Verslag ronde 4

Scoreverloop: 14.30 uur Philippe (8,z) 0-1, Jan Toorman (5,w) 0-2, Rafayel Avetyan (7,w) 1-2, daarna uitloop naar 1-6 door winsten van Bas (6,w), Robert-Jan (1,w), Hans B (2,z), en Jeroen (3,z) naar 1-6. Frits Schalij (4,w) bracht de eindscore na 18 uur op 1-7.

Een klinkende overwinning voor ons op de Eerselse Markt 12 spelende tweede team – EINDELIJK speelde iedereen op sterkte.

Op bord 1 had Robert met wit Walter Smits als opponent. Walter heeft niet enorm positioneel gevoel en opende in het Engels met e5 en snel Lb4. Na latere manoeuvres als Pf6-e8 en f7-f6 van zwart was wel duidelijk wie de betere schaker was. Materieel was de zaak enigszins in evenwicht, maar de zwarte koning stond nogal luchtig na een poging een pion te winnen waarbij Walter de tussen zet Lf1 miste en daarna het schijnoffer paard maal f6. Dit koste de stelling of de dame, Walter koos voor de dame. RK maakte het goed af met een batterij op de lange diagonaal a1-h8 met inval van zijn dame.

Op bord 2 gingen de zaken er regelmatig aan toe….maar ja, onze Hans met zwart is gewoon een technisch fijnzinnig speler dus de iets betere stelling werd millimeter voor mm uitgebouwd, en verzilverd in een pluspion en uiteindelijk in winst omgezet door zijn goede loper tegen het ´slechte´ witte paard te ruilen, maar dan met gewonnen pionneneindspel met pluspion.

Op bord 3 was Jeroen met zwart de betere speler, 2 pluspionnen maar 1 dubbel, en ongelijke lopers. Jeroen liet zien hoe je dan met ongelijke lopers altijd wint met twee verspreide vrijpionnen.

Frits Schalij (4,w) had beter geopend, ook 2 pionnen plus, maar 1 dubbel, vervolgens probeerde zwart een vesting te bouwen. Frits verzon een intelligente uitbouw en doorbraak, en met ruim 2 minuten op de klok (tegenstander 8) kon Frits zijn dame definitief goed in de zwarte stelling boren, waarna zwart sportief opgaf (want….2 minuten zijn weinig om het hele bord nog op te eten, dame te halen en mat te zetten).

De tegenstander van Jan op bord 5 speelde net als Walter Smits op bord 1 een Sici met e6 en snel b5, maar Jan T was veel beter in de opbouw: eerst werd zwart in tweeen gedeeld in het centrum (waar zelfs in de slotstand nog de pion op d7 nog niet had bewogen). Toen daarna de zwarte stukken met moeite naar de eerst bedreigde damevleugel waren gegaan volgde plots een dodelijke koningsaanval aan de andere kant. Na 1 uur ¾ haalde hij al zijn punt binnen.

Hans van den Hurk op 6 reageerde met zwart fel op Koningsgambiet – 1. e4 e5 2. f4 d5. Wit exposeerde zijn dame en won twee pionnen, maar wits koning stond nogal tochtig, Hans had een loperpaar en torenverdubbeling op de e-lijn en deze krachtsuitbarsting kwam wit niet te boven.

Op 7 met wit onze nieuwse ´aankoop´, Rafayel met zijn vroege uitstekende schaakopleiding op de lagere school in Armenie. Een klassieke konings-Indier, Le2, Pf3-d2 en zwart e5 f5. Toen Rafayel met wit meteen stevig tegenstand bood met 11. f4 op 10…f5, baalde zijn tegenstander, omdat HIJ graag altijd aanviel (vertelde die naar afloop). Zwart deed een frivool pionoffer met 11…g6-g5 (?!), maar Rafayel met wit had nu helaas
keuze, ´wat te nemen´, en gunde zwart wat veel tegenspel. Fritz 13 zei na afloop dat gewoon slaan op g5 het beste was geweest met plus 3 voor wit, dus theoretisch nieuws zal 11…g5 niet worden En toch ware 11. f3 beter geweest dan 11. f4, om na-Frtitzbare redenen. Met een kwaliteit meer besloot Rafayel niet ferm genoeg tot 1 verdedigingsplan en was zijn toren op a1 werkloos, waarna zwarte pionnen tezamen met een paard, loper
en dame creatief op de witte koning toe-dansten, hetgeen wit niet overleefde. Kemppion had zijn troostpunt binnen met deze voor zwarte heel creatieve en leuke partij.

Op 8 trad Philippe met zwart aan. Niet zijn prille 1…e5 werd gestest maar zijn levenslange vertrouwde 1…d5 en 10 jaar vertrouwde semi-slav Meraner. Zoals gewoon tot en met de Promotieklasse kent Wit het slecht – als wit niet goed het initiatief probeert te krijgen, komt zwart vanzelf in een betere stand, zo ook nu, waarbij wit steeds meer moest oppassen voor stukwinst door zwart (zwart ontwikkelt alles, slaat op c4, b5, Lb7, Dc7, Tad8, de zwarte koning zo lang mogelijk op e8 latend). Bij dreigende stukwinst EN binnenvallen van een paart met onhoudbare witte pion op a3 gaf wit zelf alvast een stuk weg – pardoes was het na 1 uur 30 minuten spelen, 20 minuten bedenktijd van Philippe en 17 zetten 0-1. Zwarts score met de semi-slav nadert de 90%. Gelukkig had Philippe boeken bij zich (kun je maar beter meenemen als je op bord 8 speelt, je weet nooit wie je tegen je krijgt) en had hij alle tijd om dit verslag te schrijven.

Tevreden keerde ESV thuiswaarts, de rest moet ook nog gewonnen worden, en zeker in maart tegen het, zeker in de bovenste teamhelft, sterke Waalwijk dat eerste staat (1 mp boven ESV2 op 2).

Philippe

Promotieklasse; Ronde: 4; Datum: za 2014-12-13
 
De Kemppion 1
 
 
Eindhoven 2
 
1
7
 
1.
Smits,W.(Walter)
1966
Klomp,R.L.P.(Robert)
2054
0
1
2.
Rombouts,C.P.M.(Kees)
1905
Bosscher,J.K.(Hans)
2071
0
1
3.
Jacobs,B.(Bob)
1792
Schalij,F.D.(Frits)
1978
0
1
4.
Rombouts,R.(Ron)
1741
Put van de,J.W.P.(Jeroen)
2030
0
1
5.
Vondevoort v.d.,W.J.P.M.(Wim)
1751
Toorman,J.(Jan)
2010
0
1
6.
Weijers,R.G.J.(Ralf)
1729
Hurk van den,J.P.A.M.(Hans)
1985
0
1
7.
Jacobs,J.(Jos)
1737
Avetyan,R.S.(Rafayel)
1
0
8.
Verhappen,T.L.M.(Tom)
1818
Blankert,J.P.(Philippe)
1929
0
1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *