Verslag ronde 2

Eindhoven 4 – Helmond 3

En de eindstand was zelfs nog gunstiger: Eindhoven – Helmond 2½  !
Hoe dat mogelijk is leest u hieronder.

Allereerst Ewout aan het vierde bord dus spelende met wit:
“Na met wit Italiaans geopend te hebben en mijn tegenstander wat passief vervolgde, waardoor ik op e4 en d4 mooie pionnen had, verloor ik met wit wat initiatief door niet eerst h3 te spelen. Lg4 was een vervelende penning en ik was verplicht, dacht ik, d4-d5 te spelen.”
Voor hen die dit verhelderend proza niet meteen kunnen volgen heb ik bewegende beelden. Ewout vraagt om uw speciale attentie voor de stelling na zet 17 en na zet 22. Als toegift geeft hij bovendien de zetten die na afloop van de partij gespeeld zouden hebben kunnen worden. Kom daar maar eens om. Dank daarvoor.

 

Hierna volgt de bijdrage van onze teamleider de heer Flip Stomps.
Hij beschrijft waar het fout ging. Flip speelde aan het voorlaatste bord:

“Ik speelde met zwart tegen Millo Labriaire. Na 1.e4 e5 en 2.Pf3 kwam zoals bij mij gebruikelijk het Russisch op het bord: 2…Pf6. Op de 14e zet speelde ik Ph5 en werd verrast door Pxe5.”

Dat 0-1 past misschien niet helemaal bij het beeld van de stelling maar het verhaal gaat als volgt verder:
“Later dreigde nog dat twee torens de stelling binnen konden komen en mij mat zetten, maar mijn loper op b5 wist dat te verhinderen. Op zet 36 maakte hij echter een fout door een pion te snoepen, zodat ik na een tussenschaak nogmaals schaak kon geven en zijn loper veroveren. Toen onder dekking van loper en toren wist ik een pion naar de overkant te brengen en gaf hij op.”
Hoe een en ander precies in zijn werk ging zullen wij wellicht nooit te weten komen, maar het tweede punt was binnen.

Datzelfde kan ik zeggen en schrijven over het verslag van Karel. Maandag tijdens de generale repetitie had ik hem nog laten winnen in de interne competitie om hem een hart onder de riem te steken, maar het mocht niet baten:
“Tot in het middenspel liep alles naar wens. Dan worden de torens afgeruild en paarden tegen lopers. Mijn tegenstander heeft dan `n vrijpion. Het zou nog een taai eindspel worden en we waren al drie uur bezig. Ik zag de mogelijkheid om eeuwig schaak te geven en ging met de dame naar de achterste lijn, maar overzag mat in één.
Gelukkig deed het weinig afbreuk aan het teamresultaat.”
(p.s. Het is niet waar, ik werd maandag door Karel overtuigend van het bord gezet.)

Aan bord acht maakte Roeland Wildemans zijn debuut. Voor ESV dan. Want dat Roeland al vaker de schaakstukken heeft gehanteerd laat hij hier zien. Na het Nimzo-Indisch kwam hij in de volgende stelling. Wit, Roeland, heeft zojuist 18.Pd2 gespeeld:

Of in woorden:
“Met een tegengestelde rokade op het bord was mijn plan om een aanval op de damesvleugel op te zetten. Het plan voor zwart was duidelijk: met de torens naar de koningsvleugel en gaan lopen met de pionnen. Zetten als 18…Tdf8 of 18…f5 leken mij logische vervolg zetten. Na f5 mag ik niet slaan met de toren op f5, want na Pf6 verlies ik dan een kwaliteit. De tegenstander besloot hier om mij in het zadel te helpen door Pf6 te spelen, wat na Df3 de pion op f7 verliest. Dit bleek een cruciale pion te zijn, want hierdoor kreeg ik de open f-lijn. Na het afruilen van de stukken op de f-lijn en het omzetten van mijn pionnen meerderheid op de koningsvleugel in een vrijpion was het eenvoudig uitspelen. Zwart moest met zijn koning achter mijn vrijpion aan, waardoor ik met mijn koning in zijn stelling kon binnendringen en een nieuwe vrijpion kon creëren. Deze was niet tegen te houden voor zwart, dus haalde ik het tweede wedstrijdpunt binnen.”

De oplettende lezer zou denken dat het inmiddels 3-1 is, maar dat veronderstelt dat dit verslag een chronologische grondslag heeft. Dat is ook zo, in zekere zin: dit verslag is samengeraapt in volgorde van binnenkomst.

Luca Troisi speelde met zwart en verloor op bord 1. “Het werd een Siciliaanse partij. Mijn spel was echter te passief en na de 31e zet van wit maakte ik mijn grootste fout met 31…e5 waar Lb8 geboden was.” Aldus Luca. Oordeelt u zelf:

Ik kan er weinig chocola van maken. Als dit zijn grootste fout is dan is hij daarna dus langzaam weggespeeld. Ik vermoed overigens dat Lb8 de toren betreft; een Babylonische spraakverwarring.

U heeft nog tegoed de partijen van Henny, Cornelis en Ron samen goed voor 2½ punt.
Hier hoe Henny heldhaftig het hele . haalde:
“Ik speelde op het derde bord met zwart tegen Rob Bakels een Siciliaanse opening met aparte zetten, waarbij mijn tegenstander al snel out of book was. Er volgde al snel een afruil van een pion, een paard, een loper en de dame. Even later won ik door een paardtrucje een ongedekte e-pion en even later de f-pion. Met twee pionnen meer was het een technisch gewonnen stelling, want mijn tegenstander kon hier weinig tegenover stellen. Mijn grootste vijand was de klok, want in tijdnood kan er uiteraard van alles mis gaan. Toen ik een van mijn centrumpionnen kon laten promoveren tot dame ging het snel. Met nog één minuut op de klok in de uitvluggerfase zette ik mijn tegenstander mat met twee dames. De vorige keer dat ik (toen nog met S.V. Triple-Pion) tegen Rob heb gespeeld had ik verloren dus dit was een mooie revanche.”

Ron speelde een variatie op de Tarrasch verdediging. Op Wikipedia staat dit: “The Tarrasch Defense is considered sound. Even if Black fails to make use of his mobility and winds up in an inferior endgame, tied to the defense of his isolated pawn, he may be able to hold the draw if he defends accurately.” Dit bleek waar te zijn. Het venijn zit natuurlijk in die laatste vier woordjes.

Nu komt het er op aan. (he may be able to hold the draw if he defends accurately)

En zo geachte luisteraar, maakten wij korte metten met onze Helmondse vrienden, die nu troosteloos op de laatste plaats staan. Het kan verkeren. Nog niet zo lang geleden, om precies te zijn op 2 april van dit kalenderjaar- de laatste wedstrijd van het vorig seizoen-  was de uitslag immers precies andersom.

Ron van Hoogstraaten

 

Eindhoven 4 1530 HSC 3 1491
1. Luca Troisi 1604 Jack Ruijs 1748 0 1
2. Karel Jeurissen 1576 Wilfried van de Kimmenade 1659 0 1
3. Henny Valks 1520 Rob Bakels 1585 1 0
4. Ewout Snoeck 1518 Nico Vissers 1550 1 0
5. Ron van Hoogstraten 1499 Chris van der Aa 1385 ½ ½
6. Cornelis Korver Paul Sanders 1316 1 0
7. Flip Stomps 1461 Millo Labriaire 1317 1 0
8. Roeland Wildemans Huub Martens 1368 1 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *