Verslag ronde 1

Zal het eens roemruchte B team weer in oude glorie herrijzen ? De tijd zal het leren. Het voorschot is genomen.
Invaller Rik had zijn dag niet en miste al op zet 4 een betere voortzetting. Na deze misser liet hij een mooie gedekte witte pion op f7 toe wat resulteerde in een verloren stelling. Net op het moment dat de tegenstander dit kon verzilveren door een volle toren en een pion of twee buit te maken koos deze voor een andere afwikkeling welke lang niet zo goed was, namelijk alleen een pion of twee meer, maar nog steeds genoeg voor de winst dus. Tijdens de tijdnood van Rik zag wit zich genoodzaakt daarin mee te gaan, en daar ging het van kwaad tot erger. Wit won wel een stuk, maar zwart had wat speculatief tegenspel, iets wat in de verte wel op remise leek. Hier ging wit echter volledig de mist in en zo resulteerde dit in een stelling waar de witte koning mat kwam te staan. Al met al een partij om snel te vergeten? Misschien, maar laten we hopen dat Rik de eerste vier zetten onthoudt…   10:40 uur : stand 1½ – ½.

Want ruim een uur daarvoor had Arnold alleen nog koningen en pionnen op zijn bordje en de koningen konden niet meer door de pionnenhaag naar gene zijde. Halfje dus.

Even na elven was het de beurt aan Ron om zijn pionnenmeerderheid dwingend richting achterlijn te schuiven. Dat had net als bij Rik, heel anders af kunnen lopen; een volslagen ongefundeerd maar ogenschijnlijk vreselijk listig stukoffer schiep dusdanige verwarring bij Gert dat Ron zich op het nippertje uit de nesten kon werken. Opperste concentratie bij de rest van de partij zorgde voor 2½ – ½.

Opperste concentratie, maar dan ruim drie uur lang, deed Dennis even later het derde volle punt bijschrijven. Een – tegennatuurlijke?- rustige opzet in de verwachting dat de tegenstander wel fouten zou maken wierp inderdaad vruchten af. Hij drukte een centrumpion vooruit waardoor Dennis niet alleen veld d4 maar even later zelfs een pion in handen kreeg. Rustig verder manoeuvreren met hier en daar wat afruilen leverde een pionneneindspel met nog steeds een pion meer. “Wat velden blokken, tempodwang en hoppa” (citaat Dennis) Enig telwerk gaf aan dat zijn pion in alle varianten juist zoveel eerder zou promoveren dat Cees wel kon opgeven. Hetgeen geschiedde.
Ja, mensen daar kunnen wij nog wat van leren: rustig opbouwen…rustig blijven…even wachten… en dan hoppa!  3½ – ½.
Zie hieronder voor nadere details van de geflatteerde uitslag, waarmee wij na de eerste speelronde dito plaats op de ranglijst veroverd hebben.

Ron van Hoogstraaten

P.S. Ik overweeg het pijn aan de ogen doende stukoffer te openbaren bij uw voldoende belangstelling. Lekker kneukelen over zoveel onbenul, kan best leuk zijn.

Zie hier voor het verslag van OSV.

Eindhoven B 1688 OSV A 1446 ½ ma 26 sep
1. Rik van der Weij 1863 Maikel Bloks 1603 1 0
2. Dennis van Kuijk 1705 Cees Timmer 1476 1 0
3. Arnold van der Heijden 1683 Bern Greijn 1368 ½ ½
4. Ron van Hoogstraten 1499 Gert Windhorst 1336 1 0

Op veler verzoek:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *