks een siciliaanse aanvallende partij  er na 20 zetten nog geen pion van het bord was, maar bijna wel alle andere stukken. Ook hier werd het remise.
Ik zelf heb lange tijd geprobeerd voordeel te verkrijgen van mijn twee torens op  de zevende rij, maar dat lukte niet en ook dat werd remise zodat de stand 3 – 3 was en Hans en Ron nog bezig waren. Ik laat nu Hans, die tegen Rein Leugs speelde maar zelf aan het woord.

Een onorthodoxe opening van beide kanten. Reeds op de 3e zet hadden de dames hun post verlaten, de witte naar g4 en de zwartte naar f6, Euwe zou zich in zijn graf omdraaien. Vervolgens ontspon zich een loopgravenstrijd waarin beide spelers naar de beste velden voor hun stukken zochten, maar gaandeweg kreeg ik meer ruimte en kwam zwart enigszins gedrongen te staan. Op de 28e zet trachtte zwart te breken met …g5 waarna hij mijn pion op h4 sloeg. Ik sloeg echter niet terug en door dit tijdelijke pionoffer kwam wit veel beter te staan wegens dreigingen van zijn toren op h1 t.o.v. de zwarte D+K die op de h-lijn stonden. Bas had op zijn ronde deze manoeuvre meegekregen en zag dat het goed was. Echter, ik werd te gretig en meende zwarts dame te kunnen insluiten, maar had niet diep genoeg gerekend. Zwart kon gunstig stukken ruilen en hoewel de materiële verhouding gelijk bleef, stond ik positioneel verloren! Teamleider Flip, de generaal onder de schaakcoaches, “schaken is oorlog”, had in zijn convocatie vermeld dat er maar weer eens gewonnen moest worden, dus opgeven was geen optie! Vervolgens een fase met veel fouten aan beide kanten, maar ik speelde wel actiever dan mijn tegenstander  waardoor mijn stelling van verloren, naar veel slechter, naar minder, en na torenruil op de 47e zet, naar gelijk ging, ondanks een pion achterstand. Remise zou een terechte uitslag zijn geweest, maar gezien de tussenstand van 3-3 wilde ik per se winnen, hoewel de stelling dit niet rechvaardigde. Zwart speelde het eindspel vrij passief waardoor ik de stelling nu ook materieel gelijk kon trekken, en kreeg zelfs een vrijpion op b5. Ik hou van vrijpionnen! Op de 59e zet sloeg ik met mijn toren een zwarte pion op h5 waardoor mijn pion op h4 nu ook een vrijpion werd, maar de stelling was nog steeds niet gewonnen voor wit. De factor tijd begon nu ook een rol te spelen en dit is waarschijnlijk de reden dat zwart zijn koning naar een fataal veld speelde met nu wel een gewonnen stelling voor wit. Zwart gaf nog een vilain schaak op f8 met de toren. Peter zag dat ik mijn koning naar een voor mij fataal veld (paardvork, toren foetsie!) wilde spelen waarmee ik hem bijkans een rolberoerte bezorgde (mijn excuses Peter!). Ik kwam tijdig bij zinnen, vond een veilig veld voor mijn koning waarna zwart de fout maakte die ik zojuist had vermeden. Na zwarts laatste zet kon ik met een dubbele aanval van mijn loper op zijn K+P zijn paard winnen waarna zwart opgaf.

En weer als laatste was Ron met zwart op bord vijf nog pogingen aan het doen om het volle punt te scoren. En weer lukte het; de avond was inmiddels gevallen, de vlag nog net niet.
Vanuit de opening had Ron het loperpaar bemachtigt ten koste van een half open h-lijn. Op de damevleugel een zee van ruimte en een pracht van een pion op de open a-lijn. We komen er in op zet 26 van zwart:

Wim-Ron EXT 2013-03-09

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26…0-0!  Zwart geeft een centrumpion en opent  het spel. Wit krijgt hiermee een vrijpion op de c-lijn. 27.Txd5 Lc6 28.Txd8 Txd8 29.f3?  Na de rokade staat alles gedekt, maar ook Pd4 en de pion teruggeven is mogelijk. 29… Tc8? Zwart mist ook de sterkste voortzetting. Nu was 29…Lxb5 30.Lxb5 De5 31.Le2 Dxg3+ 32.Kf1 Lh4 33.Txh4 Dxh4 34.Kg1 mogelijk met kwaliteitswinst en gewonnen stelling. 30…a3 is overigens ook moeilijk te weerleggen. Ach, als je álles ziet speel je niet aan het vijfde bord van het vierde team, zal ik maar zeggen. Je kan het ook positief zien: eigenlijk heb ik dus twee keer gewonnen!

Een zetje of twintig later. Zwart heeft dames afgeruild en over het hoofd gezien dat de ongelijke lopers lastige problemen opleveren. Ook staat de witte toren achter mijn pion. Voordeel is wel dat loper en toren op het promotieveld gericht moeten blijven zolang de zwarte toren op de eerste rij staat. De zwarte koning heeft geprobeerd dichterbij te komen, maar de toren is niet weg te jagen. Bovendien mag de witte koning niet mijn pionnetjes opsnoepen. Ik besluit tot een onorthodoxe zet, een lokzet, zo u wilt, die evenwel ook mijn laatste kans had kunnen vergooien, naar later bleek. Eerst maar weer even een plaatje:

Wim-Ron 3 EXT 2013-03-20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

48…Lg7!? 49.Tb7 Td1 Bedoeling was nu 50.Txf7?? Txd3 51.Tb7 Td1 of 51.Kxd3 b1D+ maar daar trappen ze zelfs op ons niveau niet in. (50.Lc2 Td2 51.Lb1 Txg2 52.Txf7 en zwart moet oppassen) Gelukkig speelde mijn tegenstander 50.f5 g5 51.Tb3 Td2 52.Tb7 Txg2 (Le5 53.Tb6+ Kc7 was hier sterker)
Intussen was de stand 3-3 en zat naast mij alleen nog Hans te spelen. Ik probeerde met een schuin oog diens vorderingen te volgen, dacht te zien dat zijn vrijpion verloren zou gaan en wist niet of Hans dan zelfs nog remise kon houden. Ik zelf mocht in ieder geval niet verliezen. Bij winst van Hans zou ik aan remise genoeg hebben voor de twee matchpunten. Na afloop vertelde Hans dat de vrijpion vergiftigd was; na een tussenschaakje kon hij dan een stuk winnen. Laat ik me dus maar tot mijn eigen bord beperken.
53.Txf7(Kf3 hadLe5 nog kunnen verhinderen) Le5 54.f6? De laatste fout, nu kan zwart het afmaken. Wit heeft nog vier minuten, zwart nog zeven. Txg4+ 55.Kf3 Tg3+ 56.Kf2 g4 57.Le4 Ke6? Hoezo, de laatste fout? Tf3+! was hier de zet. Na 58.Ke2 Lxf6 wordt het dan tijd om met de h-pion op te stomen.  Nu kan wit met 58.Tb7 Kxf6 59.Txb2! een remisestelling bereiken. 58.Te7+? Kxf6 59.Tb7 nu is het te laat Th3 60.Ld3 g3+  en met nog 25 seconden te gaan besluit wit het op te geven. Vermoedelijk terecht al ben ik blij dat ik niet hoefde te bewijzen dat ik hem binnen vier minuten mat kon zetten zonder daarbij nogmaals in de fout te gaan.

Flip Stomps
Hans Reusink
Ron van Hoogstraaten

 

 

Klasse 2C Ronde: 6; Datum: 2013-03-09
5
Eindhoven 45
5
5
WLC 35
5
55
5
35
5
1.
Koevoets,M.A.C.(Rinus)
1791
Roelen,B.(Bas)
1523
½
½
2.
Roozemond,P.(Peter)
1647
Wouters,D.(Daan)
1669
1
0
3.
Jeurissen,K.G.M.(Karel)
1606
Baijens,J.C.(Hans)
1623
0
1
4.
Stomps,B.W.P.(Flip)
1513
Man de,A.W.(Arno)
1575
½
½
5.
Hoogstraten van,R.J.M.(Ron)
1487
Lucassen,W.J.M.(Wim)
1547
1
0
6.
Reusink,J.G.(Hans)
1517
Leugs,R.(Rein)
1592
1
0
7.
Storcken,A.J.A.(Ton)
1448
Janssen,M.L.H.(Rene)
1385
½
½
8.
Schaffer,P.H.M.J.
1368
Macias,A.(Aurel)
1443
½
½

3 gedachten over “Verslag ronde 6

  1. Misschien was doorspelen inderdaad verstandiger geweest. Lf5+ was al niet de beste zet. in plaats daarvan was Dxe3 en het kwaliteitsoffer aannemen beter. Gefeliciteerd met de eindoverwinning Bas

  2. Ron, dat schuine oog van jou had het toch goed gezien!
    De pion kon inderdaad geslagen worden, maar in wederzijdse tijdnood zagen beide spelers dit over het hoofd. Niet dat het er nu nog toe doet…

  3. Pingback: Uitslagen zaterdag | Eindhovense Schaakvereniging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *